Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Allmenningens tragedie

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Allmenningens tragedie"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Allmenningens tragedie
Allmenningens tragedie er at fritt tilgjengelige ressurser blir overutnyttet når hver enkelt selv bestemmer hvor mye han eller hun vil utnytte ressursen. Dette gjelder blant annet fornybare ressurser som fisk. Andre eksempler?

3 Eksterne virkninger Eksterne virkninger er virkninger av produksjon og forbruk som påvirker andre enn de bedriftene som lager produktet, eller de personene som bruker det. Forurensning er en ekstern virkning. Eksterne virkninger er en form for markedssvikt. Kostnadene ved forurensning er den samlede belastningen for samfunnet ved forurensning. Den består av økonomiske og ikke-økonomiske tap.

4

5 Miljøpolitiske virkemidler
Informasjons – og holdninstiltak Miljømerking av produkter Holdningskampanjer Informasjon fra myndighetene

6 Miljøpolitiske virkemidler
Direkte virkemidler: Myndighetene kan enten regulere produksjonen av varen som skaper forurensning, eller utslippet av det forurensende stoffet. Direkte regulering er vanligvis styringseffektivt. Men direkte regulering er sjelden kostnadseffektivt. Det kan også være et problem for myndighetene å kontrollere at reguleringene gjennomføres.

7 Miljøpolitiske virkemidler
Økonomiske virkemidler: miljøavgifter, panteordninger og omsettelige utslippskvoter Avgifter: bør settes lik grensekostnaden ved forurensning. Avgifter er vanligvis kostnadseffektivt. Avgifter er bare styringseffektivt hvis myndighetene har nok informasjon.

8 Miljøpolitiske virkemidler
Ofte vil bedriften også kunne rense utslippene sine. Optimal mengde utslipp ligger i skjæringspunktet mellom grensekostnad ved forurensning og grensekostnad ved rensing.

9 Miljøpolitiske virkemidler
Pant er et effektivt virkemiddel for varer som er potensielle forurensningskilder, og der det er lønnsomt med returordninger. Subsidier for rensing kan på kort sikt fungere som en avgift, men innebærer på lengre sikt svakere insentiver til å redusere restutslippene. Ved omsettelige utslippskvoter kan myndighetene kontrollere samlet utslipp ved sitt valg av samlet kvotemengde. Slike kvoter er styringseffektive og kostnadseffektive.


Laste ned ppt "Allmenningens tragedie"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google