Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner"— Utskrift av presentasjonen:

1 Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner
Henrik Syse, forsker og filosof FOKO, Sundvolden

2 Mål, midler og grunnmur Mål: Dit vi skal nå.
Midler: Det vi skal bruke for å nå dit. Plattform / grunnmur: Det vi bygger på, som basis og ramme for både mål og midler. Etikken og verdiene må være til stede som ”grunnmur”.

3 Etikk, moral og verdier Handler om hvordan vi tar vare på hverandre; om rett og galt mennesker imellom. Positivt eller negativt? Etikk: Faget – og den refleksjonen som ligger til grunn for det. Teori. Moral: Våre egne holdninger og vår egen oppførsel, som både individer og fellesskap. Praksis. Er det samsvar mellom etikk og moral? Og hvilke verdier bygger vi på? Fører de oss fra etikken til moralen?

4 Etikk og straff Straff har følgende etiske mål: Beskyttelse Forbedring
Soning Rettferdighet – gjenoppretting Normstadfestelse Hvilken plass spiller omsorgen? Veien ut fra en ond sirkel Stadfestelse av menneskelig verdighet Manifestasjon av håp

5 Viktigheten av etiske verdier i kriminalomsorgen
Fordi vi arbeider med mennesker. Fordi mye kan være lov (”rett”) uten at det er etisk holdbart (”godt”). Fordi vi noen ganger kommer i situasjoner der det blir asymmetri mellom vår profesjonalitet og klientens eller samfunnets behov. Fordi vi lett blir sittende fast i det tilvante – og glemmer å se oss selv utenfra. Og fordi vi også vil bygge oss selv!

6 Etikk og moral – ikke bare ”nei, nei”
Etikk handler ikke bare om plikter og regler. ”Dydsetikken” viser oss viktigheten av stolthet og glede som en del av etikken. Vi skal være stolte over at vi får arbeide med og for mennesker. Hvordan kan vi samtidig lære å ta vare på forskjeller, og la oss berike av dem?


Laste ned ppt "Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google