CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra barnehage til Vgs: RELASJONER GODE BYGGE Å Motsatt av mobbing…..
Advertisements

Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Etikk i psykologisk forskning
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Språk og sosialisering
Danning – å skape seg selv
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Kompetente barn og unge
Rolighetsmoen barnehage
Introduksjonssenteret
Etikk.
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Dialektisk relasjonsteori
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Rotarys formål Å utvikle vennskap som grunnlag for å gagne andre
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Erikson og Freuds stadier
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Etikk for finansielle rådgivere
"God bagasje på livets reise."
Kriminalitetsforståelser
Etikk i pedagogisk arbeid
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Morten William Knudsen
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Hafjellseminaret våren 2012
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Fra ”Nesten som deg selv”
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
YRKESETIKK - A Arnbjørg Engenes.
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Hvorfor skal vi ha barnehager?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Bedrifters samfunnsansvar - filosofiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Konferansen «Næringsliv og sosialt ansvar» 31. mars.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Viktige begreper i kapittel 3. Menneskesyn Hvilke tanker vi har om mennesket, og hvilken verdi vi setter på det.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Barnesyn og barns medvirkning
Lekens egenverdi.
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Moralske holdninger - Dydsetikk
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Pedagogisk dokumentasjon
Tverrfaglige tema.
Oppstart i barnehagen.
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER FORKASTELIG? HELT GREIT? FLOTT? Hva er din mening om/ holdning til slike plakater? Hva er grunnlag for din mening/holdning? Hva slags moral/verdier kommer til uttrykk i din mening/holdning?

VERDIER OG MORAL I IDRETT OG KROPPSØVING Hva er RIKTIG eller GALT i kroppsøving og barneidrett med tanke på individ og samfunn?

VERDIER OG MORAL VERDI = GRUNNLEGGENDE SYN PÅ MENNESKE OG SAMFUNN NOE ANSEES SOM VIKTIGERE ENN NOE ANNET (VERDISYN) MORAL = GRUNNLAG FOR AVGJØRELSER OM ”RIKTIG” ELLER ”GALT” MORALOPPFATNING BYGGER PÅ VERDIER OG NORMER

VERDIER, MORAL OG PEDAGOGISKE YRKER ALL PEDAGOGISK VIRKSOMHET (BARNEHAG, SKOLE, (BARNE-)IDRETT BØR HA ET REFLEKTERT GRUNNLAG I PEDAGOGENS (TRENERENS) filosofi, menneskesyn, pedagogisk grunnsyn -> VERDIER OG MORAL holdning til å gjøre noe med det hun tror på kunnskaper om hvordan man gjør det og refleksjonsevne mht. det som er gjort ferdigheter til å gjennomføre det Ikke minst gjelder det barna som ”kroppslige” vesen…

MENNESKESYN - SAMFUNNSSYN Menneskesyn er uttrykk for våre grunnleggende antakelser om menneskets vesen og dets plass i veden (god/dårlig; frihet/determinisme; læringsdyktig/uforanderlig) Samfunnssyn er uttrykk for våre grunnleggende antakelser om samfunnets kvaliteter og dets betydning for mennesket

TRE VERDISYN I BARNEIDRETTEN (STORNES, 1993, s. 46-68)

VERDISYN I BARNEIDRETTEN (STORNES, 1993, s. 46-68) BEST NÅR DET GJELDER Konkurranseregler bidrar til respekt for loven Idrett som samfunn i miniatyr lære oss og takle suksess og nederlag Idretten fremmer målorientering og psykisk styrke Gir overskudd og styrke til å takle belastninger TRIVSEL OG HELSE Det bør være plass til alle uansett forutsetninger Helse og livskvalitet bør settes høyest Idrett er kontakt-skapende og fremmer varig vennskap Blir kjent med kroppen og lære kroppsbruk Allsidighet og hensyn til ulike motiver og interesser Idrett for alle FELLESSKAP OG SAMVÆR Idrett som møtested for å fremme forståelse, toleranse, respekt og felles innsats Idrett for alle uansett økonomisk, kulturell og sosial bakgrunn Idretten som korrektur for ”den sterkestes rett, vinnerkultur og elitetenking” God hese -> overskudd -> deltak. i samfunnet

UTVIKLING AV MORAL MORALSKE AVGJØRELSER OG HOLDNINGER BYGGER PÅ SOSIALISERINGSPROSESSER Sosialisering: individet blir til en del av samfunnet Interaksjon av individet med det sosiale miljøet Barn tilegner seg atferd i samsvar med samfunnets normer Men: samfunnets normer kan også forandres ved at barnet (delvis) IKKE tilpasser seg

MORALSK UTVIKLING (Telama, 1999, s. 323-327) Moralsk handling krever kognitive forutsetninger for å kunne foreta ”moralske vurderinger” Moralske vurderinger er avhengig av situasjon og kontekst En må være villig til å handle moralsk Moralsk utvikling omfatter emosjonelle, kognitive og atferdskomponenter

KOHLBERGS (1971) TEORI OM MORALSK UTVIKLING SOSIOMORALSK PERSPEKTIV NIVÅ TRINN KONKRET-INDIVIDUELT PERSPEKTIV PREMORALSK trussel, straff, autoriteter, egne interesser 1 2 straff, lydighet Instrumentalitet (egen interesse) DEL AV SAMFUNNET PERSPEKTIV KONVENSJONELL opprettholdelse av sosiale relasjoner 3 4 Familie, primærgruppe Stat, religion, andre sosial-partner, law and order SAMFUNNS-OVERORDNET PERSPEKTIV (?) POST-KONVENSJONELL relativitet, generelle prinsipper + verdier 5 6 Rettferdighet, demokrati, fordeling Allmenne etiske prinsipper, moralsk autonomi