Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Kristen tradisjon har snakket mye om sjel og ånd, men lite om kropp. Samfunnet ellers snakker mye om kropp. Vårt forhold til kropp reduseres til et spørsmål om forfengelighet, for så å bli blåst opp som livets viktigste ideal. Enten man skjuler kroppen eller aldri får vist den nok, er begge en konsekvens av et syn på kropp som har mistet kontakten med det som er sunt.

3 Kroppen er mer enn utseende og forfengelighet:
Ting setter seg i kroppen Den kan ikke løsrives fra resten av mennesket Vi må ikke gjøre det Gud har skapt om til noe negativt

4 Bibelens menneskesyn:
Jesus var jøde, og den jødiske tradisjonen ser helhetlig på mennesket. Helhetlig tenkning om det kroppslige, åndelige og mentale. Alle deler er like viktig. Å tro inkluderer tanker, følelser, hjertet og handlinger. I skapelsesberetningen finner vi noe grunnleggende viktig om hva et menneske er. I 1 mos 2,7 står det: «Herren Gud formet mannen av jord fra marken (kroppen) og blåste livspust (ånden) i hans nese, så mannen ble til en levende skapning.»

5 En levende sjel består altså av kroppen sammen med ånden.
Regnestykket i figuren viser at kropp pluss ånd blir noe større enn de to delene hver for seg. En levende sjel består altså av kroppen sammen med ånden.

6 Hva tenker du på når du tenker på kropp?
Opplever du at du har et positivt forhold til kropp? Et tankeeksperiment: Hvis du skulle få dobbel dose av en sans, hvilken sans ville du doblet? Vurderer du alle sidene av kroppen, eller tenker du mest på utseendet? List opp fem egenskaper ved kroppen. Ranger dem. Hva er det beste med å ha en kropp? Hvorfor?

7 Utviklingen av et «jeg»
Selvbevissthet, selvinnsikt, selvfølelse, selvbestemmelse, vilje, tanker, følelser og verdier knyttes til det mentale. Det mentale forholder seg til sansene våre og har kontakt med både det fysiske og det åndelige i oss. Hva gjør at du ser på deg selv slik du gjør? Er du fornøyd med det du ser? Hva gjør det med dine tanker og handlinger? Hva betyr dette: Matt 22,37–39: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte, all din forstand og av all din kraft, og din neste som deg selv.»

8 Populær eller verdifull
Verdifull – verdien vi har i kraft av å være menneske Populær – verdien andre mennesker gir oss Popularitet gjør noe med selvfølelsen vår. Popularitet er en type bekreftelse som avhenger av at vi gjør det de rundt oss synes er kult eller bra. Selvfølelse: vår personlige opplevelse av at vi er verdifulle.

9 Selvfølelsen handler om noe mer enn dyktighet.
Den skal i størst mulig grad knyttes til den vi er, ikke det vi gjør. Hvor mye er du villig til på tilpasse deg for å bli populær? Er du villig til å gå på kompromiss med den du er?

10 LIKED LOVED Hva er forskjellen på å være likt og det å være elsket?
Hva kan vi gjøre for å bli likt? Hva kan vi gjøre for å bli elsket? LIKED LOVED

11


Laste ned ppt "For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google