Lekens betydning for læring av matematikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Advertisements

Matematikk i uterommet.
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
Lek og læring.
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
KOGNITIV UTVIKLING(3.del) Banduras sosial-kognitive teori
Kompetente barn og unge
Veiledet lesing Mørkved skole
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Lek og begynneropplæring
Goffman, Garfinkel og Giddens
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
LEK – Ped 1 Litteratur: Røys ”Pedagogikk i barnehagen” kap 4, Lov om barnehager, Rammeplan for barnehager 1 DEFU 3. oktober 2008 Mette Røe Nyhus 2008,
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Eldre mennesker Har levd et langt liv med både gode og vonde opplevelser For de fleste vil mye livskunnskap og livserfaring bidra til trygghet og ro Mer.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Ny rammeplan for barnehagen
BRUK AV DATA I BARNEHAGE/SKOLE
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Ellinor Brune Hareide og Sissel R. Weydahl
"God bagasje på livets reise."
Etikk i pedagogisk arbeid
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Fritid med Bistand.
Åpne læringsmiljøer- kunnskapskonstruksjon mellom verktøy, elever og lærere. Resultater fra LAVA Læring Ingvill Rasmussen, InterMedia, UiO.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Toddlergeometri Hva er det ?.
Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
LÆRINGSTEORI Alle lærere har sin egen teori som de bygger sin undervisning på Bygger på erfaringer Trenger en teori for å ta gode avgjørelser til en hver.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Estetisk kompetanse og skapende virksomhet
Deltakende læring.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Matematikk i samisk kultur
Estetiske læreprosesser i barnehagen
Sosialkonstruktivisme
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Toddlergeometri Hva er det ?. Og hva er egentlig geometri ? En del av matematikken En del av matematikken som vi fra fødselen av bruker for å kunne tolke.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Læringsteorier i matematikk -hvorfor gjør vi det vi gjør i matematikkundervisninga?
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
«Utviklende læring i matematikk»
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Miljø for kommunikasjon i klasserommet B – Samarbeid
Sett inn bilde av produkt her
Miljø for kommunikasjon i klasserommet B – Samarbeid
Miljø for kommunikasjon i klasserommet B – Samarbeid
Tidlig innsats og utfordrende atferd
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Lekens betydning for læring av matematikk

Hva er lek? Lek har betydning for både personlighet utvikling og som en metode for læring.

Hva sier rammeplanen 2006? ”være fortrolige med å observere og bruke matematikken i barns lek, slik at den matematiske kompetansen utvikles”

”kunne delta i aktiviteter sammen med barn der matematiske kunnskaper virker sammen med andre kunnskapsfelt i samtale og lek.”

”vise innsikt i og kunne reflektere over bruk av leketøy, spill, IKT og andre tekniske hjelpemidler i faget.”

Har lek verdi i seg selv? Gjennom lek og spill kan barna selv være med på å lage regler, lære å følge dem og ta konsekvensene av sine valg. L97 s. 155

Fri lek: Kan bli for tilfeldig og ustrukturert..... (Fauskanger, 2001) Styrt lek: Kan bli for strukturert og detaljert (Fauskanger, 2001)

Hva kan pedagogen gjøre? Innføre leketema Legge til rette fysisk miljø Oppmuntre til lek knyttet til aktuelt tema Ta ansvar og lede Bidra til at leken videreutvikles Ta utgangspunkt i barns lek, ha respekt for barns lek og forsterke barns læring (Fauskanger, 2001)

Hva skal barna gjør? Styre selv, velge og skape lek handlinger Utvikle leken videre mot egne mål.

I følge Freud, Erikson, Mead, Piaget, Bruner og Vygotsky er lek viktig for både kognitiv og sosial læring og utvikling. (solstad,2006)

Ulike lekeformer Regellek Leker som har klart definerte regler. * Ballspill, kortspill, sisten…. Reglene bestemmer hva er lov/ikke lov.

Konstruksjonslek . Organisere objekter (melkekartonger, klosser, duplo/lego, o.a.) ut fra en bestemt hensikt. Kan gi trening i antallsord, rekkefølgeord og plasseringsord. Kan også gi erfaring med begrepene areal, vinkel, rektangel, kule… Viktig her å utfordre barnas proksimale sone for at leken skal bli så utviklende som mulig.

Rolle lek En lek der barna er andre enn seg selv. de handler etter regler som gjelder for rollen. Bygger på erfaringer og forestillinger. Formidler den forståelse barnet har om det aktuelle temaet. Muliggjør en kunnskapsutvidelse gjennom samhandling med andre.

Viktig for å bearbeide erfaringer og opplevelser og virker styrkende på det allerede lærte (Piaget). En kilde til ny læring og kognitive utvikling gjennom samhandling med andre (Vygotsky) må få næring og støtte. Eksempler for styrkning av matematikk: butikk, cafe, posthus, reisebyrå, romfart,m.m.

Matematikk er i barns lek Barna løser ofte problemer av matematisk art når de leker * angi antall med for eksempel stjerner * servere mat (antall krus, nok å drikke) * matkø

Lekens verden En verden der barna får nye erfaringer gjennom å løse problemer. Eksempel: gjemsel i skogen – finne trær som er tykke nok til å gjemme seg bak.