Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like mye i pris. Når noen produkter stiger mer i pris enn andre, sier vi det har skjedd en endring i de relative prisene. De produktene som stiger mest har blitt relativt dyrere osv. Inflasjonen måles med den prosentvise veksten i prisene i løpet av ett år.

3 Konsumprisindeksen (KPI)
Konsumprisindeksen (KPI) viser prisutviklingen for varer og tjenester som brukes av private husholdninger. KPI beregnes av SSB og tar sikte på å måle prisutviklingen på en samling av produkter som vanlige husholdninger kjøper. KPI er blant annet viktig i lønnsforhandlinger. Har for eksempel prisen på matvarer steget må arbeidstakerne få høyere lønn for å kunne kjøpe like mye som før. Eksempel: Inflasjonen regnes ut på følgende måte (fra 2005 til 2006):

4 Bruk av konsumprisindeksen
Eksempel: Anta at en husholdning i 2005 hadde inntekt på kroner. I 2006 hadde lønna steget til kroner. Veksten var altså: Hvis vi antar at inflasjonen var på 3 % vil husholdningen ha mer å rutte med. Var inflasjonen 6 % kan husholdningen kjøpe mindre enn før. Vi ser altså at vi må se på lønnen justert for endringer i prisnivået. Dette kalles reallønnen: Skillet mellom real og nominell gjelder også renter:

5 Årsaker til inflasjon Tilbudsdrevet (kostnadsdrevet) inflasjon er inflasjon som skyldes økning i bedriftens kostnader: Etterspørselsdrevet inflasjon er inflasjon som er drevet fram av sterk økning i den samlede etterspørselen i økonomien. Tilbudsdrevet og etterspørselsdrevet inflasjon er ofte nært knyttet sammen.

6 Arbeidsledighet og inflasjon – Phillips-kurven
Phillips-kurven viser sammenhengen mellom arbeidsledighet og inflasjon. Lav arbeidsledighet gir høy inflasjon, mens høy arbeidsledighet gir lav inflasjon.

7 Arbeidsledighet og inflasjon – Phillips-kurven
Dersom arbeidsledigheten er svært lav, vil inflasjonen gjerne øke stadig mer. Likevektsledigheten er et minimumsnivå for arbeidsledigheten. På lang sikt kan en ikke holde arbeidsledigheten under likevektsledigheten, selv om en tillater høy inflasjon. På lang sikt er derfor Phillips-kurven loddrett:

8 Sammenhengen mellom inflasjon og arbeidsledighet

9 Kostnader ved inflasjon
Reallønnen blir vanligvis ikke påvirket av inflasjon. Inflasjon kan føre til at inntektsfordelingen endres Inflasjon kan føre til at penger fungerer dårligere i sine funksjoner som betalingsmiddel, målemiddel for priser og verdioppbevaringsmidler. Inflasjon kan føre til at konkurranseevnen svekkes.


Laste ned ppt "Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google