Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra ord til liv Mars 2011.
Advertisements

Arven fra Athen Humanismens hjemby.
Læren om sjelen.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Filosofi og etikk etter KRL-boka 2005 Ralph Meier Høgskulen i Volda
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
ROMANTIKKEN.
KRL Av Karina Schjølberg
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Antikkens Hellas f. Kr.
Utredning fra Pettersen-utvalget. "Opplæringen skal la barn og unge møte en felles kultur, og la dem innforlives i nasjonal kultur og historie, der kristendommen.
Smeden og bageren Dette er en liten by der det skjer mye rart. Det får du se nå.
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
Filosofisk visdom i den kommunale hverdag
Fra ord til liv April 2010.
Om å ta mennesket på alvor Filosofisk visdom i den medisinske hverdag Henrik Syse, forsker og filosof NORDAF, Gardermoen,
Måtehold og forsiktighet - dyder eller laster?
FORELESNING 4: Platon II: Praktisk Filosofi
FORELESNING 3: Platon I: Teoretisk Filosofi
Forelesning 6: Aristoteles’ Praktiske Filosofi
Forelesning 8: Descartes
"God bagasje på livets reise."
Ingvild L, Hege, Thomas og Ørjan ALU 2F 2002/3
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Etikk og verdier – bare ord
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Forelesning 1: Teoretisk filosofi v/Stig Hareide
LÆRINGSTEORI Alle lærere har sin egen teori som de bygger sin undervisning på Bygger på erfaringer Trenger en teori for å ta gode avgjørelser til en hver.
FILOSOFI - IDRETTSFILOSOFI
Er sm En presentasjon for Gvarv Skole/Sauherad Ungdomsskole.
Filosofi Vi har sett i humanismen at det også utenfor religionenes verden finnes oppfatninger av hva som er viktig i livet og hvordan vi bør leve: Kompetansemål.
Klassisk gresk filosofi Sokerates Enkel mann Steinarbeider Temperamentsfull kone Lojal tjeneste i krigen Utrolig konsentrasjon Viseste mannen i Athen.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
1 Kan en evig og personlig Gud eksistere?. 2 Kan vi tenke at Gud finnes? Finnes en grunnleggende årsak til alt? Finnes en grunnleggende årsak til alt?
Bedrifters samfunnsansvar - filosofiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Konferansen «Næringsliv og sosialt ansvar» 31. mars.
Dei tre store Sokrates, Platon, Aristoteles. Sokrates f.kr. Ein av antikkens tre største filosofar Hovudkjelda til hans liv er Platon, kva er.
Filosofi og etikk uke 4 Innledning. Etikk og filosofi (målområde 1c) Studenten skal ha kunnskap om grunnleggende etiske teorier, om etiske verdier i de.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Læringsteorier i matematikk -hvorfor gjør vi det vi gjør i matematikkundervisninga?
Livssynshumanismen.
Sokrates.
Stoisismen og kristendommen
Verdensdagen for Psykisk Helse
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Menneskerettighetene - et verdig liv for alle
Livssynshumanismen.
Livssynshumanismen.
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
Hvordan du ser på mennesket, både deg selv og andre.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
JØDISK TRO OG TRADISJON
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Antikkens filosofer 8. trinn
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Moralske holdninger - Dydsetikk
- presentere nokre viktige filosofar og diskutere deira idear.
Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Sinne Film:
Det gamle testamentet.
Sokrates.
Etikk og politikk Filosofiske og praktiske tanker om
Danning og voksenrollen i barnehagen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

Platon: Menneskesyn og etikk

Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers bøker. Skrev dialoger med Sokrates i hovedrollen. Rekonstruksjon. Akademiet i Aten.

Filosofisk prosjekt Utviklet ny teori om virkeligheten: idélæren. Imøtegå sofistene og deres etiske relativisme (”det er opp til hvert enkelt menneske å skape sin egen moral”). Platon: Det finnes noe som er godt, rettferdig osv. - i seg selv.

Idélæren Eidos: betyr egtl. ”utseende”. Hos Platon: mer filosofisk betydning. – Eks.: Å gripe motets eidos innebærer å forstå hva mot er i seg selv. Oversettes med idé. OBS! Fare for misforståelse mellom dagligtalens og Platons bruk av orden ”idé”. Platon: ideene eksisterer uavhengig av både oss selv og tankene våre. Kan ikke sanses, kan bare tenkes, kan bare gripes med fornuften. Er evige og uforanderlige. Er evige idealer: paradeigma, ”forbilde, mønster”.

Idélæren og etikken Platons idélære: Det finnes noe som er godt i seg selv. Motsetning: etisk relativisme. Mulig å betrakte idélæren delvis som en etisk teori.

Hulelignelsen Verdenen utenfor hulen: bilde på ideenes verden. Ideene er mer virkelige enn det vi sanser. Sier hva slags innsikt vi bør søke.

Sjelen Dualistisk menneskesyn: menneske todelt (kropp + sjel) Platon: sjelen likner ideene. Både ideene og sjelen er udødelige. Når et menneske dør, er det bare kroppen som dør.

Læring er erindring Når sjelen forlater idéverdenen og blir født inn i en menneskekropp, glemmer den ideene. Ved hjelp av tankearbeid kan mennesket vekke til live igjen kunnskap. Det som skjer, minner om det som skjer når vi minnes igjen noe vi hadde glemt.

Idéverdenen finnes som et minne i menneskets sjel når det blir født. Alle mennesker bærer med seg medfødte ideer. Når vi tenker, vekkes de medfødte ideene til live.

”Kroppen er et fengsel for sjelen.” ”Kroppen er en vandrende grav som sjelen holdes fanget i.” For å få innsikt i ideene, må vi frigjøre sjelen fra kroppen.

OPPGAVE: Platon hevder at fornuften er vår kilde til viten. Ved tankens hjelp må vi vekke de minnene sjelene har av ideene i idéverdenen. Kjenner du til grunnleggende andre kilder til viten fra filosofiens historie?

OPPGAVE: Platon hevder at fornuften er vår kilde til viten. Ved tankens hjelp må vi vekke de minnene sjelene har av ideene i idéverdenen. Kjenner du til grunnleggende andre kilder til viten?

Den tredelte sjelen: – fornuft, – vilje og – begjær Sammenlikner sjelen med et hestespann: – vakker hest, – stygg hest og – kusk

Etikk Platon: Rettferdighet ikke bare å dele lørdagsgodteriet matematisk likt. Rettferd betegner også et menneske som er på rett ferd, en som gjør det rette. Platon peker på sjelen: Et rettferdig menneske har en sjel i balanse.

Hos et rettferdig menneske er det balanse mellom sjelens tre deler (fornuft, vilje og begjær). For at dette skal oppstå, må hver enkelt del utvikle en bestemt egenskap. – Fornuften: trenger visdom. – Viljen: trenger mot. – Begjæret: trenger måtehold. Platons etikk er en dydsetikk.

Rettferdighet skaper lykke. Lykken: kilde inne i hvert enkelt menneske.