Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
- hva er kommunenes behov, og hva kan NFK bidra med? Britt Kjensli, møter med regionrådene, juni 2010

2 Lokal samfunnsutvikling i kommunene
Kan handle om tema som næringsutvikling, attraktive og gode sentra, etablering av møteplasser, bomiljø og inkludering av innflyttere m.v. Satsinga LUK skal styrke fylkeskommunene sin rolle som veileder, koordinator og støttespiller i kommunene sitt arbeid med å bygge attraktive lokalsamfunn. Samarbeid med kommuner og aktører på regionalt nivå. LUK skal sette kommunene i enda bedre stand til å planlegge, mobilisere, samarbeide og gjennomføre utviklingstiltak.

3 Resultatmål for satsinga
Flere kommuner skal bli sterke utviklingsaktører og arbeide kontinuerlig med å bygge opp attraktive lokalsamfunn. Initiativ fra innbyggere, bedrifter, entreprenører, ildsjeler og frivillige organisasjoner skal være godt integrert i utviklingsarbeidet. Utnyttinga av virkemiddel til lokale utviklingstiltak skal bli mer effektiv. Fylkeskommunene skal bedre sin kapasitet og kompetanse på å styrke arbeidet med lokal samfunnsutvikling i kommunene. Fylkeskommunene skal få bedre oversikt over aktuelle utviklingsprogram slik at de kan samordne faglig og økonomisk støtte til kommunene.

4 Hva kan fylkeskommunen bidra med?
Kompetanse, kursing, koordinering, samordning, veiledning, stillingsressurser, faglige møteplasser, samlinger og nettverk Være mer åpne for utviklingskraft og initiativ fra kommunene Tilpasse tilbudet til kommunenes tilstand og potensial Være pådriver og motivator for å gjøre kommunene gode Gi gode tilbud om kompetansebygging i lokal samfunnsutvikling Støtte fagutredninger og analyser som er for omfattende for den enkelte kommune, og kjøp av kompetanse knyttet til utviklingsarbeid i kommunene eller i samarbeid mellom fylkeskommuner og kommuner

5 Fordeling av ressurser fra departementet
KRD bevilget på bakgrunn av søknad 1 million kr til planlegging og utvikling av satsinga i 2010 Bevilgningen skal brukes til å øke kapasitet og kompetanse i fylker og kommuner. Eks: Frikjøp av stillingsressurser både i fylker og kommuner, samlinger/utviklingsverksteder/nettverksarbeid med fylkeskommunene og kommunene, kompetanseheving i kommunene (ansatte og frivillige ildsjeler), fagutredninger og kjøp av kompetanse knyttet til utviklingsarbeid i kommunene eller i samarbeid mellom fylkeskommuner og kommuner.

6 Kartlegging av kommunenes behov
Hva trenger kommunene av kompetanse – kursing/veiledning/utredninger? På hvilke områder trenger kommunene økt kapasitet? Møte med alle regionrådene i løpet av juni Quest-back-undersøkelse til alle ordførere i juni/juli Oversikt over aktuelle tema/hovedutfordringer og behov i kommunene Alle kommunene inviteres til å delta i LUK på en eller flere av de valgte satsingsområdene Det er viktig at kommunene gjøres ansvarlige i satsinga. Vi oppfordrer derfor kommunene til å gjøre politiske vedtak om deltakelse. Kommunene må oppnevne en kontaktperson for LUK og avgjøre hvilke(t) tema den vil vektlegge og jobbe med. Mulig å oppnevne et eget LUK-utvalg i kommunene.

7 Veien videre 20. september Plan for iverksetting av satsinga 2010 – 2015 og søknader om midler til definerte tiltak Skal vise hvordan vi har konkretisert og skal gjennomføre satsinga fra Skal inneholde mål, innhold, framdrift, arbeidsform og lignende. Kan søke om ytterligere midler til definerte tiltak i 2010. Satsinga skal bygge på de ordinære utviklingsmidlene i kommunene, fylkeskommunene og staten. Et mål for satsinga er nettopp å øke nytteverdien av eksisterende utviklingsmidler. oktober Erfaringssamling nasjonalt

8 Samarbeid med kommunene
Hvordan skal NFK samarbeide med kommunene? Frikjøp av stillingsressurser Samlinger/nettverksarbeid med fylkeskommunene og kommunene Utviklingsverksteder i kommunene Kompetanseheving i kommunene (ansatte og frivillige ildsjeler) Fagutredninger og kjøp av kompetanse knyttet til utviklingsarbeid i kommunene eller i samarbeid mellom fylkeskommuner og kommuner

9 Samarbeid med kommunene
På hvilke tema skal vi samarbeide? Næringsutvikling; f. eks kultur og næring Attraktive og gode sentra / stedutvikling Ungdomssatsing Etablering av møteplasser Bomiljø eller bolyst Inkludering av innflyttere Kommuneplanveiledning Mobiliseringsprosjekter generelt Ev. andre tema Må avgrenses til max tre tema til slutt.


Laste ned ppt "Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google