Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag"— Utskrift av presentasjonen:

1 Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
Webadresse: Sitat fra lærerveiledningen: ”Den viktigste undervisningsmetoden i Multi for 1. trinn er å utfordre elevene med et bredt spekter av oppgaver innen viktige matematiske emner og deretter stimulere til en matematisk samtale med elevene og det de har gjort, det de har erfart og det de har lært.” (fra lærerveiledningen)

2 Matematikk 1. trinn Kjenne igjen tall i omgivelsene sine.
læreverket Multi, tar utgangspunkt i at eleven kan følgende: Kjenne igjen tall i omgivelsene sine. Bruke tall og telling i hverdagslige sammenhenger, og løse oppgaver med små tall (opp til fem) Telle til 20 muntlig Sortere materiale etter ulike egenskaper, som farge, form, lengde osv.

3 Matematikk 1. trinn læreverket Multi, tar utgangspunkt i at eleven kan følgende: Kjenne de mest vanlige geometriske formene som trekant, firkant, sirkel (”runding”), kule, terning, og kjenne de igjen i omgivelsene sine. Bruke begreper til å beskrive plassering, som over, under, mellom, bak, foran osv.

4 Matematikk 1. trinn Vi har matematikkundervisning på ulike måter i forskjellige former/omgivelser: Knytter det opp til uteskole Hel klasse I liten gruppe (fargegruppe) Stasjonsundervisning

5 Stasjonsundervisning
To til tre ganger i uken har vi stasjonsundervisning. 5 stasjoner. 4-5 på hver gruppe. Ca minutter på hver stasjon. Elevene er i første omgang nå delt etter hvem vi synes kan fungere godt sammen. Senere vil elevene bli delt i grupper med noenlunde samme nivå og leselekse/ matematikklekse. Dette gjelder også i matematikk; noen grupper må kanskje være annerledes enn norskstasjonene for å fungere slik stasjoner er tiltenkt.

6 Eksempel på en stasjonsundervisningsbolk:
1. Lærerstasjon: Alltid en lærer, fokus på læring og kartlegging, vurdering og tilbakemelding, tett kontakt med alle i en mindre gruppe. - Innlæring av nye spill, muntlig matte, regnefortellinger, kartlegging i muntlig kompetanse, begreper, sjekke og hjelpe med oppgaver som er vanskelige. 2. Oppgavestasjon: stasjon eller abc- stasjon. Her skal elevene øve på det de har lært på lærerstasjon, eller .”overlære”/ mengdetrene på ting de kan. Her skal elevene etter hvert ideelt sett kunne få tilpasset opplegg for sin gruppe 3. Finmotorisk stasjon eller konstruksjonsstasjon: Plastelina: forme bokstaver, tall, lek Bygge med klosser eller lego. Fargelegging, mønster, klipping, liming....

7 Eksempel på en stasjonsundervisningsbolk:
4. Spill, Samarbeidsstasjon: Spill de har lært og ikke trenger oppfølging på. 5. Data/ smartboard: - Elevene skal få øve seg på data, med enten skriveoppgaver, lytteoppgaver, matteoppgaver delt etter nivå osv. Nødvendig kriterie for å få til stasjoner slik det er tenkt: ARBEIDSRO på hver stasjon, (hviskestemme om nødvendig kommunikasjon) - eneste lyder skal komme fra lærerstasjon. Elevene må øve seg på stille lekekommunikasjon, ro under rydding etter hver stasjon og ro i overgangene!

8 Kompetansemål: Tall og algebra
Kjenne igjen tall i omgivelsene sine. Bruke tall og telling i hverdagslige sammenhenger, som for eksempel penger. Sammenligne tall og antallet i mengder opp til 20. Telle muntlig til 40 og baklengs fra 20. Løse praktiske addisjons og subtraksjonsoppgaver med tall opp til 20. Dele opp tall til 10 og forstå slik oppdeling som likhet.

9 Kompetansemål: Geometri
Kjenne igjen og navngi de mest vanlige todimensjonale formene (trekant, firkant, sirkel) Sortere materiale etter ulike egenskaper, som farge, form, lengde, tyngde, størrelse med mer og beskrive hva som skiller de ulike kategoriene fra hverandre. Beskrive relativ plassering (over, under, bak, ved siden osv.). Kjenne igjen, lage, beskrive og videreføre enkle mønstre.

10 Kompetansemål: Måling
Sammenligne lengder ved å anslå og ved å legge lengdene inntil hverandre. Bruke dagligdagse begreper om tid og kunne lese av enkle klokkeslett.

11 Kompetansemål: Statistikk og sannsynlighet
Samle og sortere objekter i passende kategorier. Telle opp antallet i hver kategori, for eksempel med tellestreker eller med tallsymboler.

12 GODE råd til hjemmet: MULTI sin Foreldre-veiledning SPILL hjemme!
Yatsi, Mastermind, kortspill, lag regnefortellinger, løs regenfortellinger, bli ”varme i hodet”! Innvolver barna i hverdagsmatematikk: baking, måling, innkjøp, handling, klokka La barna kjøpe lørdagsgodt selv- med småpenger. Spar penger og tell opp av og til - veksle i foreldrebanken til større mynter og sedler…. Gi bursdagspenger vekslet i mynter  GODE råd til hjemmet:


Laste ned ppt "Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google