Røros videregående 22.09.08 Elin Viken Ungt Entreprenørskap Hedmark.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Entreprenørskap i nye læreplaner
Advertisements

Hva bør vektlegges ved muntlig eksamen i Historie og filosofi?
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Entreprenører vil forme fremtidens utdanning Vibeke Hammer Madsen, HSH
Ue.no Gründercamp 2013 XX vgs. XX bedrift Ungt Entreprenørskap XX (fylke) FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Skap framtidens Ungdommens Hus på Stjørdal.. ue.no.
Entreprenørskap i programfag til valg
NHO og partnerskap for karriereveiledning
Strategiarbeid i praksis
Vårt Lokalsamfunn En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker,
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Teknologi og forskningslære
FIRST LEGO LEAGUE 2014.
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
ELEVBEDRIFT … starte, drive og avvikle en liten bedrift, med skolens lærere og andre samarbeidspartnere som veiledere.
Velkommen til Åpen kveld Drammen vgs
-En artig og attraktiv skole hvor alle er unike spiller på lag VELKOMMEN Foresatte ved studiespesialisering vg 1 Byåsen videregående skole 2009/2010.
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Ungt entreprenørskap Hedmark
Entreprenørskap og bedriftsutvikling (EB)
DM NHO som bidragsyter i karriereveiledningen Leiv Roald Thu
Smi skolen Rektorgruppe øst: utfordringer i videregående skole, Kristiansandsregionen Vennesla videregående skole.
Entreprenørskap i lærarutdanningen
FANFICTION – KREATIV FRISKRIVING
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Rakkestad ungdomsskole Entreprenørskap Hva er så bra med faget? Entreprenørskap skaper en praktisk hverdag for elevene som de kan styre og legge.
Betydningen av entreprenørskap i skoleverket
Våre viktigste valgkampsaker Fylkestingsprogrammet Ved Odd Arild og Tone.
Entreprenørskap som en del av prosjekt til fordypning
Velkommen til motivasjonsdag UB Ungt Entreprenørskap Troms Hugo Pettersen Espen Kirkvik.
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
Økonomifag Fra programområdet samfunnsfag, økonomi og språk - studiespesialisering.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Ue.no GRÜNDERIDOL I AUST-AGDER Drottningborg vgs kl FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Høgskolen i Oslo Entreprenørskap/ studentbedrift Ellen Sethov Avdeling for estetiske fag Høgskolen i Oslo.
JOBBSKYGGING.
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg”
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Integrert profesjonell kompetanse. Våre kandidater skal lykkes faglig og profesjonelt Mål: Opplæring i profesjonell kompetanse skal integreres i de regulære.
Dokumentasjon av realkompetanse i landbruket Nasjonalt samarbeidsprosjekt  Norges Bondelag i samarbeid med faglaget i Nordland  Norsk Bonde og Småbrukarlag.
REKLAME. Sammensatt tekst - reklame Fra læreplanen: Fra læreplanen: mestre ulike muntlige roller i gruppesamtaler, foredrag, dramatiseringer, presentasjoner.
REKLAMEFILMPROSJEKT NORSK OG MARKEDSFØRING Sundvollen
Nye studiemodeller på Drift av datasystemer, Informasjonsbehandling og IT-støttet bedriftsutvikling Geir Ove Rosvold Svend Andreas Horgen Greta Hjertø.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
4 ÅRIG DOBBELKOMPETANSE SERVICE OG SAMFERDSEL UTDANNINGSVALG 10. KLASSE.
4 faser for å utvikle en forretningside/forretningsmodell
Ungdomsbedrift på Mære
Velkommen til Nasjonalt lærerseminar 2017
Framtid - Samspill - Skaperglede
SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI….
Norsk skole.
Internasjopnalisering
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
4 årig dobbelkompetanse SERVICE Og SAMFERDSEL
IKT for læring Mattias Øhra.
Kapittel 14: Tale og lytte
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Sammensatte tekster Panorama Vg1 Del 4: Reklame Kapittel 6 Læreplanmål
Nå er de revidert!.
Utskrift av presentasjonen:

Røros videregående Elin Viken Ungt Entreprenørskap Hedmark

Hva er Ungt Entreprenørskap? Ideell forening støttet av blant annet fire departementer, NHO, Brønnøysundregistrene, Skatteetaten, HSH, Innovasjon Norge, Nordea, Manpower og Ferd Stiftet i 1997 Samarbeid skole og næringsliv Entreprenørskap i utdanning – i praksis!

Programmer for hele utdanningsløpet

ENTREPRENØRSKAP ”Mennesker med ideer og kompetanse, pågangsmot og evner til å mestre forandringer, er et lands viktigste ressurs.” (Kristin Clemet 2002)

Hvorfor er entreprenørskap viktig? 70 % av dagens virksomheter vil være borte om 10 år. 50 % av jobbene dagens elever skal ut i, finnes ikke i dag. I morgendagens arbeidsmarked trengs det mennesker som kan samarbeide, er fleksible og kreative.

”Opplæringen skal kvalifisere for produktiv innsats i dagens næringsliv, og gi grunnlag for senere i livet å kunne gå inn i yrker som ennå ikke er skapt….” ”Opplæringen må gi adgang til dagens arbeids- og samfunnsliv, og kyndighet til å mestre skiftende omgivelser og en ukjent fremtid. Den må derfor tilføre holdninger og kunnskaper som kan vare livet ut, og legge fundamentet for de nye ferdighetene som trengs når samfunnet endres raskt”. ”Opplæringen har ikke bare egenverdi for eleven, men har også som mål å forberede de unge til å påta seg arbeidslivets og samfunnslivets oppgaver”. (LK-06 s. 9) ”Opplæringen må gi rom for at alle elever kan lære ved å se praktiske konsekvenser av valg. Øvelser og praktisk arbeid må derfor ha en vektig og integrert plass i opplæringen”. (LK-06 s. 11) ”Skolen skal være aktiv som et ressurs-, kraft- og kultursenter for lokalsamfunnet, der det knyttes nærmere kontakter, ikke bare mellom voksne og unge, men også til lokalt arbeids- og næringsliv. (LK-06 s. 17) Hva sier LK-06?

Fylkesgründercamp 2008-Energi for framtida! Årets fylkesgründercamp vil i år finne sted på Tiller vgs november Enova er samarbeidspart med UE, og vil i år utfordre elevene med en problemstilling hvor fokus er på energi. Vi ønsker i tillegg å videreføre suksessen fra i fjor med realfagsfokus for halvparten av elevene. Alle får samme problemstilling, men vurderingskriteriene vil bli noe ulik og ha to ulike juryeringer. Skolene kan melde på ett lag i hver kategori.Restplasser vil bli fordelt mellom skolene på en rettferdig måte i henhold til antall elever m.m Energi 1: Her blir elevene vurdert ut i fra hovedidè og innhold, gjennomføringsevne, samspill i gruppa og presentasjon. Energi 2 m/realfag: Her vil elevene bli vurdert ut fra samme kriterier som over, MEN hvor anvendelse av realfag vil bli et eget kriterie som særlig skal vektlegges.

Få din egen mentor! Kunne du tenke deg å bli mer bevisst på deg selv og din karriere gjennom personlig oppfølging i ett år? Ved å delta som adept i mentorprogrammet får en unik mulighet til å få din egen mentor. Du får utviklet deg selv som person o leder gjennom kurs/seminarer holdt av profesjonelle kursholdere. Som adept blir du koplet sammen med en mentor (erfaren person fra næringslivet). Dere møtes ca 2 timer pr måned gjennom et skoleår. Kriterier for deltakelse: Du er daglig leder i ungdomsbedriften Du tar ansvar for egen læring Du ønsker å fremstå profesjonelt Du er ambisiøs Hva du får som adept: Mentor fra næringslivet Kurs i Personlige målsettinger, forretningsplan, salg, forhandlingsteknikk, tale-og presentasjonsteknikk.

UB-åretService og samferdsel Norsk*Matte Etablering Introduksjon Idémyldring og Idéutvikling ( Inspirasjonskilder Sammenligne og vurdere andre ideer) Planlegging digitale verktøy til informasjonsinnhen ting Muntlig bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner og vise åpenhet for andres argumentasjon mestre ulike muntlige roller Forretningsidé (Utforme forretningsidé, utføre m.analyse, definere og velge marked/målgruppe) Planlegging vurdere kundegrunnlaget for en enkel forretningsidé Skriftlig mestre ulike skriveroller Markedsundersøkelse (utføre m.analyse, innhente statistikk i forbindelse m/kundegrunnlag, benytte internett til markedsundersøkelse osv) Planlegging vurdere kundegrunnlaget for en enkel forretningsidé digitale verktøy til informasjonsinnhen ting Skriftlig mestre ulike skriverroller bruke datateknologien til å arkivere og systematisere tekster Sammensatte tekster kombinere muntlige, skriftlige, visuelle og auditive uttrykksformer i framføringer og presentasjoner Tall og algebra tolke og bruke formlar som gjeld daglegliv, yrkesliv og programområ de rekne med forhold, prosent,

”Opplæringen skal kvalifisere for produktiv innsats i dagens næringsliv, og gi grunnlag for senere i livet å kunne gå inn i yrker som ennå ikke er skapt….” ”Opplæringen må gi adgang til dagens arbeids- og samfunnsliv, og kyndighet til å mestre skiftende omgivelser og en ukjent fremtid. Den må derfor tilføre holdninger og kunnskaper som kan vare livet ut, og legge fundamentet for de nye ferdighetene som trengs når samfunnet endres raskt”. ”Opplæringen har ikke bare egenverdi for eleven, men har også som mål å forberede de unge til å påta seg arbeidslivets og samfunnslivets oppgaver”. (LK-06 s. 9) ”Opplæringen må gi rom for at alle elever kan lære ved å se praktiske konsekvenser av valg. Øvelser og praktisk arbeid må derfor ha en vektig og integrert plass i opplæringen”. (LK-06 s. 11) ”Skolen skal være aktiv som et ressurs-, kraft- og kultursenter for lokalsamfunnet, der det knyttes nærmere kontakter, ikke bare mellom voksne og unge, men også til lokalt arbeids- og næringsliv. (LK-06 s. 17) Hva sier LK-06?

Designe/utvikle et produkt - eksempel

Fase 2: Ungdomsbedriften er i gang

Prototyping

Hva kan dere få hjelp til? Idemyldring Ansettelser i UB Hjelp til markedsjobbing Motivering Produktanalyser Regnskap Drift Konflikthåndtering Standoppbygging Strategivalg Støtte til lærerne Kontaktnett Ledertrening

Læring ikke næring!