VFL i klasserommet Har ikke VFL absolutt hele tiden. Men alle lærere har en tanke om hva man ønsker å oppnå med undervisningen. Det er jo dette som er.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Advertisements

Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Tilpasset opplæring i praksis Ved Espen Schønfeldt
Vurdering for læring.
Velkommen til kurs i Noch Einmal 1 – 3
Lesing i alle fag om leseopplæring på Stabbursmoen skole
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
Program-fagene: Psykologi 1 og 2
=HS Bok + Nett • Bøker og nettsted henger nært sammen • Kapitlene i bøkene har tydeligere tilknytning til læreplanen • Nettstedet er inndelt i kapitler.
IKT i Vurdering for læring 3. oktober 2012
Denne presentasjonen er en del av Foreldrepulsen ® - Kan kun benyttes av infoREGI kunder Spørmål rettes til Foreldrepulsen ®
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Oktober 2013 Læringsdagene i Alta Line Tyrdal
Holtet vgs Læring i et engasjert fellesskap!.
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Dialogen som pedagogisk verktøy
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Lesing av fagtekster Nordre Modum ungdomsskole
Veiledet lesing Mørkved skole
Program for systematisk lese- og skriveopplæring på 1. – 4.trinn
Oslo kommune Utdanningsetaten Nordberg skole Elevsamtalen/ elevmedvirkning Hanna Berntsen Øybø Stephanie Buadu Sebastian Sommerfeldt Hanne Bender Grønstad.
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Om å skrive om litterære tekster
Nye utfordringer Læringsstiler Taksonomi Læringsstrategier.
Kompetansemål Mål for opplæringen er at elevene skal kunne - bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser - samtale.
Bokpresentasjon Oslo.
Analyser en sakprosatekst
Impulsuka 2013 Kristiansand
NKIs erfaring med Læringspartnere
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Work shop mars 08 ide utvikling
Gruppearbeid, Leseopplæring 25. og 26. oktober 5. – 10
GRUPPEARBEID, LESEOPPLÆRING 25. OG 26. OKTOBER 5. – 10. TRINN GRUPPE 14 LESEFORSTÅELSE.
PORTEFOLIO Ekrom skole.
Gutter og jenter i klasserommet, erfaringer fra praksis.
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole
STUDER SMARTERE Kurs i studiestrategi Modul 1 Bli en bedre student Lene Røsok Dahl Karriereveileder, BI Karriereservice Velkommen på kurs Presentere.
ELEVENS RETT TIL ET GODT PSYKOSOSIALT MILJØ OPPLÆRINGSLOVEN §9A.
Case 1: Etiske dilemmaer ved bruk av IKT i skolen
Gautesete SKOLE Kunst og Håndverk skoleåret Trinn
P ROSJEKT OM FAGTEKSTER Av Annette, Vegard, Ingrid og Sindre Hedrum u.skole.
LESEARBEID Elevene kan bruke disse kortene i selvstendig lesearbeid på skolen. Kortene er delt opp i før, under og etterarbeid. Lærer kan også bruke kortene.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Skriverammer og stillasbygging i historiefaget
Lær lettere Studieteknikk for meir effektiv læring.
Lær lettare Studieteknikk for meir effektiv læring.
Workshop: Kjenneteikn ved god eigenvurdering Oppgåver a) Kva er suksesskriterier for eigenvurdering? (for elevar) b) Kva metodar vil kunne føre til god.
Vurdering for læring i Fysikk 1
NY VRI Nina og Ingvild.
Elevrådet presenterer spørsmål om læring
Spørsmål til diskusjon Leselyst- en bok for alle
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Velkommen Foreldremøte 4. klasse.
Spørsmål om læring i klasse på […] skole
«Bare bok gjør ingen klok»
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Fokus på matematikk Skien kommune hadde i årene frem til 2013 svake resultater i matematikk Kommunene satte derfor i gang en felles satsing for å løfte.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Faser i faglige samtaler B – Samarbeid
Å få elevene til å argumentere B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

VFL i klasserommet Har ikke VFL absolutt hele tiden. Men alle lærere har en tanke om hva man ønsker å oppnå med undervisningen. Det er jo dette som er VFL. Hva vil vi at elevene skal lære og hvordan kan vi sjekke at de faktisk har lært det. Et viktig prinsipp er at man skal planlegge for læring, ikke aktivitet!

VFL i klasserommet Mål Kriterier Læringspartnere Refleksjon: Spørsmål Egen læring Litt av det jeg kom på at jeg gjør i klasserommet og som jeg skal si litt mer om. Egenvurdering

Mål for timen La elevene være med på å formulere målet! Eks.: Vis et bilde av en viking og si: dette er en romersk kriger. Diskusjon: hvorfor/ hvorfor ikke?  lag mål! Eks.: Start med en påstand. Ikke si: I dag skal vi lære om substantiv. Gjør deg ”dummere” enn du er og la elevene forklare. Ikke lær elevene først, så still spørsmål. Still spørsmål først, så lær dem! Også lesing!! Det skal hele tiden være tydelig for elevene hva de skal lære, på hvilken måte og hvorfor. Noen ganger (oftest) har læreren laget målet på forhånd. Andre ganger kan elevene være med å formuelere. Trenger ikke å ta lang tid. Ikke nødvendigvis bare si målet. Mange faller av og blir umotivert om du sier vi skal lære om virkemidler i dikt. Viste en gang et dikt som Lakrislisser og sa det var en faktatekst. Elevene protesterte og forklarte hvorfor det ikke var tilfellet og på den måten kom vi lett inn på timens egentlige agenda og formulerte raskt et må for timen som handlet om virkemidler i dikt.

SPØRSMÅL Tenk over hvordan du stiller spørsmålene. Gi elevene tenkepause Still åpne spørsmål Begrunne svarene Ballspretten Spørsmål og svarsekvensen gir deg som lærer nyttig informasjon om elevenes kompetanse og ferdigheter. De planlagte spørsmålene er ofte de beste. Ikke pek på en elev som skal svare med en gang, gi dem tid til å tenke. Forskning viser at svarene ble lengre, flere svaralternativer kom frem og frykten for å svare feil ble mindre. Åpne spørsmål: Lekte du ute etter skolen i går?  Hva gjorde du etter skolen i går? Hva er meningen med et demokrati?  Hva TROR du er meningen med et demokrati? (Det første spørsmålet kan være skummelt å svare på, fordi elevene tror at læreren er ute etter ETT rett svar. Mens det andre spørsmålet er mer åpent og innbyr til flere synspunkter og dermed mer aktiv læring for elevene. Er Norge et demokrati?  Hva betyr det at Norge er et demokrati? Ballspretten: Krever trygghet! En elev svarer på et spørsmål. Sprett og bygg videre på svaret eleven gir. Hva synes du om Saras svar, er du enig? Kan du utdype det Jens sa litt mer? Karl, kan du kombinere alt som har blitt sagt til ett svar? Viktig å ikke bare gjenkalle fakta, men begrunne svarene!

Bevis for læring logg Papirlappen V(Ø)L-skjema Skrive før og etter emnet og sammenligne Læringspartner Samtale, diskusjon Presentasjoner Tomler, vurderingsklosser, trafikklys, målskive Rollespill Finn den beste fortellingen din. Hvorfor er den best? Få elevene til å sette ord på suksessfaktorene!

Create nowhere to hide in order to get high quality information. Dylan William Få elevene til å aktivt delta i sin egen læring Whiteboardtavler Svar i boka Rekk opp hånda Læringspartner Vurderingsklosser Jeg får innimellom en elev til å regne ut en oppgave på tavla. Da er det lett at de 20 andre detter ut og tar seg en liten pause. La dem regne det samme mattestykke i boka og sammenligne med det eleven på tavla skriver.

Oppsummering av mål Papirlappen – gjerne post-it Målskiva – også på smartboard, jfr se om vi utvikler oss. Læringspartner! Faste, bestemt av lærer, ikke si snakk med sidemannen… Lappene i koppen, kan bruke The hat eller smartboard. Vurdere sammen på gruppa hva det viktigste de har lært er. Laminerte målkort, skrive med whiteboardtusj. Vøl-skjema.

Papirlappen er en kort og grei måte å sjekke hvor mange som har lært det de skal. Enten: Si et spørsmål elevene skal svare på, eller skrive en ting de har lært og samle inn. Dersom man stiller spørsmål med forskjellige svaralternativer, kan man stå på ulike steder i klasserommet og enkelt telle opp hvor mange som har rett.

Læreren snakker FOR mye i klasserommet Læreren snakker FOR mye i klasserommet. Få elevene til å sitte sammen i grupper å diskutere det viktigste de har lært. Gjerne hva de vil lære mer om og eventuelt hva de ikke forsto. To ting jeg har lært og et spørsmål jeg har. Målskivene på bildet er fra sparklebox.co.uk

Sparklebox.co.uk

Larvetime Bruk logg: skriv hva du har blitt bedre til og hva du synes har vært vanskelig. Arbeidsplan med vurdering på småskoletrinnet. Vurdere vanskelighetsgrad og egen innsats.

Perioder: forskjellig bruk av trafikklyset Perioder: forskjellig bruk av trafikklyset. Vær tydelig på hva det brukes til. Vise ønsket arbeidsro. Lærer vurderer elevenes arbeidsro.

Vurdering av innsats og arbeidsro Vurdering av innsats og arbeidsro. Smartboard: mulighet til å følge utviklingen over tid.

Vurderingsbok på slutten av uka. Diktat og ukas mål i forskjellige fag Vurderingsbok på slutten av uka. Diktat og ukas mål i forskjellige fag. Også foreldreinkludering.

Skrive mer selv på høyere klassetrinn.