Om læreplaner Arbeid med læreplaner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kilde: Yes!! Gruppe: Julie Veronica Frank Gruppe: Veruska Øystein DL Anita Gruppe: Espen Geir Irmelin Gruppe: Ann-Magritt Øystein LK Susana.
Advertisements

DIDAKTIKK Pedagogikk handler om opplæring, oppdragelse og sosialisering i vid forstand, i hjemmet, blant venner og gjennom massemedia”. ”Didaktikk handler.
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Samarbeid mellom skole og hjem
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
Avis i skolen – digital kompetanse i praksis
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Kultur for læring Kunnskap Mangfold Likeverd. Kultur for læring Kunnskap Mangfold Likeverd.
Kroppsøvingsdidaktikk
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Tidligere læreplaner.
Hva er en læreplan? En læreplan har synspunkter på alle kategoriene i relasjonsmodellen
Tilpasset opplæring AU 1
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Prinsipper i opplæringen Læreplanverket Kunnskapsløftet - Samisk
Ungdomstrinn i utvikling
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
FIRST LEGO League i Molde ?
INNFALLSVINKLER Styringsmekanismer Skolens funksjoner
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
FANFICTION – KREATIV FRISKRIVING
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
Rektor har fullt ansvar innen
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Videregående skoler i Skien
INFORMASJONSMØTE 19. APRIL
Utvikling av barnehage og SFO i Norge
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Undervisningssektoren 2015
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Velkommen til et nytt skoleår!
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
OM LÆREPLANER Hva er en læreplan Læreplaner og virkeligheten
Kunnskapsfokusering og elevsentrering EKH/RE 05/06
Læreplan K 06 Utdanningsdirektoratets læreplan s er matematikk
Skolen som lærende organisasjon NFFL
UTDANNINGSREFORMENE Kilder:
8 deltagende skoler fra Kongsberg og Lier kommune
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
A1AB 2008 Førstelektor Knut-Rune Olsen
Seniorrådgiver Jorunn Jensen HiO,
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
1 KUNNSKAPSLØFTET Strømstad Skoleledelsens oppgave med å videreutvikle lærernes vurderingskompetanse utfordringer i vurderingsarbeidet – videregående.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Rektors rolle i Den kulturelle skolesekken Mosjøen 4. juni 2008.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Fra visjoner og verdier til praksis i klasserommet
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Fra kunnskap til handling
IKT for læring Mattias Øhra.
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Om læreplaner Arbeid med læreplaner

LÆREPLANER L-97 LK -06 Læringsplakaten Læreplaner for de enkelte fag

Forskriftsfesting av Læreplanverket for den 10-årige skolen: Forplikting. Læreplanverket er forpliktende for kommuner, fylkeskommuner og private skoler som driver grunnskoleopplæring. Dette gjelder alle deler av læreplanverket, både den generelle delen, læringsplakaten og læreplaner for fag. Skoleeier skal organisere og sørge for ressurser til skolen, slik at hver enkelt elev får opplæring i samsvar med læreplanverket. Lærerne og skoleledelsen skal realisere læreplanverket innenfor de rammene som skoleeieren setter.

Ansvar: Læreplanverket er fastsatt med hjemmel i lov og gjør nærmere rede for mål og prinsipper for opplæringen. Kommunene, ledelsen og personalet ved skolene har enkeltvis og samlet ansvar for at opplæringen er i samsvar med læreplanverket. Lærerne skal følge læreplanverket i opplæringsarbeidet. Elevene skal ha opplæring i samsvar med læreplanverket. Dette vil bety at den enkelte elev skal få en opplæring som sikter inn mot de målene som læreplanverket fastsetter. For elever som får spesialundervisning, gjelder likevel enkelte særregler.

LÆRINGSPLAKATEN Skolen og lærebedriften skal: Gi alle elever og lærlinger/lærekandidater like muligheter til å utvikle sine evner og talenter individuelt og i samarbeid med andre Stimulere elevenes og lærlingenes/lærekandidatenes lærelyst, utholdenhet og nysgjerrighet Stimulere elevenes og lærlingenes/lærekandidatene til å utvikle egne læringsstrategier og evne til kritisk tenkning

LÆRINGSPLAKATEN II Stimulere elevene og lærlingene/lærekandidatene i deres personlige utvikling og identitet, i det å utvikle etisk, sosial og kulturell kompetanse og evne til demokratiforståelse og demokratisk deltakelse Legge til rette for elevmedvirkning og for at elevene og lærlingene/lærekandidatene kan foreta bevisste verdivalg og valg av utdanning og fremtidig arbeid

LÆRINGSPLAKATEN III Skolen og lærebedriften skal: Fremme tilpasset opplæring og varierte arbeidsmåter Stimulere, bruke og videreutvikle den enkelte lærers kompetanse Bidra til at lærere og instruktører fremstår som tydelige ledere og som forbilder for barn og unge Sikre at det fysiske og psyko-sosiale arbeids- og læringsmiljøet fremmer helse, trivsel og læring Legge til rette for samarbeid med hjemmet og sikre foreldres/foresattes medansvar i skolen Legge til rette for at lokalsamfunnet blir involvert i opplæringen på en meningsfylt måte

Læreplaner for fag Grunnskolens læreplaner for fag er nye fra 2006 Skal bli mer målstyrte Videregående læreplaner for fag er allerede svært målstyrte (R94)

Lærerens verdistandpunkt Styrende for planlegging, gjennomføring og evaluering av undervisninga Samfunnssyn Elevsyn (mennesksyn) Pedagogisk grunnsyn (kunnskapssyn)

Konflikt? Hva er viktigst? Elevene skal vokse inn i et samfunn Elevene skal utvikle sin personlighet, konstruere sin identitet Hva er viktigst?

Om samfunnsperspektivet er overordnet: Nasjonal egenart, norsk historie Kulturarven Tradisjoner Politisk syn Tilpassing til det eksisterende Kunnskap/tro på framtida

Om elevenes personlige vekst er overordnet Tilpasset opplæring ut fra elevenes forutsetninger Dyrking av interesser Valg Problematisering av samfunnsforhold Kritisk sans Endringskompetanse

Kunnskapssyn Hva er kunnskap? Er fakta og informasjon det samme som kunnskap? Hvor er kunnskapen hen? Hvordan utvikles den? Forandres kunnskap over tid? Kan kunnskap overføres? Kan læreren lære bort? Tilpassete arbeidsmåter.

Kunnskapssyn -> læringssyn Hvor mye skal læreren informere, strukturere, legge til rette, styre undervisningsforløpet, motivere? Er eleven kunnskapssøkende, aktiv og skapende? Er eleven i stand til å stille spørsmål og selv finne fram til svar? (Problemløsende)

Elevsyn Skal elevene føres fram til vannet eller lære å drikke? Er elevene et produkt av naturen slik som hunder og katter? Er elevene et produkt av samfunnet, maktforhold, sosiale og politiske forhold? Er elever selvkonstruerende, reflekterende og skal selv bygge sitt samfunn? Er elever skapt av Gud og skal ledes fram mot et evig liv?

Ungdom Har ungdomsperioden sin egenverdi? Er ungdomsperioden en forberedelsesperiode til voksenlivet?

Fire læreplanmodeller Målstyrte læreplaner (Tyler-rasjonalen) Prosessmodell Situasjonsmodell Didaktisk relasjonsmodell

Målstyrte læreplaner Mål er styrende for læringsarbeidet Mål-middeltenking Undervisningsteknologi Målvalg og målpresisering (atferdsteminologi) Målene deles inn i delmål Delmålene kan deles inn i nye delmål Læreren blir et instrument for å oppfylle målene (som han ikke har hatt innflytelse på)

Prosessmodellen Fokuserer på lærerens kunnskap, hans tolking av kulturarven, faget og sentrale ferdigheter Ingen bestemt rekkefølge Sentralt faginnhold blir styrende Faginnholdet (kulturen) forstås som et råstoff som elevene skal videreutvikle Elevene skal gjenoppdage og gjenskape kulturen Undervisninga bygger videre på elevenes kunnskapsutvikling – økte forståelse

Situasjonsmodellen Verdioppfatninger virker inn på læreplanen – politiske og ideologiske forhold styrer Forutsetter kritisk vurdering av skolens situasjon i samfunnet Situasjonsanalyse, målformuleringer, undervisningsopplegg, fortolkning (hindringer?), vurdering og revisjon. Skolen og dens innhold må forstås i kontekst

Didaktisk relasjonsmodell Elevforutsetninger må ses i forhold til mål, rammefaktorer, innhold, arbeidsmåter og vurdering. Tilsvarende med de andre planleggingskategoriene Skal realisere den autonome og profesjonelle læreren (Se egen power-point)

Lærerens læreplankunnskap Oppgave: Hva trenger du å kunne for å forholde deg profesjonelt til læreplanene?