Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?"— Utskrift av presentasjonen:

1 2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Krle Tirsdag

2 Moralske holdninger Filosofene i det gamle Hellas og Romerriket var opptatt av hvilke holdninger og egenskaper en person burde utvikle hos seg selv for å bli et godt menneske. De tre store greske filosofene: Sokrates Platon Aristoteles «Hva slags person ønsker jeg egentlig å være?»

3 Moralske holdninger Dyder: Laster: Filosofene snakket om
Positive egenskaper Laster: Negative egenskaper

4 «Å utvikle dydene og unngå lastene er veien til et godt liv».
Platon Hva som kjennetegner et godt menneske: Dyder Måtehold, mot, visdom, rettferdighet Kjennetegn på det motsatte: Laster Grådighet, feighet, tankeløshet, mangler rettferdighet. «Å utvikle dydene og unngå lastene er veien til et godt liv».

5 Konsekvenser og ansvar…
Ansvarsetikk: Menneskene i vår tid har fått stor makt over livet på jorda. Vår handlinger kan gå langt utover det vi vanligvis tenker på som vårt ansvar. Pelikanene i California. Vi har ikke alltid oversikt over konsekvensene. Resultatene kan være usikre, eller ligge langt fram i tid.

6 Hans Jonas (1903-1993) «Vi trenger en ny måte å tenke etikk»
Snakke om menneskers ansvar på en ny måte. Tenke mer på det framtidige livet på jordkloden. Hvilke ulykker kan vi skape for de som kommer etter oss. Den nye gylne regel (Jostein Gaarder) «Du skal gjøre mot neste generasjon, slik du hadde ønsket at forrige generasjon hadde gjort mot deg.»

7 Aristoteles ( fvt.) «Bli det beste du kan være»

8 Aristoteles La stor vekt på kunnskap Tre former for kunnskap:
Vitenskapelig kunnskap Kunnskap om erfaring og ferdigheter Moralsk kunnskap Vi må ha en vilje til å gjøre det som er rett. Følg den gylne middelvei: Vi trenger gode vaner, og gode forbilder. Feig Modig Dumdristig

9 «For å vite om en handling er god, må en lytte til samvittigheten»
Immanuel Kant ( ) «For å vite om en handling er god, må en lytte til samvittigheten»

10 Immanuel Kant Viktigste filosofen fra opplysningstiden.
La vekt på fornuft, frihet, og selvstendigheten til enkeltmennesket. Følelsene kan føre oss på villspor, hør på samvittigheten. Vi er født med en morallov, og samvittighet som vi plikter å følge. Dine handlinger skal kunne gjelde alle. Overvinne egoisme, og følge moralloven. Du skal ikke utnytte andre for å oppnå noe. Nei til slaveri, alle mennesker er like mye verdt som deg selv.

11 «En god handling er en som gjør flest mulig lykkelige.»
John Stuart Mill ( ) «En god handling er en som gjør flest mulig lykkelige.»

12 John Stuart Mill All moral bør bygge på menneskers behov for lykke, glede, og trygghet. Konsekvensen av handlingen, avgjør om det er rett eller galt. Vi bør hindre sorg og lidelse for flest mulig. En persons lykke er mindre viktig en påvirkningen på de rundt. Opptatt av samfunnet, menneskers frihet og likestilling mellom kjønn. Du kan gjøre hva du vil, så lenge det ikke skader andre.

13 Oppgave Fire etiske tenkemåter


Laste ned ppt "2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google