Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ROMANTIKKEN.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ROMANTIKKEN."— Utskrift av presentasjonen:

1 ROMANTIKKEN

2 FRA KLASSISISME TIL ROMANTIKK
Romantikken oppstår på slutten av 1700-tallet som en reaksjon på klassisismens vekt på fornuft. For romantikerne var følelsene viktigere enn fornuften. Synet på naturen endrer seg.

3 Innhold Noen hovedtrekk
Natur og religion: Gud er i naturen Verdensånden/sjelen gjennomstrømmer alt Nasjonalisme: Hvert folkeslag har sin ”ånd”, et slags mystisk fellesskap. Dette ”mystiske” kan ikke fattes med fornuften Lengsel, følelser, intuisjon kan bringe oss nærmere til å forstå verdensånden (den egentlige meningen med tilværelsen). Dikteren er et geni hevet over andre mennesker, og står som en formidler mellom Guds verden og menneskene. Så på sivilisasjonen som noe negativt, ville tilbake til det opprinnelige. Beundret bl.a. bønder, men på avstand.

4 Idehistorisk bakgrunn
Platon: Filosofene skal formidle den egentlige virkeligheten til menneskene, idéenes verden: Vårt liv er en skyggetilværelse, det finnes en annen verden, der alt er perfekt. Filosofen er en person som har større evne til å fatte denne enn andre.

5 Synet på kunstneren Dikteren: Formidler evighetens, Guds verden. Han er nærmere Gud enn andre mennesker Panteisme: Gud uttrykker seg gjennom sitt skaperverk. Kunstneren skal formidle Guds uttrykk i naturen.

6 Fra: Welhaven: Diktets Aand
Hvad der ei med Ord kan nævnes i det rigeste Sprog, det Uudsigelige, skal Digtet røbe dog.

7 Romantikerne var tiltrukket av:
- Livet på landet - Historie - Uberørt natur - Idealkvinnen - Det mystiske, overnaturlige og eksotiske De var stort sett unge menn fra byene.

8 Den ”ville” naturen og den kultiverte
I.C. Dahl: Lysehornet ved Bergen Kunstnerne satte den ville, uberørte naturen opp mot den delen av naturen menneskene hadde kultivert og brukte til sine formål. Interesse for uberørt natur i seg selv.

9 2 typer romantikk Universalromantikk Nasjonalromantikk
Dyrker diktergeniet Avstandsforelskelse Det uoppnåelige Nasjonalromantikk Dyrker fortiden Opptatt av folkediktning, nasjonalisme Opptatt av det overnaturlige

10 AVSTANDSFORELSKELSE

11 Fra Tyskland til Norden
Slutten av 1700-tallet: Romantikken en politisk drivkraft Nasjonalisme: Filosofen Herder: Hvert folk har sin ”folkesjel” som viser seg i kulturen Hvert folk burde ha sin stat Norge: Som en undertrykt nasjon var nasjonalismen en fascinerende ide

12 Romantikkens blå blomst
Symbol for romantikken Novalis, tysk dikter: Skrev om en ung mann som leter etter en blå blomst han har drømt om. Den finner han aldri. Romantikeren er opptatt av lengselen, drømmen, det uoppnåelige. Tidlig romantikk: ”Sturm und Drang”

13 Moter og stilarter

14 I.C. Dahl: Fra Stalheim

15 Romantisk syn på natur og mennesker

16 Romantisk syn på bonden


Laste ned ppt "ROMANTIKKEN."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google