Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

• Ungdom, arbeid, skatt • Svart økonomi
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
8 Det politiske systemet i Norge
10Velstand og velferd.
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Helseøkonomi Forelesning nr. 8.
Hvordan mener du fordelingen av pensjonsfondet ideelt sett burde vært?
#budsjett2013 Statsbudsjettet Arbeid og velferd Totale inntekter: 1314 mrd. kroner Figur: Inntektene på statsbudsjettet, utenom lånetransaksjoner.
Økonomi.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
o Regnskapet til bedriften forteller oss hvor mye penger bedriften har tjent i løpet av en periode, hvilke eiendeler bedriften har, og hvordan den har.
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
Oslo 4. og 5. mars 2010 Tariff 2010 Møte NLS. Unios medlemsforeninger s2 ForeningAntall medlemmer Utdanningsforbundet Norsk Sykepleierforbund87.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
De Facto Framtida for AFP Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tirsdag 23/10 – 2007 Stein Stugu.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
1 Kaffekurs om politiske veivalg VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Hva handler valget om? En kort introduksjon til de viktigste sakene for.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Årsmøte FSTL 2011 Tema grensesnitt mellom eier, bruker og samfunn ved offentlig tilsyn. Foredragsholder Anders Sandbakken Brannrådgiver for eiendomsforvaltning-
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
”Valgets kval” av Peter Samuelsen. innhold Hva er en kommune? Hvordan styres en kommune? Hvilke oppgaver har kommunen? Hvor får kommunen penger fra? Hva.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
1 Sørmarka, juni 2009 VALGKAMP Fremskrittspartiet En kort gjennomgang av hovedmotstanderen.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Rekommunalisering eller en entreprise?
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Rapport: Å ville utvikle skolen
Strategikonferansen okt 2016
Kommunen og Fylkeskommunen
Store forskjeller i arbeidsledighet
Samfunnsregnskap 2016 Hvilke verdier skaper Nortura for Norge?
Sykehusreformen – Et hamskifte i styring av helsetjenesten
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Allmenningens tragedie
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Velferdsstaten Foto: Heidi Voss-Nilsen/Scanpix
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Erfaringer med bruk av NS 8435
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Økonomiplanprosessen Budsjett 2018 Økonomiplan
Den lovgivende makten i Norge
Husbankens Hovedkontor flytter til Drammen - Oppfølging av storbymelding og byutvikling i Drammen Miljøsjef Ole Bjørn Edner.
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
SkatteFUNN Eirik Normann,
De kommunale inntektene og økonomiforvaltningen 12. mars 2018
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
Organiseringen av staten 28. februar 2018
1. Innledende påstander om organisasjoner
Arbeiderpartiet - Høyre
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Inflasjon og arbeidsledighet
Forbruk, fritid og skatt fremover Må vi jobbe mer?
10 Konjunkturledigheten
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Arbeid, verdiskaping, kompetansebygging, læring Ringvirkninger
Utskrift av presentasjonen:

Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet Oppgaver knyttet til velferd, sosial sikkerhet og omfordeling De to første punktene er knyttet til markedssvikt, mens det siste punktet springer ut av at markedsøkonomien gir en skjev inntektsfordeling.

Offentlig sektor består av tre deler: Statsforvaltningen (bla. Sykehus, departementer, direktorater osv.) Kommuneforvaltningen (fylkeskommunal og kommunal administrasjon, grunnskolen, barnehager osv.) Offentlige foretak (bla forretningsdrift som Statens kartverk og Statens lånekasse for utdanning.) Hva driver egentlig det offentlige med?

Offentlig ansvar for viktige fellesoppgaver Det er gjerne det offentlige som har ansvar for tilbudet av kollektive goder som forsvar og politi. Det offentlige spiller en viktig rolle i å sørge for at markedsøkonomien fungerer, bla ved å sikre eiendomsretten. Det offentlig har ofte ansvaret for utbyggingen av viktig infrastruktur der det er sterke stordriftsfordeler (for eksempel vei og kloakk) Det offentlige sørger for viktige tjenester som grunnleggende utdanning og helsetjenester.

Offentlig eller privat produksjon? Konkurranseutsetting innebærer at det offentlige holder en anbudskonkurranse der private kan konkurrere med offentlige etater om hvem som skal få drive virksomheten. Hva synes du om for eksempel privat tilbud av helsetjenester? Hva med skole? Offentlige tjenester kan finansieres gjennom vanlige skatter og avgifter (skattefinansiering) eller ved at brukerne av tjenesten betaler.

Regulering av privat/økonomisk aktivitet Det offentlige griper inn og regulerer på en rekke områder hvor det oppstår markedssvikt, for eksempel av eksterne virkninger. Det offentlige driver konkurransepolitikk for å hindre markedsmakt. Det offentlige har viktige oppgaver i forbindelse med informasjonsproblemer som kan oppstå (for eksempel villedende reklame, arbeidsformidling osv) Det offentlige regulerer samfunnet ut fra politiske mål, som for eksempel ønske om å sikre matproduksjon og spredt bosetting i Norge.

Skatter, velferd og omfordeling De offentlige utgiftene finansieres først og fremst gjennom skatter og avgifter. Proporsjonal skatt innebærer at skattesatsen er like stor uansett hvor høy inntekten er. Hvis skattesatsen er større for høyere inntekter enn for lave, er skattesystemet progressivt.

Skatter, velferd og omfordeling

Hvordan blir det bestemt hva staten og kommunene skal bruke penger på? -Kommunestyret bestemmer hvordan kommunen skal bruke pengene sine, men det skjer innenfor rammer som er fastsatt av Stortinget. -Befolkningen påvirker beslutningene i stat og kommune når den stemmer ved stortingsvalg og kommunevalg.

Utfordringer for offentlig sektor framover I tiårene framover vil pensjonsutgiftene øke kraftig I Norge sparer vi mesteparten av oljepengene for å kunne møte framtidige utfordringer. Alle statens inntekter fra petroleumssektoren overføres til Statens pensjonsfond- Utland, som investerer midlene i aksjer og obligasjoner i utlandet. Hvert år blir det overført pengesummer som tilsvarer 4 % av formuen i Pensjonsfondet, til bruk på statsbudsjettet.