Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter."— Utskrift av presentasjonen:

1 Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter for barn, kan det være nyttig å undersøke hva elevene kan på forhånd. Spørsmål som ”Hva er menneskerettighetene?”, ”Hvem har laget menneskerettighetene?”, ”Gjelder menneskerettighetene for alle?”, ”Hva betyr det at man har rett på noe?” kan benyttes. Skriv gjerne ned på tavle om det er mulig. En presentasjon om menneskerettighetene, barns rettigheter og FNs arbeid.

2 Menneskerettigheter Alle mennesker har rettigheter
Laget av De forente nasjoner (FN) Skal gjøre slik at alle mennesker kan ha det bra Gjelder også når det er krig Norge og menneskerettighetene Bilde: Innbyggere i den beleirede palestinske flyktningleiren i Yarmouk sør for Damaskus står i kø for å få utdelt mat fra FN i januar FN har blitt kraftig kritisert for å ikke gripe inn i konflikten i Syria. NYT/UNRWA. Hentet fra Menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter alle mennesker har, uansett kjønn, religion, alder eller hvilket land de kommer fra. Det vil si at alle elevene i klasserommet, læreren, deres familie og alle i hele verden har menneskerettigheter. Menneskerettighetene handler om for eksempel retten til trygghet (sikkerhet), frihet fra tortur og vold, rett til privatliv, at man kan tenke hva man vil, at man kan tilhøre hvilken religion man vil, at man er født frie mennesker å ikke kan være slaver, at man har rett til rettsak, rett til undervisning og mange flere rettigheter. Hvilke rettigheter er viktigst for deg? Men hva vil det si å ha rettigheter, å ha rett på noe? Hvem er det som gir disse rettighetene? De aller fleste av rettighetene man har er det landet man bor i som skal gi deg. For oss er det Norge som skal beskytte våre rettigheter å sørge for at vi kan være trygge og ha det fint her vi bor. Norge er ett av mange land som har sagt ja til disse rettighetene som er laget av De forente nasjoner (FN). FN er en stor internasjonal organisasjon, eller klubb om du vil, hvor nesten alle verdens land er medlem. De har laget menneskerettighetene slik at alle mennesker i alle land skal ha de samme grunnleggende rettighetene. FN jobber også mye med å sørge for at alle land faktisk gir disse rettighetene til de som er i landet deres. Det vil si at FN passer på at landene gjør jobben sin med å beskytte sine innbyggere. I mange land er det ikke slik at alle kan være trygge og gå på skolen, da er det FN og landene som er medlem der som jobber for at situasjonen skal bli bedre i de landene! Det er viktig for FN at alle mennesker skal ha det bra. I Norge er vi heldigvis veldig flinke med å beskytte de rettighetene som FN har bestemt at alle skal ha. Derfor har vi gjort at menneskerettighetene skal være en del av norsk lov. Slik blir det enda tryggere å bo i Norge. Kilder:

3 Barns rettigheter Barnekonvensjonen
FN er spesielt opptatt av at alle barn skal ha det bra Barne- og likestillingsminister Bilde:Barn på Skolen i Srifa, Libanon. UN Photo/John Isaac. Hentet fra Konvensjon: Retningslinjer og regler som er alminnelig anerkjent eller vedtatt (regler alle har blitt enige om). FN og landene som er med i FN har også laget noe som heter Barnekonvensjonen. Det vil si regler og rettigheter for barn som skal bidra til å beskytte barn over hele verden. For FN er det spesielt viktig å ta vare på barn og sørge for at alle barn har det bra. Barn har også menneskerettigheter i tillegg til sine ekstra rettigheter som barn. FN sier blant annet at alle barn har rett til å gå på skole, alle barn har rett til å være trygge og alle barn har rett til å leke, hvile og å ha fritid. Det er også mange flere rettigheter som barn har. Etterpå skal dere arbeide sammen for å finne ut hvilke rettigheter dere mener alle barn i verden burde ha. I Norge har vi Barne- og likestillingsministeren som skal arbeide spesielt med at alle barn i Norge har en trygg og god oppvekst, behandles bra av andre og har tid til å leke. Norge jobber hele tiden med å bli enda flinkere til å ta vare på alle barn i Norge. Barnekonvensjon har hjulpet barn i mange land til å få det bedre, man har begynt å lytte til barna og undersøke hvordan de har det. Når barna får si hvordan de har det kan man lettere finne ut hvordan man kan gjøre det bedre for barna! FN mener at barn er vår framtid og derfor er det spesielt viktig at de har det bra. Kilder:

4 FNs arbeid Å lage rettighetene UNICEF
Flere andre underorganisasjoner av FN Bilde: En gutt bærer vann hjem. UN Photo/Tim McKulka. Hentet fra FN arbeider hele tiden med å utvikle og forbedre rettighetene til alle mennesker. Spesielt fokuserer de på rettighetene til de som er sårbare i samfunnet eller har vanskelig med å stå opp for sine egne rettigheter. Samtidig har FN flere fond og underorganisasjoner som arbeider for å sikre menneskerettighetene og barns rettigheter. UNICEF er en av disse fondene som arbeider mye for barns rettigheter. UNICEF jobber med opprettelsen av skoler, sikre barn mat og vann, vaksiner og lignende, nødhjelp ved katastrofer og lignende. UNICEF er også kjent som FNs barnefond. I tillegg er det flere andre underorganisasjoner som arbeider på ulike innsatsområder som likestilling, flyktninger, arbeiderenes rettigheter og lignende. Kilde:

5 Hvilke rettigheter er viktige for dere?
Bilde: Aktiviteter. Hentet fra Elevene utformer eget forslag til barns rettigheter etter IGP-metoden. (30-60 minutt). IGP-metoden (Individ-Gruppe-Plenum) er et effektivt verktøy for å få flere elever i tale samtidig som det kan bidra til at elevene reflekterer grundig over temaet. Etter presentasjon av menneskerettigheter og FNs barnekonvensjon vil elevene ha kjennskap til hva begrepet rettigheter innebærer, samt noe kunnskap om hvilke ulike rettigheter alle har. Med IGP-metoden skal elevene sammen reflektere over og presentere hvilke rettigheter de mener barn i hele verden bør ha. Ved enden av undervisningsøkten skal elevene sammen med læreren ha forfattet et forslag til hvilke rettigheter de mener er viktige og bør være allmenngyldige. Her ønsker vi at elevene skal reflektere over hvilke rettigheter de har i dag, samt hvilke rettigheter de kanskje mener mangler. Det finnes flere ulike tilnærminger til metoden. Her bruker vi en firetrinns modell: Individuell refleksjon hvor elevene skriver ned sine tanker og ideer. Elevene deler tankene sine i par eller grupper og noterer ned gruppens viktigste standpunkter. Gruppene presenterer tankene sine i plenum og læreren noterer i stikkordsform på tavlen de ulike gruppenes standpunkter. Læreren sammenfatter de ulike gruppenes standpunkter og klassen som helhet utformer et forslag til hvilke rettigheter de mener bør være rettigheter som gjelder for alle barn. Når klassen har laget et forslag til barns rettigheter bør denne reflekteres over av elevene i samspill med læreren. Spørsmål som ”har alle barn disse rettighetene i dag?”, ”hvordan kan vi arbeide for at disse rettighetene skal gjelde alle?”, ”hvorfor er dette punktet viktig for dere?” og lignende vil kunne bidra i denne prosessen. Det vil også være lurt om man sammenligner med barnekonvensjonen og ser om man har funnet mange av de samme punktene. Hva er eventuelt ulikt barnekonvensjonen og hvilke punkter mangler i barnekonvensjonen?


Laste ned ppt "Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google