Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

DIDAKTIKK Pedagogikk handler om opplæring, oppdragelse og sosialisering i vid forstand, i hjemmet, blant venner og gjennom massemedia”. ”Didaktikk handler.
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Program-fagene: Psykologi 1 og 2
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser

Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
Gjør rede for relevante språklæringsteorier
Kroppsøvingsdidaktikk
Sosiologi i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Dialektisk relasjonsteori
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
1. Metatema: Analyse av skolen som organisasjonen
FIRST LEGO League i Molde ?
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Pedagogisk ledelse i Den gode Akershusskolen
BRUK AV DATA I BARNEHAGE/SKOLE
Didaktiske analysekategorier
Ved et veiskille? Landskonferansen 2003 Studieforbundet natur og miljø.
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
PBL - PROSJEKT.
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Etikk i pedagogisk arbeid
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Mål og læring hos elever
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Den entusiastiske lærer
Hvilke leger trenger samfunnet i fremtiden, og hva kan det bety for utdanningen av dem?
Digital kompetanse Innledning. FYLL UT Hovedpunkter i min forståelse av dette tema! (Hva kan jeg?) Hva vil jeg bidra med i tema- behandlingen? Læreplan.
Skoleledelse og skoleutvikling
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
Kunnskapsfokusering og elevsentrering EKH/RE 05/06
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
YRKESETIKK - A Arnbjørg Engenes.
Didaktikk: teori om undervisning og evt. anvisning for undervisning
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
av Rune Thodesen rektor Elihu Kristne Grunnskole
Liv M. Lassen og Nils Breilid
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
«Utviklende læring i matematikk»
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Jon Espen Palm, Kjøsterud skole
IKT for læring Mattias Øhra.
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Pedagogisk dokumentasjon
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1 Fagdidaktikk for PPU v/Ronald Nolet

Hvorfor fagdidaktikk? Hjelper oss til å forstå bedre fagets verdier, formål, innhold og arbeidsmåter Hjelper oss til å analysere innhold i læreplaner Hjelper oss til å foreta mer bevisste valg av lærestoff, læremidler, arbeidsmåter og vurderingsordninger Være korrektiv til egne erfaringer og holdninger til undervisning Bidrar til profesjonell faglig trygghet og bevissthet hos lærere

Fagdidaktiske tradisjoner og modeller Mål-middel-teorier er ofte rettlinjet Mål stoffutvalg metoder resultat-måling Didaktiske relasjonsteorier har flere linjer som synliggjør flere dimensjoner Legger vekt på det fins mange og gjensidige sammenhenger i undervisnings og læringsprosesser

Fra læreplan til læring De ulike læreplaner kan deles inn i: Ideene bak læreplaner (intensjonene) Den skrevne læreplanen (f.eks R 94/L 97/Kunnskapsløftet/Læringsplakaten) Fortolkningen av læreplanen (ulike tolkninger av læreplanteksten) Den gjennomførte læreplanen (undervisning) Den erfarne læreplanen (utbytte av undervisning osv)

Læring og undervisning Læring er noe som skjer med og i eleven Undervisning er noe som blir gjort av en annen Undervisningens mål er å sette i gang læring Det er viktig å problematisere forholdet mellom intensjoner bak, innholdet i og oppfølging av skriftlige læreplaner i hverdagen

All opplæring (undervisning, sosialisering, oppdragelse) handler om mellommenneskelig virksomhet Men kommunikasjonen går ikke bare en vei men er gjensidig På tross av det finnes det viktige forskjeller i alder, modenhet, formell myndighet, reell innflytelse og makt Dialogen vil nesten alltid være asymmetrisk

Barn og unge er ikke ”tomme” datamaskiner som vi ”fyller” med programvarer og software Alle har sin personlighet, erfaringer, interesser, evner osv.

Konstruktivisme Læring er en sosial aktivitet Oppstår ikke i et tomrom eller bare som selvlæring (autodidakt) Kunnskaper utvikles gradvis og de konstrueres aktivt av den enkelte Dette er avhengig av bl.a. viten, forståelser, erfaringer, innsikt, ferdigheter, holdninger osv.

Undervisningsprinsipper i et konstruktivistisk perspektiv Bevisstgjøring av elevenes ansvar for sin læring – kan derfor ”ikke bli lært” av læreren Bruke kommunikasjonsmåter og aktiviteter som fremmer virkelig tankeaktivitet Fremme refleksjon over læringen gjennom presisering av mål og konklusjoner Skape motivasjon for læringen Bygge på det elevene kan fra før, påpeke relasjoner og skape helhetforståelse

Gjennomføre diagnostiserende undervisning Tar hensyn til og utfordrer hverdagsforestillinger – oppfordrer til kritisk tenkning