Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om"— Utskrift av presentasjonen:

1 Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om
våre valg i et komplekst samfunn Henrik Syse, forfatter, forsker og filosof Filosofidagen for videregående skole Oslo, 20. mars 2019

2 Uhyre komplisert – eller common sense?
De fleste er i teorien enige om hva som er god etikk… Men hva kommer da i veien? En ikke-ideell verden. Uenighet om idealene. Kulturelle forskjeller. Raske endringer. Kompleksitet og reelle dilemmaer. Hvordan takler vi disse uten å miste den sunne fornuft?

3 Raske endringer

4 Usikkerhet

5 Det raske og det langsomme
To livsviktige kompetanser: Evnen til å takle forandring, se muligheter, holde seg orientert og være dynamisk. Evnen til å ta vare på grunnleggende verdier, være føre-var, nøye og tilstedeværende i det nære. Hvordan kan vi kombinere disse to?

6 Valg og deltagelse Demokratiet fungerer bare når mange nok borgere opplever et moralsk ansvar for å delta i og ivareta den demokratiske rettsstaten. En slik deltagelse forutsetter: Trygghet – juridisk og psykologisk. Respekt. Korte avstander mellom mennesker. Lojalitet og støtte til prosedyrene og reglene.

7 Store avstander …

8 Spørsmål til diskusjon
Hva slags moralske plikter har jeg for å ivareta den demokratiske rettsstaten? Hva er de største truslene i dag mot demokratiet, rettsstaten og menneskeverdet?


Laste ned ppt "Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google