Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Månedsevaluering november 2011
Foreldremøte for 2A, 7.mars Kl
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
KIRKEN – ET MØTESTED PÅ VEIEN I ET FLERKULTURELT MILJØ.
Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Rolighetsmoen barnehage
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Kompetansemål Mål for opplæringen er at elevene skal kunne - bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser - samtale.
Ny rammeplan for barnehagen
Målene for regning og bruk av regnestrategier
Månedsevaluering januar Denne måneden har vi feiret Edis 3 år, Emma 5 år og Evan 5år. Vi har også lekt masse ute i den etterlengta snøen. Ellers holder.
OPERAPROSJEKTET. Den pedagogiske lederrollen Hvordan operaprosjektet kan påvirke den Må ta ansvar og kunne deligere ansvar Gruppeprosesser og samarbeid.
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
Zippys venner og Kunnskapsløftet (06), sammenfallende mål
"God bagasje på livets reise."
Etikk i pedagogisk arbeid
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Unge utforskere La ungdom ta grep i eget liv
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
SKOG PROSJEKT NINA OG TONE.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Deltakende læring.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Trond Haukedal AS Fagforbundet Kreativ Omsorg ’14 ”Motivasjon og arbeidsglede…” Hamar onsdag.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Barnesyn og barns medvirkning
Framtid - Samspill - Skaperglede
Velkommen til foreldremøte i 2d
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
Velkommen til foreldremøte i 2a
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
Sinne Film:
Valgfaget design og redesign
Oppstart i barnehagen.
Danning og voksenrollen i barnehagen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Utskrift av presentasjonen:

ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE Idéverksteder, arbeids- og næringslivsprogrammer bedriftsprogrammer Dette er et program i kategorien arbeids- og næringsliv. Målgruppen er unge mennesker i alderen fem til åtte år UE operer med tre typer programmer :

ue.no Økt 1: Familien FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no Økt 2: Våre familier - jobb FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no Økt 3: Behov og ønsker i familien Den øde øya FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no Økt 4: Prioritere handle, regne Butikkspillet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no Hva har vi vektlagt Grep for å øke kreativ tekning Å styre gjennom spørsmål fremfor korreksjoner (I det øyeblikket voksne styrer så dreper du kreativiteten) Gi barn tro på egne ideer/ tanker, den voksne har ikke nødvendigvis rett Utviklende samtaler. Spørsmål som setter i gang refleksjoner hos barn (språk, kognitiv utvikling) Medvirkning Barns medvirkning, må ha gjort ting selv, det motsatte er å være utsatt for kunnskapsoverføring ( det du hører, glemmer du, det du ser husker du, det du gjør, forstår du, Hvis du forstår kan du også bruke det (omsette/handle) Refleksjon Refleksjon setter i gang en bevisstgjøring hos barna/elevene om ting rundt dem (eks noen bor i blokk noen i hus) Det er Ikke før man er bevisst noe at man kan endre/forandre /utvikle. FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no Hvilken erfaring får aldersgruppen med entreprenørskap? FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE Koblingene til entreprenørskap Kreativitet Får erfaring med å tenke kreativt og føle glede ved å få utfolde sin fantasi Handlingskompetanse Får erfaring med å gjøre valg, og prioritere gjennom personlig aktiv involvering Omverdensforståelse Se enkle sammenhenger i samfunnet (familiens rolle i et samfunn, yrker, penger). Personlig innstilling Få erfaring med og ha tro på at de kan være med å påvirke

ue.no Barnehageloven og rammeplanen Barnehageloven §1 Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger. Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver «Barnehagen ses i sammenheng med skolens virksomhet» (Side 15) 3.6 Nærmiljø og samfunn ( et av 7 fagområder) FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no Generell del av læreplan (grunnskolen) FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE Et felles grunnlag Barns medvirkning i det indre liv i barnehagen kan være første skritt for å få innsikt i og erfaring med deltakelse i et demokratisk samfunn. Barnehagen skal bidra til at barn møter verden utenfor familien med tillit og nysgjerrighet. Den skal legge vekt på å styrke kunnskap om og tilknytning til lokalsamfunnet, natur, kunst og kultur, arbeidsliv, tradisjoner og levesett. Barn skal medvirke i å utforske og oppdage nærmiljøet sitt. Generell del av læreplan evnen til undring og å stille nye spørsmål, evnen til å finne mulige forklaringer på det en har observert

ue.no Forankring i læreplaner for grunnskolen Norsk lytte, ta ordet etter tur og gi respons til andre i samtaler fortelle sammenhengende om opplevelser og erfaringer sette ord på egne følelser og meninger Matematikk telle til 100 gjøre overslag over mengder, telle opp, sammenlikne tal og uttrykke tallstørrelser på varierte måter utvikle, bruke og samtale om varierte regnestrategier for addisjon og subtraksjon av tosifra tal og vurdere kor rimelige svara er Utforskeren formulere spørsmål om samfunnsfaglige tema, reflektere og delta i fagsamtaler FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE

ue.no FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE