Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

10 Konjunkturledigheten

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "10 Konjunkturledigheten"— Utskrift av presentasjonen:

1 10 Konjunkturledigheten
Hvorfor fører myndighetene noen ganger en politikk som fører til større arbeidsledighet? Hva var så epokegjørende med Keynes’ politikk? Kan en føre en ekspansiv politikk uten at det fører til sterk inflasjon? Hvorfor er phillips-kurven loddrett på lang sikt?

2 Keynes’ teori

3 Multiplikatoreffekten

4 Keynesteorien - grafisk
Når sysselsettingen øker, øker produksjonen og dermed det samlede tilbudet av varer og tjenester. Når sysselsettingen øker, øker også den samlede etterspørselen etter varer og tjenester. SE-kurven er ikke like bratt som ST-kurven

5 Faktisk sysselsetting
Den faktiske sysselsettingen kan avleses ned fra krysningspunktet for kurvene som viser samlet etterspørsel og samlet tilbud.

6 Virkningen av finanspolitikken

7 Modell med inflasjon – grafen for samlet etterspørsel
Realkasseeffekten. Inflasjon fører til lavere verdi for finansformuer og lavere samlet etterspørsel. Renteeffekten: Høyere inflasjon gir høyere rente og dermed lavere samlet etterspørsel. Konkuranseevneeffekten: Høyere inflasjon svekker konkuranseevnen og dermed også lavere etterspørsel fra utlandet.

8 Modell med variabelt prisnivå – grafen for samlet tilbud
Grafen for samlet tilbud, ST, viser sammenhengen mellom produksjonen i samfunnet og inflasjonen.

9 Nasjonalprodukt i likevekt
Markedskreftene sørger for at det oppstår et prisnivå, IN0 der det er likevekt mellom det samlede tilbudet av varer og tjenester og den samlede etterspørselen.

10 Virkning av ekspansiv finanspolitikk

11 Makroøkonomisk likevekt
Kurvene for samlet tilbud skjærer kurven for samlet etterspørsel til venstre for potensielt BNP. Det er altså lavkonjunktur. Kurvene for samlet tilbud skjærer kurven for samlet etterspørsel til høyre for potensielt BNP. Det er altså høykonjunktur.

12 Stabiliseringspolitikk under
lavkonjunktur Produksjonsgapet under en lavkonjunktur tettes uten inngrep fra myndighetenes side. Inflasjonen blir lavere men prosessen kan ta lang tid. Produksjonsgapet under en lavkonjunktur tettes ved bruk av stabiliseringspolitiske tiltak. Myndighetene «hjelper» markedskreftene mot høyere sysselsetting, men inflasjonen blir høyere.

13 Stabiliseringspolitikk under
høykonjunktur Produksjonsgapet under en høykonjunktur tettes uten inngrep fra myndighetenes side. Inflasjonen blir høyere (IN0 til IN1), og prosessen kan ta lang tid. Produksjonsgapet under en høykonjunktur tettes ved bruk av kontraktive stabiliserings-politiske tiltak. Myndighetene «hjelper» markedskreftene til å bevege økonomien mot potensielt BNP. Inflasjonen blir lavere (IN0 til IN2).

14 Phillipskurven Phillips observerte at det var en nær sammenheng mellom lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst. Siden lønnsvekst og inflasjon som regel går samme vei, er det blitt vanlig å ha inflasjon langs y-aksen.

15 Phillipskurven på lang sikt
På lang sikt er phillipskurven loddrett. Det betyr at det ikke er mulig å styre økonomien slik at arbeidsledigheten er lavere enn likevektsledigheten på lang sikt.

16 Den økonomiske veksten
Figuren illustrerer tilstanden i norsk økonomi i de to årene 2000 og 2010.

17 Oppsummeringsspørsmål 10
Gjør greie for hovedmomentene i Keynes teori? Svar Forklar hva som menes med multiplikatoreffekten? Svar Forklar sammenhengen mellom sysselsetting og samlet tilbud og samlet etterspørsel etter varer og tjenester? Svar Forklar hvorfor den faktiske sysselsettingen oppstår der samlet etterspørsel er lik samlet tilbud av varer og tjenester. Svar Forklar hvordan en ekspansiv finanspolitikk kan påvirker sysselsettingen i den grafiske «keynesmodellen». Svar Hvordan er sammenhengen mellom inflasjonen i samfunnet og samlet etterspørsel etter varer og tjenester? Svar Hvordan er sammenhengen mellom inflasjonen i samfunnet og samlet tilbud av varer og tjenester? Svar Forklar hvordan finanspolitikken virker ved henholdsvis lav og høy kapasitetsutnyttelse i økonomien? Svar Forklar hvordan finanspolitikken virker under lavkonjunktur? Svar Forklar hvordan finanspolitikken virker under høykonjunktur? Svar Gjør greie for phillipskurven på kort sikt. Svar Gjør greie for phillipskurven på lang sikt. Svar


Laste ned ppt "10 Konjunkturledigheten"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google