Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Imagine… Hvor vil vi være i 2027? Ungdomskonferanse 8.februar 2014 Lisbeth Reed, Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for LIM-planen.
Advertisements

Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord
Fagforeningens arbeid for mangfold
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
Forventninger og videre arbeid…...
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Leverandørnett Olje og Gass -nasjonalt og bransjeovergripende -prosjektorientert -ett nettverk flere prosjekter -regional forankring i flere regioner.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås.
Strategisk ledelse og IKT
Slik sikrer vi systematisk likestillingsarbeid
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Erfaringer og erkjennelser fra praktisk likestillingsarbeid i Steinkjer kommune Karin Hovde, KUN senter for kunnskap og likestilling.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
St.meld.nr. 28 ( ) Samepolitikken Karasjok, fredag 30. mai 2008.
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Kun senter for Kunnskap og Likestilling. 2 Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å sikre at like kvalifikasjoner virkelig betyr i praksis.
Hvorfor systematisk likestillingsarbeid? Nødvendig for å hindre diskriminering Nødvendig for å sikre at personalpolitikken ikke gir noen fordeler - på.
Likestilt Nord Norge Kvinnfolk og mannfolk og søringer og det som verre er… Gunhild Thunem KUN Nordfold 2009.
1 Axel Rød, rådgiver, Stavanger, 20. mars 2007 Regionalpolitikken er internasjonal Nye Interreg programmer
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Forventninger til samhandlingsreformens betydning for funksjonshemmede Hva er, hvem har behov for koordinerte tjenester?
Hvordan kan Utenriksdepartementet støtte norsk næringsliv ?
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Idrettsglede for alle – en åpen og inkluderende idrett
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
1 SENIORPOLITISK KONFERANSE Senter for seniorpolitikk Oslo 5. desember 2007 Åsmund Lunde.
Kjell Erik Øie Statssekretær
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
LO i Nord-Trøndelags familie- og likestillingspolitiske utvalg Sett inn topptekst side 1.
Ny strategiplan mot hiv
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Strategi- og aktivitetsplan
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Strukturell diskriminering Mot et proaktivt vern internasjonalt - EF traktaten artikkel FNs kvinnekonvensjon, artikkel 2,3 og 5 - FNs rasekonvensjon.
LIKESTILLINGSUTVALGET opprettet ved kgl.res. 12. februar 2010 Likestillingspolitikk i lys av livsløp, klasse og etnisitet Struktur for likestilling Leder.
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
Fra lovverk til likestilling: Å bekjempe diskriminering fra et ombuds ståsted Bjørg Unstad Avdelingsleder Diskrimineringens mange former. Oslo
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Samkommune – det beste fra to verdener? Samrådingsmøte i Fjellregionene, Storstuggu, 25. november 2009.
Europapolitisk samarbeid Orientering på miniseminar 20. januar 2012, Gunn Marit Helgesen Leder av internasjonalt fagpolitisk utvalg i Østlandssamarbeidet.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
Integrering av kjønns- og likestillingsperspektiv. Erfaringer fra praksis Karin Hovde, Helsinki 20.mars 2007.
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Den politiske styringskjeden
Prosjektleder Ann Evy Duun
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Mobiliseringskonferanse Interreg
Synliggjøre bibliotekenes viktige posisjon i samfunnet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt Bevisstgjøre bibliotekansatte på hvor viktig.
KOMPETANSETILGANG I REGIONALE ARBEIDSMARKEDER
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Utskrift av presentasjonen:

Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?

KUN senter for kunnskap og likestilling 16 ansatte, 8 fagstillinger Informasjons- og pådriverarbeid Analyser og utredninger Kunnskapsutvikling, undervisning og veiledning Seminarer, konferanser og møtearenaer Regionale, nasjonale og internasjonale prosjekter Eks prosjekter i 2009:  Likestilling I Vietnam  Lokalt arbeid for likestilling I landbruket – et pilotprosjekt i Steinkjer  Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken  Næring, kjønn og samfunnsutvikling i Nordområdene  Kvinesdal kommune likestilling i barnehager  Regionalt senter for likestilling og mangfold

Strategiske satsingsområder Levekår Lokal og regional utvikling Ressursforvaltning og ressursbaserte næringer Makt og demokrati Samarbeid og utvikling internasjonalt

Likestillingsarbeid : fremme deltakelse, påvirkning og like muligheter for alle arbeide mot diskriminering på grunnlag av kjønn, nasjonalitet, etnisitet, språk, funksjonsevne, seksuell orientering og alder.

Likestilling – tre hovedargumenter: 1.Alle har rett til deltakelse og medvirkning: rettferdighet 2.Ulik bakgrunn - samfunnet går glipp erfaringer og kunnskap: ressurser 3.Enkelte gruppers interesser blir systematiske utelatt og ikke representert : interesser

Regionalt senter for likestilling og mangfold

Funksjon arbeide i nær kontakt med nasjonale, regionale og lokale myndigheter, virksomheter og organisasjoner innen samfunns- og arbeidsliv. bidra til at ulike tiltak formidles og eventuelt koordineres mellom ulike nivå i forvaltningen, mellom offentlige og private aktører. bidra til å identifisere likestillingsutfordringer og formidle disse tilbake til fagdepartement og andre relevante myndigheter.

Regionalt senter for inkludering og mangfald i Møre og Romsdal

Kartlegging: 11 kommuner 3 bedrifter

”Politikarane er lite interessert i likestilling og det har liten status i politisk samanheng” ”Administrasjonen må vere flinke til å kartlegge og belyse ting. Ved å synliggjere utfordringar skapast politisk engasjement” ”…saknar at politikarane har ein plan over kva dei vil med samfunnet dei er satt til å styre”

Gunhild Thunem KUN Takk for oppmerksomheten!

Utgangspunkt: Det trengs mer kompetanse om hvordan praktisk likestilling og mangfoldsarbeid kan gjennomføres. Fortsatt store forskjeller på kvinner og menns reelle muligheter, posisjoner, innflytelse og makt. Dette gjelder på tvers av gruppetilhørighet, klassebakgrunn, etnisitet..

Mål bidra til å omsette nasjonal likestillingspolitikk til lokal og regional praksis innta en pådriverrolle, ivareta og utvikle ekspertise på diskriminering og likestilling bidra til at likestilling er en viktig faktor og et virkemiddel i det regionale utviklingsarbeidet kjenne regionens utfordringer, inngå i nettverk og være til stede på lokale og regionale arenaer, både i offentlig og privat sektor. bygge opp spesiell kompetanse innenfor områder som regionen har bruk for og nytte av