”HVA MENER DU?” FORSTÅ OG BLI FORSTÅTT

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye oppgaver for ergoterapeuter i kjølvannet av Samhandlingsreformen
Advertisements

Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
- roller og forventinger
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Dagsaktuell undervisning
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
Sosiologi i barnehagen
BERGEN NOVEMBER 2008 SIDE 1/21 Senter for Byøkologi © 2008 Asylmottak som nærmiljø Bente Beckstrøm Fuglseth Kari Anne K. Drangsland.
v/ Merethe Skaug Sørensen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Av Per T. Eikeland Fleksibilitet og handlingsrom – konflikten mellom ytre og indre effektivitet av Per T. Eikeland
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Dette er Raskere tilbake
IPS Molde Individual Placement and Support
Anne-Berit Imerslund rådgiver Regionsenteret for døvblinde
Hverdagslivets utfordringer Ungdom – voksen - pårørende
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
Sosial integrering av mennesker med psykiske problemer
Jarl Formo: IKT i førskolealder UiA IKT I FØRSKOLEALDER: Fokus på barn med spesielle behov OVERSIKT  Hvilke barn snakker vi om?  Behov for.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Brukermedvirkning i boligsosialt arbeid
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
Framtidens kompetanser - og hvordan vi utvikler dem
Ulikheter og variasjoner
 TEMA: FAGSKOLEN SOM KOMPETANSEHEVENDE TILTAK I HELSE- OG OMSORGSTJENESTENE  I hvilken grad er fagskoleutdanning kjent for arbeidslivet (arbeidsgivere.
Skoleprogrammet VIP, Sykehuset Asker og Bærum
Hva er pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)?
Valgfag på Kastellet skole
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Møte med det norske arbeidsmarkedet.
Positiv fritid!. Hovedmål for NIF Å organisere idrettsaktivitet for alle funksjonshemmede ved at alle særforbundene tar det fulle ansvar for å gi et tilbud.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Interesseorganisasjoner som inkluderer hele befolkningen Avdeling minoritetshelse og rehabilitering Rådgiver Gro S. Lopez.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Fritid med Bistand.
Fyrtårnprosjekt Individuell Plan Kongsvinger og Eidskog Kommune i samarbeid med Sykehuset Innlandet HF Kongsvinger.
Velkommen til Link Lyngen Et knutepunkt og senter for selvhjelpsarbeid.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Knut. H. Sørensen: Ungdoms bruk av dataspill, 10. jan Ungdoms bruk av online dataspill Knut H. Sørensen
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
INFORMASJON OM ELDREOMSORGENS ABC
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Jørgen Kolderup Høgskolen i Vestfold. Naturfagets utfordringer tung teori dekker mange fagområder: biologi, fysikk, kjemi, astronomi og geologi krav til.
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Hannah 3.10 år. Gartneriet barnehage – knutepunktfunksjon for ASK Veilede barnehager Tilby hospitering Tilby barnehageplasser til barn med behov for ASK.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Samhandling med eldre Tekst, figur, bilder etc.. Hvem er de eldre?
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Å stimulere til læring. Læring Læring er en aktiv prosess der mennesker gjennom trening og erfaring lærer seg nye ferdigheter i samspill med andre.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
Asperger syndrom og ADHD
Hvem er vi Hvorfor er vi Om demens Fokusområder Tilbud Demensplan 2020
Holdninger.
Likeverdige helsetjenester for eldre
PTØ Kari Hapnes, Fagsjef PTØ
HVORDAN FORSTÅ OG STØTTE FORELDRE OG BARN SOM HAR OPPLEVD SEKSUELLE OVERGREP?
Utskrift av presentasjonen:

”HVA MENER DU?” FORSTÅ OG BLI FORSTÅTT Kommunikasjon ved omfattende og sammensatte funksjonsvansker – utvikling av DVD som en interaktiv idébank

Bakgrunn for prosjektet Autismeenheten har siden høsten 2000 hatt en tverrfaglig nettverksgruppe som har fokusert på betingelser for kommunikasjon og samspill hos personer med omfattende og sammensatte funksjonsvansker. Gruppemedlemmene dekker ett bredt spekter av faglig kompetanse og erfaring med arbeidet for og med målgruppen, og representerer ulike posisjoner i hjelpeapparatet.

Deltakere i prosjektet Autismeenheten (Tidl. UiO nå Rikshospitalet HF) Huseby og Tambartun Kompetansesentre Skådalen kompetansesenter Barnehabiliteringstjenesten i Buskerud Voksenhabiliteringstjenesten i HelseM/Molde Spesialpedagogisk senter i Nordland/Autismeteamet BUPA Nordland Prosjekteier: Autismeforeningen Prosjektansvarlig: Autismeenheten Prosjektleder: Kari Standal

Prosjektet er finansiert med økonomiske støtte fra Prosjektmedlemmenes arbeidsgivere gjennom frigjort arbeidstid Autismeenheten Legatet Sat Sapienti Stiftelsen Holtet, Røde Kors Barnehjelpen Konsesjon gitt av Datatilsynet 2006 og 2007:

Hvem vil vi presentere Mennesker med omfattende og sammensatte funksjonsvansker innen kognitive, nevrologiske, sosiale, sensoriske og motoriske områder som har behov for spesiell tilrettelegging for å tilegne seg grunnleggende samspillferdigheter og utvikle kommunikasjon.

Hvorfor? Kommunikative ferdigheter er basis for samhandling med andre samt forståelse og innflytelse på eget liv I forhold til livskvalitet er det å kunne uttrykke egne ønsker og behov sentralt Utvikling og livskvalitet er avhengig av at andre kan tolke, forstå og svare på svake og idiosynkratiske (særegne) uttrykk

For hvem? Pårørende og andre nærpersoner Personell og andre fagpersoner på ulike arenaer og tjenestenivåer Utdanningsinstitusjoner og interesseorganisasjoner

Hva vil vi oppnå? å lage en DVD som viser ulike måter å tilrettelegge for kommunikasjon med mennesker som er svært vanskelige å tolke og som selv har store problemer med å forstå det som kommuniseres til dem. At DVD som idébank og inspirasjonskilde kan gi grunnlag for økt kontakt med, og kommunikativ aktivitet mellom, mennesker med de mest omfattende kommunikasjonsvanskene og de personene som har en relasjon til dem. At DVD, med sine virtuelle muligheter, på en unik måte skal illustrere og forklare ulike former for kommunikasjonsvansker - og vise hvordan man på forskjellig vis kan møtes i kommunikativ aktivitet i situasjoner hvor det formelle språk ikke er tilgjengelig.

DVD-en vil bestå av Videoklipp, bilder og tekst av og om personer med ulike forutsetninger og kommunikasjonsformer eksempler på ulike verktøy/tiltak for å etablere kontakt, utvikle samspill og oppnå kommunikativ aktivitet teoretiske begrunnelser og referanser for disse, artikler og linker til aktuelle internettadresser, mv.

 Hva mener du? Forstå og bli forstått Interesse og glede  Om kommunikasjon ____________________ 1. Strukturelle forhold 2. Innholdsmessige forhold Miljøfaktorer med betydning for kommunikasjon 1. Produkter og teknologi 2. Natur og menneskeskapte miljøforandringer 3. Støtte og sosialt nettverk 4. Holdninger 5. Tjenester, systemer og strategier for tiltak Individuelle funksjoner _________________ 1. Mentale funksjoner 2. Sansefunksjoner 3. Emosjoner 4. Motorikk/Bevegelse 5. Indre og ytre regulering 6. Somatiske funksjoner 7. Medisinering 8. Diverse (diagnoser mv.) Forutsetninger for kommunikasjon Hva mener du? Forstå og bli forstått Kommunikasjon og samhandling med personer med omfattende og sammensatte funksjonshemninger

. Målsettingen er å bidra til at mennesker med omfattende kommunikasjonsvansker lettere skal bli forstått i sitt nærmiljø og at nærpersoner lettere kan kommunisere med dem. Altså ønsker vi å bidra til økt kompetanse hos nærpersoner og bedre forståelsen av forutsetninger for kommunikasjon når den er så annerledes.

”HVA MENER DU?” FORSTÅ OG BLI FORSTÅTT Siste fase i prosjektet er å formidle DVD’en ut til organisasjoner og aktuelle virksomheter. Prosjektet er planlagt ferdig i løpet av 2.halvår 2007