Hvordan jobbe med Dembra i faggruppene?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
Advertisements

LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Læreplanen i eldre historie
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Anette Kure Bibliotekar  Hvorfor? ◦ K06 ◦ Høgskolens planverk  Hva? ◦ K06 ◦ Ulike kilder  Hvordan? ◦ Ulike kilder.
Krl-faget i skolen Alf Rolin, HiØ 2007
Morsm å lsundervisning Noen refleksjoner om dens betydning for spr å kl æ ring, fagl æ ring og verdensl æ ring - og sammenhengen med organisering av den.
Statistikk og sannsyn Analysere statistiske data og vise kjeldekritikk Drøfte ulike dataframstillingar og kva inntrykk dei kan gje Kjelde: Den norske foreininga.
Den grunnleggende ferdigheten å kunne regne Introduksjon.
1 Naturfag i norsk skole Besøk fra Danmark 1. februar 2016 Anders Isnes Naturfagsenteret.
MEDIEHISTORIE MI1 – Tanks Mars FRA LÆREPLANEN ● “Et historisk perspektiv er grunnleggende når en skal studere forholdet mellom medium og samfunn.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Panorama Vg2 Basis Lesing Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne - vurdere og gi tilbakemelding på andres muntlige presentasjoner.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
Bruk ”malvisning” for å få tilgang til denne teksten: I nedtrekksmenyen ”Vis” velger du ”Maler” og ”Lysbildemal” Oppsummering av arbeidet med KRaV på programnivå.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Sannsynlighet. Fra LK trinn planleggje og samle inn data i samband med observasjonar, spørjeundersøkingar og eksperiment representere data i tabellar.
Kapittel 7 Analyse av sakprosa SG- design/Fotolia.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Argumenterende skriving. Hva er argumenterende skriving? Hensikten med argumenterende tekster er å påvirke eller å overbevise leseren om noe Teksten blir.
Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak. Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
Tigerfødsel Kristiansand Gjennomgang av tenking bak oppgavelaging.
Leseprosjekt VG1.
FYR - fellesfag, yrkesretting, relevans
”Gjenkjenne retoriske appellformer og måter å argumentere på”
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
| Munnleg kommunikasjon
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene. 2
Å finne fagets kjerne -dybdelæring og kritisk tenking
Ny læreplan… Høst 2017.
Nasjonalt senter for nynorsk i opplæringa
Valgfag innsats for andre
Refleksjoner rundt bruk av alternative behandlingsmetoder
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Tabeller og grafer B – Samarbeid
Samtaletrekk B – Samarbeid
Naturfaglig kompetanse B – Samarbeid
FORSKERSPIREN Skolelaboratoriet 9. mars 2007
Reiseliv og språk © Leena Pedersen, Vadsø.
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Samtaletrekk B – Samarbeid
Å starte med slutten B - Samarbeid
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Retorikk og muntlig kommunikasjon
Oppsummering av FINF litt om hjemmeeksamen
”Hverdagspedagogikk” (Bruner 1997)
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Montessori og teknologi
Retoriske appellformer
Tverrfaglige tema.
Nå er vi spente!.
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Dybdelæring - GeoGebra B – Samarbeid
FAGFORNYELSEN hva innebærer det -hvordan jobber vi i Færder
Dybdelæring - GeoGebra B – Samarbeid
Bli kjent med forsøkslæreplanene for FVO
FAGFORNYELSEN hva innebærer det -hvordan jobber vi i Færder
Kapittel 5 Argumentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan jobbe med Dembra i faggruppene? - Identifisere Dembra-prinsipper i fagenes kompetansemål - Refleksjon rundt hvordan fagene undervises – er det i tråd med prinsippene i Dembra? - Identifisere om det er noe problematisk i kompetansemålene/lærebøkene/ undervisningen med tanke på prinsippene i Dembra

Relevante kompetansemål Norsk Formål med faget er bl.a. å utvikle evnen til kritisk tenkning ·     delta i diskusjoner med begrunnede meninger og saklig argumentasjon ·     integrere, referere og sitere relevante kilder på en etterprøvbar måte der det er hensiktsmessig ·     gjenkjenne retoriske appellformer og måter å argumentere på ·     drøfte hvordan språkbruk kan virke diskriminerende og trakasserende ·     gi eksempler på og kommentere hvordan samfunnsforhold, verdier og tenkemåter framstilles i oversatte tekster fra samisk og andre språk

Relevante kompetansemål Naturfag Formål med faget er bl.a. å bidra til å utvikle kreativitet, kritisk evne, åpenhet og aktiv deltakelse i situasjoner der naturfaglig kunnskap og ekspertise inngår. ·     forklare betydningen av å se etter sammenhenger mellom årsak og virkning og forklare hvorfor argumentering, uenighet og publisering er viktig i naturvitenskapen ·     identifisere naturfaglige argumenter, fakta og påstander i tekster og grafikk fra aviser, brosjyrer og andre medier, og vurdere innholdet kritisk Problematiske kompetansemål (samer som «de andre», samisk = alternativ til «det vanlige») ·     gi varierte eksempler på hvordan samer utnytter ressurser i naturen ·     gi eksempler på samisk og annen folkemedisin og diskutere forskjellen på alternativ medisin og skolemedisin

Relevante kompetansemål Matte Formål med faget er bl.a. å utvikle evnen til å «setje seg inn i, forstå og kritisk vurdere kvantitativ informasjon, statistiske analysar og økonomiske prognosar. På den måten er matematisk kompetanse nødvendig for å forstå og kunne påverke prosessar i samfunnet. ·     gjennomføre undersøkingar og bruke databasar til å søkje etter og analysere statistiske data og vise kjeldekritikk ·     ordne og gruppere data, finne og drøfte median, typetal, gjennomsnitt og variasjonsbreidd, presentere data, med og utan digitale verktøy, og drøfte ulike dataframstillingar og kva inntrykk dei kan gje Eksempel: «Etniske nordmenn vil forsvinne. Muslimer får så mange barn.»

Relevante kompetansemål Engelsk Formål med faget er bl.a. å «bidra til å gi innsikt i levesett og kulturer der engelsk er hovedspråk eller et offisielt språk. Utviklingen av kommunikative og språklige ferdigheter og kulturell innsikt kan fremme økt samhandling, forståelse og respekt mellom mennesker med ulik kulturbakgrunn.» ·     vise evne til å skille mellom positivt og negativt ladede uttrykk som refererer til enkeltindivider og grupper av mennesker ·     kjenne til personvern og opphavsrett og velge og bruke innhold fra forskjellige kilder på en etterprøvbar måte ·     beskrive og reflektere over situasjonen til urfolk i engelskspråklige land En artikkel som hevder at lærebøker i Engelskfaget fremmer fordommer: http://www.dagsavisen.no/kultur/engelskboker-fremmer-fordommer-1.726575