Jeg er en av de kreativt ”gale”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Samhandling.
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
TØYENSTANDARDEN.
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Live|work nordic AS Utdanningsetaten 2010 Skoleutviklingsprosjektet på Risløkka KonseptretningerKonseptretninger Anders Kjeseth Valdersnes.
Forventninger og videre arbeid…...
Noen utfordringer for skolene
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Motivasjon.
Veiledning av elever / lærlinger
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Leselos Ordforråd/metakognisjon
En måte å lese Bibelen på
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
LederAkademiet bygger fremtidens bedrift. Hvordan vil fremtidens bedrift se ut ? Er det noen signaler i horisonten ?
Cary C K Huang Er utnevnt til RI President-E for perioden Han tiltre 1/ Forretningsmannen Gary C K Huang, har vært medlem av Taipei Rotary.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Rolighetsmoen barnehage
Primærmedisinsk verksted Senter for Helse, Dialog og Utvikling (PMV) Sverresgt. 10, 0652 Oslo tlf.:
God oppvekst – styrket satsing på barn og unge i Sande og Vestfold
Ungdomstrinn i utvikling
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Didaktiske analysekategorier
© Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
OTH – Åfjord 30.april. 2 faktorer som er kritiske for motivasjonen, og som læreren kan påvirke:
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Ulikheter og variasjoner
Bjerkebarnehagenes visjon og verdigrunnlag
ZIPPYS VENNER Du står fritt til å gjøre denne presentasjonen mest mulig til din egen. Legg gjerne til konkrete bilder og tekst du ønsker å ha med, og du.
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Hvilke familietilbud trenger de yngste
TANKENS MAKT DET UMULIGE - MULIG KFL/04
Matt 28:18 Og Jesus trådte fram, talte til dem og sa: Meg er gitt all makt i himmel og på jord! 19 Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler, idet.
Elsa Fagervik Kommedahl
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
DITT LIV Skru opp volumet og klikk for å komme i gang.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Velkommen til et nytt skoleår!
Drop-In metoden i skolen
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Skolen som lærende organisasjon NFFL
KLASSELEDELSE.
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Fra styringsdialog til lederdialog
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

Jeg er en av de kreativt ”gale” Jeg er en av de kreativt ”gale”. Jeg er en kvinne som fikk diagnosen ADHD i en alder av 44 år. Jeg vil ikke stå fram. Ikke foreløpig. Men jeg går med et foster under bringen. Et foster jeg skal nære og føde og til sist stolt holde opp for hele verden… Når jeg er rede. Og når verden er klar til å ta imot, skal barnet skrike så det høres. Det skal hjelpe oss med å sortere. Sette alt i system. Den kreative galskapen. Kunstnersjelen. Tilbøyeligheten til avhengighet. Angst. Uro. Hyperaktivitet. Dette barnet heter ADHD.

Pernille Dysthe

En reddende rektor Jeg var en av de elevene man i dag vil si har «spesielle behov».

Dansken som rev norske skolevegger! Frank Klinkby, Leksvik videregående skole

Skolen nedleggingstruet Rektor Frank Klinkby, Leksvik Videregående: ”Rengjøringspersonalet er også en del av det pedagogiske personalet på en skole.” 2000: Skolen nedleggingstruet Helt avgjørende at alle måtte være med i prosessen: det hjelper ikke å lage nye strukturer hvis man ikke greier å bryte ned eller endre den gamle kulturen. viktig å unngå at det utvikler seg elitegrupper i omstillings-arbeidet, derfor måtte alle stå sammen om dette løftet. Forandringene i fornyelsesprosjektet skulle være gjennomgripende på tre hovedområder: den faglige og pedagogiske praksis organiseringen av personalet de fysiske forholdene i bygninger og klasserom. Alt måtte forandres. Samtidig. Nå rektor ved Malvik videregående skole

”Rev alle vegger vi kunne rive” Revolusjonerende pedagogisk plattform utviklet, aldri vært gjort tilsvarende i Norge Stor fleksibilitet i studieplanenes sammensetning krever omfattende tverrfaglig samarbeid mellom lærerne - som er en forutsetning for at skolen skal utvikle seg som en lærende organisasjon Lærerne gav rektor disposisjonsrett over arbeidstiden Lærerne hadde arbeidsplasser sammen med elevene Flere elever, måtte utvide lokalene: Kjøpte fabrikkbygning Kjøpte restaurant for å drive restaurant- og matfagene Undervisning utenfor klasserommet Revolusjonerende pedagogisk plattform utviklet, aldri vært gjort tilsvarende i Norge Stor fleksibilitet i studieplanenes sammensetning krever omfattende tverrfaglig samarbeid mellom lærerne - som er en forutsetning for at skolen skal utvikle seg som en lærende organisasjon Lærerne gav rektor disposisjonsrett over arbeidstiden Lærerne hadde arbeidsplasser sammen med elevene Flere elever, måtte utvide lokalene: Kjøpte fabrikkbygning Kjøpte restaurant for å drive restaurant- og matfagene Undervisning utenfor klasserommet

Skapte netto tilflytting til Leksvik 2005: Demonstrasjonsskole Fra 2 til 7 linjer Doblet elevtallet Søkere fra hele landet Karakterene blant de beste i fylket, og skolen i øverste sjikt også på det nasjonale plan. 1 % dropout ”Vi ønsker så inderlig at våre elever skal lykkes.” 2005: Demonstrasjonsskole Fra 2 til 7 linjer Doblet elevtallet Søkere fra hele landet Karakterene er blant de beste i fylket, og skolen ligger i øverste sjikt også på det nasjonale plan. 1 % dropout ”Vi ønsker så inderlig at våre elever skal lykkes.”

HYPOTESE: GODE REKTORER = GODE SKOLER dårlige rektorer = dårlige skoler

Intervjuet rektorer ved: Røyse Skole, Hole Gamlebyen Skole, Oslo Lyse Montressori, Oslo Løkeberg Ungdomskole, Bærum Ringstabekk Ungdomskole, Bærum Borge Ungdomskole, Fredrikstad Brusetkollen skole og ressurssenter, Asker Hemne Videregående, Kyrksæterøra Horten Videregående Ullern Videregående, Oslo Sandefjord Videregående Nå rektor ved Malvik videregående skole

Hvorfor har vi dårlige skoler? for lite penger og ressurser dårlig lærerutdannelse dårlige lærerlønninger læreryrket lav status myndighetene pålegger lærere og skolene for mange krav og oppgaver for lite fokus på karakterer for mye fokus på karakterer åpne klasseromløse undervisningslokaler tradisjonelle lukkede klasseromsløsninger uengasjerte foreldre glasurgenerasjonens barn som mangler god oppdragelse, disiplin og/eller pliktfølelse etc etc Ringstadbeklk Bjørn Bolstad: hvorfor er det vi med åpne løsninger som må forsvare oss? Vi har også småklasser – men vi kan også ha store og åpne løsninger www.begeistring.no 2010 11

Leif Østli, Borge ungdomsskole

Solfrid Grøndahl, Røyse skole

Thomas Koefoed, Brusetkollen skole

Karin Eger, Gamlebyen skole

Erik Tidmann Jørgensen, Sandefjord videregående skole

Ole Ledahl, Hemne videregående skole

Bjørn Bolstad, Stabekk ungdomsskole

Christine Borge, Løkeberg skole

Pål Riis, Ullern videregående skole

Flere rektor-sitater Vi spurte foreldre, lærere og elever: Hva skal denne skolen være? – Pål Riis, Ullern vgs Rektors oppgave er å holde fokus på visjonen og fremtiden, - glem det leie her og nå, få tak i det gode i livet, se fremover. – Thomas Koefoed, Brusetkollen skole og ressurssenter Ingen barn våkner opp og tenker at ”I dag skal jeg sparke og slå” – Christine Borge, Løkeberg skole Vi utdanner færre halliker og langere nå enn før. – Leif Østli, Borge og Jordal skole De møter frustrasjoner som gjør at de må få dette utløpet Samler og involverer organisasjonen ut fra dens eget ståsted omkring felles visjon Om du selger biler, ny modell – den vil jeg ikke selge Kjemper fortsatt mot Refom 94, har ikke begynt å kjempe mot Kunnskapsløftet ennå 24

Flere rektor-sitater Lærerne kom i snitt åtte min. for sent til undervisningen. Det utgjør hele engelskundervisningen i løpet av et år. Og så snakker man om at det er for lite ressurser i skolen? - Leif Østli, Borge og Jordal skole Ingen motsetning mellom å tenke resultatorientert og tenke dannelse og omsorg for den enkelte. – Ole Lehdal, Hemne vgs Det finnes ikke mange nok gode ledere til alle norske skoler, rektor trenger støtte fra skoleeier. – Thomas Koefoed, Brusetkollen skole og ressurssenter 25

NINA OUSDAL – tjenesteleder i tre barnehager i Bærum

ROBERT ULLMANN – daglig leder i stiftelsen Kanvas barnehager

Kanvas’ lederprogram

Sokrates: ? Utfordre din samtalepartner gjennom å stille spørsmål All ny innsikt må komme innenfra ? Utfordre din samtalepartner gjennom å stille spørsmål

Hvordan kan jeg som leder motivere og begeistre hver enkelt av mine medarbeidere?

AMIGO skaper begeistring på jobben: Anerkjennelse Mestring Inspirerende mål Glede og humor Oss: Vi-følelse og involvering Lett å huske – også en rødvin som heter Amigo

Formel: Se, bli sett, involvér!! 32 32

Begeistringsledelse: Anerkjenn Observer SE Bekreft Tilgjengelighet Tilstedeværelse Tydelighet BLI SETT Begeistrings- leder Engasjer INVOLVER Motiver Inviter

”Riktig rektor” SER: Ansvarliggjør, ser og involverer lærerne Observerer, følger opp og støtter den enkelte lærer Korrigerer uønsket adferd Den enkelte elevs læring er skolens kjernevirksomhet Fokus på å takle mangfoldet blant elevene BLIR SETT: Etablerer felles visjon: Svaret på hvorfor jeg går på jobb Fokuserer på resultater og utvikling hos lærere og elever INVOLVERER: Skaper inkluderende prosesser (lærere, foreldre, elever) Stimulerer til en lærende team-organisasjon Strukturer og systemer som hindrer privatpraktisering Involverer elevene i evalueringen av undervisningen (vgd) Skjermer lærerne for administrativt ”rask” som ikke har med undervisningen å gjøre Elevene på Hemne opplevde at det var for store forskjeller mello lærernes klasse ledelse, ønsket mer felles klasseledelse – intern prosess for å finne kriterier for god lærer, i samarbeid med NTNU Samler og involverer organisasjonen ut fra dens eget ståsted omkring felles visjon Om du selger biler, ny modell – den vil jeg ikke selge Kjemper fortsatt mot Refom 94, har ikke begynt å kjempe mot Kunnskapsløftet ennå 34

Begeistringsledelse Sosialt / emosjonelt: Din nærmeste leder sørger for at dine meninger blir tatt hensyn til sprer arbeidsglede rundt seg har stor respekt for deg sørger for at det god stemning på jobben Faglig: legger til rette, slik at du får gjort jobben din får frem det beste i sine medarbeidere oppmuntrer deg til å videreutvikle deg i jobben er stimulerende å jobbe for

Hvorfor har vi gode skoler? Gode rektorer som er ledere Tar utgangspunkt i og involverer skolens lærere, foreldre og elever Klar, felles utviklet visjon for hele skolen Lærere støttes, utvikles og jobber i team Hele skolen er fokusert på møtet mellom lærer og den enkelte elev Økonomi er rammebetingelser, - men undervisningen må ikke rammes Læreridentiteter (2004, Jorunn Møller) Eldre: Lærer 24 timer, satte opp timeplan Moderne: Ingen fellestrekk 36

11 gode rektoregenskaper Modig Kreativ Synlig Evne til å utnytte ressurser Delegeringsevne Teambygger Visjonær Skjermer lærerne for ”administrativt” rask slik at de får drive undervisning Veileder (og fjerner) lærere som ikke mestrer Fokuserer på kjernevirksomheten – som er møtet mellom lærer elev. Observerer undervisning Læreridentiteter (2004, Jorunn Møller) Eldre: Lærer 24 timer, satte opp timeplan Moderne: Ingen fellestrekk 37

De dårligste i verdensklassen…

Trygg klasseledelse med Marte Meo Sissel Holten, forfatter og avdelingsleder Statped

EPOST = FARE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

En reddende rektor Jeg var en av de elevene man i dag vil si har «spesielle behov».

SE MEG!!!