Eier- og virksomhetsstyring En undersøkelse i norsk næringsliv ved Jan Henrik Borgersen og Tore A. Tellefsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fagoppgave Justert formulering
Advertisements

Company Pulse i samarbeid med HR Norge og Innovasjon Norge.
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Kommunalt omdømme – beslutningstaker Nordmøre (ORKíde) November 2010.
DRI2020 Rettskilder og informasjonssøking Introduksjon
Mål og bakgrunn for MLC Haakon Storhaug. Bakgrunn for MLC •Siden 1920 har ILO utviklet over 30 konvensjoner og samme antall rekommandasjoner for å regulere.
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Mestring og forebygging av depresjon
Eierskapskontroll NKRFs kontrollutvalgskonferanse 2009
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
Christer Johnsen, leder MSK
Corporate Finance Kap 2 Decision objectives. Principal / Agent • Eierne av en bedrift (aksjonærene) ansetter ledere for å drive bedriften. • Vi får da.
Nordnorske Suksesshistorier Kan suksess læres?
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Hvilke utfordringer møter kontrollforetak i markedet? Dagfinn Kalheim, adm. direktør.
v/adm.direktør Stig Morten Nilsen
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Mål/hensikt Å skape verdi for eierne Ikke likegyldig hvordan Nye muligheter.
Presentasjon av forskningsprosjektet Styring mot gevinst -
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Seminar om rundskriv F Forvaltning av statlig eierskap
Kvalitetssystem ved Høgskolen i Molde
Corporate Finance Planlegging og kontroll. Investeringsprosessen Vi har hittil bare behandlet en snever del av investeringsprosessen, kun regneteknikker.
Rekruttering av tillitsvalgte i landbruket sine organisasjoner Samarbeidsrådet, Sola, Terje Vareberg.
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Læringsutbytte i profesjonsutdanning Næringslivets syn på læringsutbytte som bærende prinsipp i et nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk Onsdag 30. april 2008.
Kjell Stamnes Konsernsjef Glamox ASA
Rotary lys langs kanalen. Hva skal til for å lykkes?
Emne: Hva er HMS? Økt 1: Innføring i HMS
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel på foredraget, o.l. her. Erfaringer med SAP Seminar Åse Berg Studie- og forskningsseksjonen SVT-fakultetet.
Departementets styring og styrenes rolle
Hva er et prosjekt? Nylen 2.. Hva er et prosjekt DefinisjonTrekk ved oppgaven Oppgaven er unik. Den skiller seg fra det rutinemessige. Mål og rammer kan.
Presentasjon for SPAREBANKENES FAGDAG Bergen, 28. oktober 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Evaluering av ledelses- og styringsstrukturen ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet Innledning – hvorfor og hvordan evaluere? av dekanus Hans.
Velkommen til oppstartmøte Klubbutviklingsprosess A3.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Fra lovtekst til programkode -hva er det saken gjelder? Dag Wiese Schartum.
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Hvorfor ha en plan? Virksomhetsplan = tydelighet og fokus Tydelighet
1 Jostein Frøyland Styredag BIoktober 2005 Styrearbeid i godvær og i storm  Hva og hvem er TINE?  TINEs rolle i samfunnet  Arbeidet i styret i TINE.
Kapittel 4. Formelle krav til etableringen Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Hva betyr god corporate governance for et børsnotert selskap? Styreakademiet/Polyteknisk Forening 3. November 2003 Egil Myklebust Styreleder, Norsk Hydro.
Presentasjon for Styreakademiet Oslo, 10. februar 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk maner Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Vi holder løftet Vi Holder løftet Om Ressurser og samspill i en familiebedrift ved Tønnes Helge Kverneland Daglig leder TKS.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
Hvordan skrive egne dilemma
Å gjøre de usynlige tjenestene synlige
Evaluering av Styret IR IKS Februar 2017 N = 7 Skala fra 1 -6.
Bygg 21 Digitalisering av byggebransjen Rapport
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?
KS Utredning og Dokumentasjon
Innbyggerundersøkelse 2018
Innovasjon i lokalarbeidet
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Informasjon om fagvalg til Vg2
Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om
Strategisk hierarki Regnskap AS.
Introduksjon til kurset. Hva er strategi?
Utskrift av presentasjonen:

Eier- og virksomhetsstyring En undersøkelse i norsk næringsliv ved Jan Henrik Borgersen og Tore A. Tellefsen

2 Vår definisjon av Eier- og virksomhetsstyring ßden filosofi som en virksomhet ledes og kontrolleres etter ßden organisering som fordeler rettigheter, myndighet og ansvar ßdet system som har detaljerte regler og prosedyrer for hvordan beslutninger skal treffes, gjennomføres og følges opp.

3 Målsetting ßHvordan fungerer eier- og virksomhetsstyring i større norske virksomheter? ßarbeidsdeling eiere, styre og ledelse ßinnflytelse på beslutninger, samme grupper ßtilfredshet med oppnådde resultat ßstatus i innføring av ”anbefalte” Corporate Government-opplegg

4 Gjennomføring ßMålgruppe: ßover 200 ansatte med over 250 mill. i omsetning ß407 bedrifter i utvalget ßSpørreskjema med 16 hovedspørsmål ßVi fikk 28 svar (7%) ß1 styreleder og 27 daglige ledere ß Dette gir i seg selv grunn til refleksjon ßLav respons ßVille styreledere ha svart annerledes?

5 Generelt inntrykk Innspill om mål, strategier og verdier ßLedelsen har den klart sterkeste rollen ßEierne er aktive i målformulering og kontroll av måloppnåelse ßStyrets rolle er generelt for passiv ßmen varierer med undergrupper ßKjennskap til Eier- og virksomhetsstyring er god hos de som har svart ß57% har bare delvis innført dette i egen virksomhet ß32 % har innført standarder (11% ikke) ß76% ser behov for å innføre godkjente standarder

6 Viktigste problemstillinger ßEr nasjonalt eierskap viktig for god eier- og virksomhetsstyring? ßBetyr geografisk lokalisering noe? ßSkiller konsern seg fra andre bedrifter? ßEr det forskjell mellom store og mindre bedrifter?

7 Er nasjonalt eierskap viktig for god eier- og virksomhetsstyring? ßUtenlandske eiere engasjerer seg mye mer enn norske eiere i målformuleringer, oppfølging og kontroll ßStyrerollen er forskjellig ßstyrer i norskeide bedrifter engasjerer seg mye ßstyrer i utenlandske datterselskap har trolig bare en funksjon for å ivareta formelle oppgaver - hva med kravene til styret i norsk lovgivning? ßMåloppnåelsen vurderes som dårligere i utenlandsk eide datterselskap ßNorskeide selskap opplever at målene er riktigere satt, enn ßutenlandsk eide selskap, som er mindre tilfreds med hvordan målene er satt.

8 Betyr geografisk lokalisering noe? ß57% av utvalget er lokalisert i Oslo/Akershus ßVi sammenlignet disse med resten av utvalget, med spredning over hele landet. ßEierne i ”periferi”-bedriftene engasjerer seg mer i utvelgelse av styremedlemmer ßStyrene i ”periferi”-bedriftene er mer aktive ßBedriftene i Oslo/Akershus er mindre opptatt av godkjente standarder for eier- og virksomhetsstyring enn ”periferi”-bedriftene

9 Skiller konsern seg fra andre bedrifter? ßDatterselskap opplever betydelig eierengasjement, i praksis fra konsernledelsen, som dessuten som oftest har styrefunksjonen ßPå konsernnivå er bildet motsatt, jo større bedriften er jo mindre engasjerer eierne seg. ßFrittstående virksomheter rapporterer stort engasjement fra styret, mens eierne engasjerer seg mindre

10 Er det forskjell mellom store og mindre bedrifter? ßSterkt eierengasjement i mindre bedrifter, med mindre engasjement fra styret ßMeget aktiv ledelse i mindre bedrifter ßledelsen er ikke tilfreds med sin evne til å gjennomføre strategier ßI de store bedriftene er lederne mer tilfreds med ßevnen til å sette riktige mål, ßevnen til å nå målene ßvelge vellykkede strategier, og ßfå aksept for vedtatte verdier ßI planperioden gjør store bedrifter færre korrigeringer i mål og strategier enn de mindre bedriftene

11 Utfordringer nevnt av deltagerne ßEierne strever med å holde roller adskilt ßIkke gode nok prosesser for valg av styret ßManglende engasjement fra styret ßbruk av tid, holde fokus på oppgavene ßFå forståelse hos utenlandske eiere for ulikheter i markeder og faseforskjeller i bedriftenes livsløp ßSette realistiske mål ßFelles eierskap til målene

12 Anbefalinger ßEierne i selvstendige selskapene må engasjere seg mer i målformulering ßEierne i de selvstendige selskapene må engasjere seg mer når det gjelder fastleggelse av styrehonorar ßUndersøkelsen viser at de fleste konsern vil oppnå resultatforbedringer ved å introdusere en mer uavhengig og aktiv styrefunksjon i datterselskapene.