Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Retoriske appellformer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Retoriske appellformer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Retoriske appellformer
Kunsten å overbevise andre

2 MÅL FOR PERIODEN Jeg kan forklare hva etos, logos og patos er innenfor retorikken Øve på og finne noen eksempler på etos, logos og patos i muntlig kommunikasjon Bruke kunnskap om retoriske appellformer til å skrive en appell – en tekst der mitt mål er å overbevise andre om at «jeg har rett» Vurdere egen og andres bruk av appellformer

3 Diskuter: Hva vil det si å være god til å snakke for seg?
Hva er forskjellen på å krangle og diskutere? Hvordan kan du hevde deg i en diskusjon? Hva er forskjellen på en påstand og et argument?

4 Kunsten å overbevise Aristoteles ( f. Kr) beskrev tre ulike måter å henvende seg til publikum på ETOS: Personligheten og troverdigheten til taleren påvirke publikum slik at de oppfatter taleren som pålitelig PATOS: Taleren påvirker publikums følelser LOGOS: Taleren bruker argumentasjon og begrunnelser – og bygger en argumentasjonsrekke som ender i en logisk konklusjon Lag ulike argumenter til dette scenariet: «få utsatt en viktig skoleoppgave en uke» Klarer dere å finne ett argument for hver appellform?

5 Hvilke appellformer brukes?

6 Hvordan lage en appell Disposisjon
Finne informasjon, fakta og argumenter (inventio) Velge ut og sette opp stikkord  lage disposisjon (dispositio) Prøve ut formuleringer og ulike måter å uttrykke seg på (elocutio) Lære seg stoffet utenat (memoria) Framføre foredraget (pronuntiatio)

7 Temasetninger og kommentarsetninger Gode argumenter
Den første setningen i avsnittet inneholder en faktaopplysning eller en påstand temasetning Så blir temasetningen utdypet med nye setninger  kommentarsetninger Eksempel: Data og internett blir brukt mer og mer i våre dager. I Norge har nesten alle hjem en datamaskin som er tilkoplet nettet, og det er ikke få timer i året som blir brukt til å surfe på nettet eller spille spill. Butikker og banker, industribedrifter og kontorer er blitt mer og mer avhengige av datamaskiner og Internett. Hvis datasystemet i butikken svikter en dag, får du nesten ikke kjøpt det du skal ha.

8 Prøv å utdype temasetningen/påstanden med kommentarsetninger.
Fisk er en viktig del av kostholdet vårt. Et variert kosthold sørger for at vi får i oss ulike næringsstoffer. Har vi et ensidig kosthold kan vi for eksempel bli syke. Fisk sørger for at vi får i oss viktige fettsyrer og samtidig er det et sunt alternativ til kjøtt. Prøv laksetaco neste gang du skal overraske familien. Det er viktig å sortere plast. Frokost er dagens viktigste måltid. Alle mennesker bør ha et kjæledyr. Gaming kan være sosialt. Mennesker har behov for å fylle fritiden sin med noe.

9 Min egen appell Du skal forfatte og holde din egen appell/ditt eget fremlegg. Du skal velge noe du selv er opptatt av eller engasjert i. Dette kan for eksempel være: rovdyrsaken, dyrevelferd, miljøvern, ungdomstilbud i Engerdal, urettferdighet i verden, mobbing - eller noe helt annet. Det viktige er at du skal mene noe – ikke bare gjengi fakta. Du skal «appellere» til oss som tilhørere– forsøke å overbevise, Bruk gjerne ulike typer argumenter: Fakta-argument – vise til fakta (kontrollerbart) Flertallsargument – vise til det «alle» mener (de fleste synes det er viktig at ungdommer legger seg i god tid før midnatt) Parallellargument – vise til lignende tilfeller (sist skoleball gikk også rolig og ordentlig for seg, det vil nok det i dag også) Fornuftsargument – vise til hva sunn fornuft sier (ingen med vettet i behold vil vel sende med barna sine godteri hver dag) Ekspertargument – vi kan vise til noen med høy troverdighet i saken (forskeren Harald Hansen sier….)

10 Modelltekst


Laste ned ppt "Retoriske appellformer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google