Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering."— Utskrift av presentasjonen:

1 KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering

2 KOMMUNEVALGET 2011 Handlingsprogrammet om privatisering ”Trygge, godt kvalifiserte og motiverte offentlig ansatte gir de beste tjenestene… Privatisering, konkurranseutsetting og utskilling av offentlige tjenester bygger ned velferdsstaten og er ikke løsningen på framtidas utfordringer. ”

3 KOMMUNEVALGET 2011 Privatisering eller konkurranseutsetting? • Mange forsøker å framstille dette som to vidt forskjellige saker. Det er tull. I praksis betyr ordene mye av det samme. Kommunen legger ut en tjeneste på anbud og den som legger inn det laveste budet, vinner. • Ofte er det en vekting på pris og kvalitet. • Ved privatisering blir ikke den kommunale etaten tatt med i anbudsrunden, ved konkurranseutsetting får kommunen også legge inn bud på å drive egen tjeneste videre. • På grunn av ulike lønns- og pensjonsforhold er det offentlige nesten alltid dømt til å tape slike konkurranser.

4 KOMMUNEVALGET 2011 Hvem vil privatisere? • Norge har en sterk offentlig sektor. I løpet av et år løper det over 400 milliarder kroner bare gjennom kommunene. I tillegg bruker sykehusene over 100 milliarder årlig. • Sterke internasjonale selskap vil svært gjerne ha en bit av denne ”kaka”. • Bak selskap som Attendo, Norlandia Care, Aleris, (omsorgstjenester) og Espira (barnehage) skjuler det seg internasjonale foretak. De ser store inntektsmuligheter i offentlig sektor i Norge.

5 KOMMUNEVALGET 2011 Ett fett? - Medlemmene våre er jo verksemder. Ingen er interesserte i å drive om regjeringa stenger alle høve til fortjeneste. Dag Ekelberg NHO-Service

6 KOMMUNEVALGET 2011 Hva skjer med lønn og pensjon? Lønns- og arbeidsforhold: Ny tariffavtale. I og med at virksomheten ikke lenger er kommunal, vil tariffavtalen for kommunesektoren bare gjelde til neste tariffoppgjør. Lavere lønn – lavere tillegg Fagforbundet kjemper for at alle medlemmer skal få lik lønn for likeverdig arbeid. Likevel ser vi at medlemmer som blir overført til private virksomheter, ofte går ned i lønn. Pensjon: Pensjonsordningene i privat sektor varierer. Likevel er det solid grunnlag for å si at medlemmer som får jobbene sine privatisert, får mindre i pensjon. De eldste rammes hardest.

7 KOMMUNEVALGET 2011 Mer for pengene = mindre til de ansatte Det hevdes ofte at man privatiserer for å bruke det offentliges midler mest mulig effektivt. Det er lite som tyder på at det stemmer. En stor svensk undersøkelse viste at 20 år med private velferdstjenester verken hadde gitt billigere eller bedre løsninger. Forskningsstiftelsen NOVA har dokumentert at det eneste man kan spare penger på i sykehjem er lønn, pensjon og antall ansatte.

8 KOMMUNEVALGET 2011 Blir kvaliteten bedre? • Nei, det er ingen ting som tyder på at virksomheter som blir privatisert får bedre kvalitet. • Det ”jukses” med tall for å få fram undersøkelser som viser at kvaliteten blir bedre, men som regel vil en nærmere undersøkelse vise at det er en tilsløring av virkeligheten. • De ansatte i kommunale og private virksomheter har samme utfordringer og stort sett samme kompetanse, men privatiserte virksomheter har som regel færre ansatte både blant faglærte og ufaglærte. Det gir dårligere kvalitet for brukerne.

9 KOMMUNEVALGET 2011 Blir kvaliteten bedre? • Det er ofte lett å måle kvalitet på et produkt. For eksempel om en bil har få feil og holder lenge, men vanskelig å måle kvalitet på omsorg og mellommenneskelige forhold. • Resultatene kan lett bli slik oppdragsgiver ønsker, siden det sjelden finnes entydige svar. Det betyr at man må ta slike undersøkelser en ”klype salt”. • Et eksempel: NHO Service presenterte en undersøkelse som sa at private sykehjem i Oslo var best. Omtrent samtidig viste Helseetaten i Oslo tall for de samme sykehjemmene som viste det motsatte. • En ting er sikkert: Vi vet at nok personale med riktig og god kompetanse gir god kvalitet. Når man kutter i personalet for å spare penger, går kvaliteten ned.


Laste ned ppt "KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google