Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Erfaringer med bruk av NS 8435

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Erfaringer med bruk av NS 8435"— Utskrift av presentasjonen:

1 Erfaringer med bruk av NS 8435
Fritt valg? Erfaringer med bruk av NS 8435 Toril Heglum, for Aage Gjesdal Fagansvarlig kunder og kontrakter

2 Uloba – Independent Living Norge SA
Ideell organisasjon Ulobas verdier er stolt, sterk og synlig Vår visjon er en verden der funksjonshemmede har frihet til livsutfoldelse og deltar på alle samfunnets arenaer Uloba – Independent Living Norge SA er en gründerbedrift som ble en større suksess enn noen turte å håpe på. Stiftet i 1991 som BA, videreført som samvirke etter samvirkeloven. Eid, ledet og drevet av funksjonshemmede selv, med et flertall av funksjonshemmede både i styre og administrasjon. (Jf. bl.a. første delrapport fra Rokkansenteret, evaluering av rettighetsfestingen:) I en av tre kommuner får en ikke BPA, selv om det er blitt en lovfestet rettighet for mange funksjonshemmede. Blant kommunene hvor en kan få BPA, finnes det både kommuner som holder tilbake informasjon om BPA, kommuner som omdefinerer BPA til en hjemmetjeneste, og kommuner som begrenser vår frihet med regler for BPA som ikke er slik som sentrale myndigheter har bestemt. Uloba har vært og er pådriver for fritt brukervalg. Vi tar konsekvensen av at frihet også innebærer frihet til å velge oss bort. Vi har tidligere erfart at det i noen kommuner har vært praksis at BPA=Uloba. Det fungerer best når folk selv velger samarbeidspartner, ikke blir påtvunget en.

3 BPA er av og for funksjonshemmede
Det er funksjonshemmede selv som har utviklet BPA Det er et verktøy for likestilling og samfunnsdeltagelse BPA skal ikke være lik andre kommunale tjenester - den enkelte bestemmer selv hvem, hva, hvor og når Standardkontrakten – uten endringer eller tillegg – bidrar til å realisere BPA slik ordningen er tenkt – med å oppstille krav til rammebetingelsene for ordningen: opplæring og ledelsesverktøy til arbeidslederen, samt ivaretakelse av arbeidsgiveransvaret for assistentene. Med det på plass kan arbeidslederen selv designe sin BPA-ordning ut fra egne/vedtakseierens behov og preferanser – innenfor rammene av enkeltvedtaket og rammevilkårene i kontrakten.

4 Betingelser for fritt valg
Alminnelige kontraktsbestemmelser for BPA, NS 8435 Kontrakten må være tro mot regelverk og intensjon vedtatt av Stortinget Det må benyttes en anskaffelsesform som gir et mangfold av tilbydere Anskaffelsene må være lovregulert Det må finnes en kontraktsmal som er balansert og som partene er enige om. BPA bør ha like rammebetingelser overalt, hvilket betyr at det som er i kontrakten ikke skal endres på. Det er for mange som prøver å legge til/trekke fra innhold i kontrakten, noen ganger er dette i strid med eksisterende regelverk. Da er det fort gjort at det skjer endringer som forrykker balansen i kontrakten, eller at det kommer inn motstridende vilkår. Tjenestekonsesjon og muligens parallelle rammeavtaler er velegnet anskaffelsesform sammen med NS 8435, og gjør det mulig med fritt brukervalg. Ny LOA og konsesjonskontraktforskriften: disse vil være uvurderlig bidrag til seriøse og gode anskaffelser. Bl.a. konsesjonskontraktforskriftens krav til et konkurranse-/konsesjonsgrunnlag som beskriver hva som skal anskaffes, kontraktsvilkår og hvordan oppdragsgiver skal gjennomføre konkurransen.

5 Hvordan har det gått? Nær 200 kommuner har tatt i bruk NS 8435
Omtrent 100 kommuner har fritt brukervalg Det er blitt flere kommuner som setter begrensninger på hvor mange som kan bli tildelt konsesjon NS 8435 har vært en stor suksess. Bransjen, kommunene og den enkelte person med BPA har tatt godt imot den, Bare hos Uloba har 1000 arbeidsledere BPA med NS 8435 i bunn. 100 kommuner bruker den for å kunne innføre fritt brukervalg med tjenestekonsesjon – gir konkurranse om kvalitet og innhold, ikke pris (med få unntak) Vi ser også en gledelig utvikling med at det nå er sjelden å se enkeltpersoner på anbud – utlysninger som beskriver personen mer enn tjenesten som skal anskaffes. Det var mer vanlig for noen år siden. NS 8435 sammen med et konsesjonsgrunnlag som beskriver prosess og kvalifikasjonskrav gjør det enkelt også for små kommuner med kanskje bare 1 eller 2 innbyggere med BPA å både gjennomføre en ryddig anskaffelsesprosess og å tilby valgfrihet på leverandør – samtidig som den ene eller de to skjermes mot utlevering av privatliv og assistansebehov.

6 Hva nå? BPA har trange vilkår i HOL, og burde bli lovregulert på annen måte NS 8435, uten endringer og tillegg, må fortsatt være kontrakten som benyttes for å anskaffe BPA fra private Arbeidslederens posisjon må styrkes, og det er viktig å hegne om at det blir gitt tilstrekkelig opplæring, veiledning og ledelsesverktøy


Laste ned ppt "Erfaringer med bruk av NS 8435"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google