Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Inflasjons kostnader (og fordeler)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Inflasjons kostnader (og fordeler)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Inflasjons kostnader (og fordeler)
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum De fleste sentralbanker og regjeringer i utviklet land ønsker en lav og stabil inflasjonsnivå. Hvorfor er dette så viktig? Høy og ustabil inflasjon kan ha store kostnader. Det påvirker våre avgjørelser om hvordan og hvor mye vi sparer, investerer og kjøper. En stabil inflasjon gir mindre usikkerhet om framtiden og bedre vilkår for å gjøre langsiktig investeringer. Høy og ustabil inflasjon er nesten alltid sett som noe å unngå. Men litt inflasjon kan faktisk være noe som er gunstig og som gjør en økonomi mer stabil.

2 Hvorfor skjer inflasjon?
Segniorage: Sentralbanken øker bankenes reserver ved å gi kreditt til staten. Hyperinflasjon: >20% per måned Deflasjon: fall i priser Stabil inflasjonstakt som mål. Til syvende og sist skjer inflasjon på grunn av segniorage: det er når sentralbanken øker bankenes reserver ved å gi kreditt til staten. Du kan tenke på det som at sentralbanken trykker penger som staten bruker til å betale regningene. Staten tjener på dette, men det er ikke gratis. Siden man øker omløpet av penger uten å øke produktiviteten, så forårsaker dette inflasjon. Og inflasjon er en subtil form av skatt. For eksempel, hvis du har en sum som står på brukskonto og som ikke får rente og det er 5 percent inflasjon, så blir de pengene 5% mindre verdt hvert år. Staten har skattet vekk dine penger via inflasjon. I værste fall, når staten er så svak at segniorage er nesten eneste måte de kan betale sine regninger på, så kan lanetd oppleve hyperinflasjon. Dette defineres som inflasjon som er høyere en 20% per måned. Heldigvis har det vært få eksempler av dette i historien, og er nesten alltid forårsaket av korrupt og ekstremt inkompetente regjeringer. På motsatt side har man deflasjon. Dette er når prisnivået faller. Dette er ofte sett som enda værre enn litt inflasjon. Tenk på va det gjør med investerings- og forbrukssvillighet. Hvis du tror at alt blir billigere neste år, da har man ikke sterk incentiv til å investere nå eller kjøpe nå. Det som sentralbanker ofte har som mål er et stabilt og forholdsvis lite inflasjonsnivå. Svingende inflasjonsrater har store ulemper - investeringer er basert på forventninger om framtiden, og store svingninger i inflasjon gjør investeringer mer usikker. - Høy inflasjon undergraver også finanssystemet. Insentivet til å spare, for eksempel, kan svikte hvis man tror at sparepengenes kjøpekraft blir spist opp av inflasjon.

3 Hvorfor ikke 0-inflasjon?
KPI overdriver økning i levekostnad. 0-inflasjon gir mindre from realrentefall i nedgangstider. Letter å gjennomføre reallønnsnedgang med litt inflasjon. Man kan kanskje spørre hvorfor de fleste sentralbanker har mål om lav inflasjon, for eksempel Norges Bank har mål om 2 prosent inflasjon. Hvorfor ikke 0? Det er flere grunner for å ønske seg litt inflasjon, målt som endring i KPI. Det første er at KPI har en tendens til å overdrive økning i levekostnaden. Grunnen er, som diskutert tidligere, at kurven av varer som KPI følger er konstant. I virkelighet endrer vi våre kjøpevaner basert på endringer i pris. Når prisen på epler går opp, så kjøper vi flere appelsiner. En annen grunn for å ha litt inflasjon som har blitt mer relevant i det siste har vært at det gir muligheten til å ha en negativ realrente. Husk at realrente er definert som den nominelle renten menus inflasjon. Den Nominelle renten kan vanligvis ikke bli negativt siden da ville alle bare holde penger, som gir 0 nominelle renter. Men med inflasjon så kan man ha positiv nominelle renter samtidig som det fører til en negativ realrente. Dette gir litt mer fleksibilitet til sentralbanken når det utfører pengepolitikk. Den siste grunnen for å ønske seg litt inflasjon er at det blir letter å gjennomføre reallønnsnedgang. Noen ganger har lønnsnivå i et land blitt for høy. For eksempel i hellas i etterkant av finanskrisen. Eksportene blir ikke lenger konkurransedyktig. Samtidig er det ofte veldig upopulært å få en kutt i lønnet sitt. Lønnsnivået er det makroøkonomer kaller for «sticky», at den ikke beveger seg nedover veldig lett. Med litt inflasjon så kan den nominelle lønnen være konstant samtidig som reallønnen går ned hvis det er behov for dette.


Laste ned ppt "Inflasjons kostnader (og fordeler)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google