Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den lovgivende makten i Norge

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den lovgivende makten i Norge"— Utskrift av presentasjonen:

1 Den lovgivende makten i Norge

2 er makt som: vedtar, endrer og opphever lover
Lovgivende makt er makt som: vedtar, endrer og opphever lover

3 Stortinget Stortinget:
-er den lovgivende og bevilgende makten i Norge. Stortinget: vedtar lover og bestemmer hvor mye penger staten skal bruke har også kontroll over den utøvende makt (regjeringen)

4

5 Hva gjør Stortinget? Behandler saker Lager lover Lager budsjett
Kontrollerer regjeringen

6 Behandler saker Sakene fra regjeringen fremsettes som stortingsproposisjoner (der Stortinget skal fatte vedtak), eller stortingsmeldinger (der regjeringen ønsker å informere om en sak, eller få en sak drøftet i Stortinget). Lovsaker fremmes som odelstingsproposisjoner. De aller fleste saker behandles av en av Stortingets faste fagkomiteer. Innstillingen fra komiteen debatteres stortingssalen, og deretter blir det votering.

7 enkelte tilfeller saker ---> stortingssalen
En sak fra regjeringen -et av departementene. (Er det en komplisert sak, setter departementet ofte sammen et arbeidsutvalg eller en komité bestående av fagfolk med spesiell kompetanse på området). høringer - interessegrupper og fagfolk i samfunnet blir bedt om å uttale seg. Når alle innspillene er hørt og vurdert, utformer departementet saken.

8 en fagkomité  behandler de aller fleste sakene i Stortinget.
Når komiteen er ferdig med saken, lager den en innstilling til Stortinget. Saken blir deretter debattert i Stortinget. Ettersom Stortinget som regel følger innstillingen, er formålet med debattene først og fremst å fortelle velgerne hva de ulike partiene mener.

9 Lager lover Det er Stortinget som vedtar nye lover, eller beslutter om noen av lovene våre skal forandres

10 Lovarbeidet : - > det foreslås en ny lov eller lovendring ->Som regel er det regjeringen som gjør dette, -> stortingsrepresentantene som er medlem av Odelstinget, kan også foreslå nye lover eller lovendringer. Stortinget behandler lover - deler det seg i to avdelinger: Lagtinget Odelstinget. Regjeringen sender lovforslaget til Stortinget, som fordeler forslaget videre til en av fagkomiteene. Etter at komiteen er ferdig med lovsaken, skal saken til debatt og votering i Odelstinget før den sendes videre til Lagtinget for endelig vedtak.

11 Lager budsjett En av Stortingets viktigste oppgaver er å lage statsbudsjettet. Budsjettforslaget kommer fra regjeringen, men det er fritt opp til Stortinget å gjøre endringer i budsjettet. Stortinget kan fritt øke eller redusere regjeringens budsjettforslag,

12 Kontrolerer regjering
En av Stortingets viktigste oppgaver er å kontrollere regjeringens og statsforvaltningens virksomhet. Parlamentarismen er kjernen i Stortingets kontrollvirksomhet. Det medfører at regjeringen har et politisk ansvar overfor Stortinget, og at regjeringen må gå av hvis et flertall på Stortinget uttrykker at regjeringen ikke har Stortingets tillitt. Stortinget har en rekke ulike måter å holde løpende kontroll med regjeringen på. ( f.e.Gjennom alle debattene i Stortinget og spørsmål og interpellasjoner får politikerne mulighet til å kontrollere regjeringens politikk; Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan iverksette gransking på eget initiativ).

13 ARBEIDET I STORTINGET

14 ARBEIDET I KOMITEENE Stortingsrepresentantene er fordelt på en av de 13 faste fagkomiteene, og de aller fleste saker i Stortinget behandles i en komité. Hver komité har ansvar for ett eller flere fagområder. Det er vanlig at en representant blir sittende i den samme komiteen i alle de fire årene en stortingsperiode varer.

15 Samtlige stortingsrepresentanter fordeles på disse 13 fagkomiteene: Arbeids- og sosialkomiteen Energi- og miljøkomiteen. Familie- og kulturkomiteen. Finanskomiteen. Forsvarskomiteen Helse- og omsorgskomiteen Justiskomiteen Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen Kommunal- og forvaltningskomiteen Kontroll- og konstitusjonskomiteen Næringskomiteen Transport- og kommunikasjonskomiteen Utenrikskomiteen

16 Planlegging av arbeidet
Når komiteen har fått tilsendt en sak, blir det valgt en saksordfører og lagt planer for behandlingen av saken. Komiteen vurderer om og når det skal være høringer, og bestemmer en frist for når innstillingen skal være ferdig til behandling i Stortinget. Gjennom høringene blir representantene kjent med spesialisters og interesseorganisasjoners syn på saken. Saksordføreren har et hovedansvar for å få ferdig innstillingen.

17 Alle innstillinger blir behandlet enten i Stortinget eller i Odelstinget (hvis det er et lovforslag). Vanligvis er det en debatt om saken i Stortinget eller Odelstinget. Votering


Laste ned ppt "Den lovgivende makten i Norge"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google