KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan redusere frafall i fag- og yrkesopplæringen gjennom samarbeid?
Advertisements

Samiskopplæring i Nordland
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Fellesfag Yrkesretting Relevans
2 Kommune og fylkestingsvalget 2011 Fag- og yrkesopplæring.
Læring på arbeidsplassen
Gjennomføring i videregående opplæring høst 2013 Foto: Bjarne Eriksen.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Yrkesfaglig konferanse Opptek Tysværtunet, 18.oktober 2012
Kunnskapsløftet i videregående opplæring Statssekretær Lisbet Rugtvedt Elevorganisasjonens nasjonale seminar 19. november 2005 Engebråten skole.
Videregående opplæring Veien til fagbrev v/avdelingssjef for fag- og yrkesopplæring Turid Borud Vg1 Vg kontrakter (Lærekontrakter og opplæringskontrakter)
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
NHO og partnerskap for karriereveiledning
2 Konferanse for fag- og yrkesopplæring 30. november 2010 Forbundssekretær Halvor Langseth fra debatten i Faglig råd for Bygg- og Anleggsteknikk :  mange.
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
Rett kompetanse – fremtidens behov
FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 11.SEPTEMBER 2013 Stikkord og dato.
Kunnskapsskolen i buskerud
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
Internasjonalisering Rapport fra et høgskoleperspektiv ved Jørn Wroldsen, rektor HiG.
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Status for Kunnskapsløftet
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Gauldals konferansen 2. nov. 2011
Samfunnskontrakt for flere læreplasser Rett kompetanse 2013 Bergen LO-sekretær Trude Tinnlund.
Mandal videregående skole - vi bryr oss ”Hospitering på videregående skole” - utprøving av utdanningsprogram. Et samarbeid mellom ungdomsskolen og videregående.
YRKESFAG E`TØFT Heve statusen for våre fag Øke rekrutteringen Bedre samhandling skole-næringsliv.
Hvordan lykkes med yrkesfag
Borgund vgs Borgund VGS Yrkesfagskole i Møre og Romsdal Møre og Romsdal fylkeskommune.
FUG-konferanse for tillitsvalgte
INTERNASJONALISERING ARBEIDSUTPLASSERING FOR ELEVER SOM TAR DOBBELKOMPETANSE Lier vgs september 2014.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Fokus på tidlig innsats og tettere oppfølging i hele opplæringsløpet En tett og god oppfølging av den enkelte elev. Avviker noen barn/elever fra en forventet.
Velkommen til et nytt skoleår!
Foto: Helén Eliassen oppfølging og opplæring på praksisplass Gode erfaringer fra Havstein og Rica INN og CHOICE.
2014 Onsdag 19.februar kl RISLØKKA KOMPETANSESENTER FOR YRKESFAG.
Hvem er Aksjon helsefagarbeider? Hvorfor? Hva gjør vi?
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Samiskopplæring i Nordland. Samiskopplæring har en lang historie i Nordland, organisert helt tilbake til 1718 Eneste fylke med alle tre samiske språk.
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
Samarbeid skole-arbeidsliv Eirik Sundan Foto: Crestock.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Kristiansund videregående skole TAF-MARIN FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING.
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
INFORMASJON OM VALG AV FAG TIL VG2/VG3 SKOLEÅRET EIKELI VIDEREGÅENDE SKOLE.
Kompetanse for mangfold/ engelskfaget. Steinkjer videregående skole Presentasjon på fagdag MINO, 12. april 2016.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
Internasjonalisering
Internasjopnalisering
Fagforbundet Vest-Agder
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Informasjonsmøte VG1 ST 6. januar 2018
Bakteppet - Yrkesfagenes år 2018
Informasjonsmøtet for våre eksterne samarbeidspartnere
– ESSENSEN AV LIER VIDEREGÅENDE skole
Anna Hagen Tønder, Møte i Lied-utvalget Trondheim, 1. mars 2018
SKOLEUTVIKLING GJENNOM ERASMUS+
Kompetanseutvalget (2017- )
Utskrift av presentasjonen:

KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp

MED FOKUS PÅ KUNNSKAP OG GLEDE Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp

Innhold og hovedpunkter  Velkommen til Lier  Bakgrunn for "dobbelkompetanseløpene"  Status for arbeidet med nye utdanningsløp  Samfunnskontrakten for flere læreplasser

Bakgrunn for "dobbelkompetanseløpene"  Alle prognoser viser at behovet for faglært arbeidskraft i vil øke i fremtiden  "Dobbelkompetanseløpene" er vekslingsmodeller som fører til både fagbrev og studiekompetanse  Målsettingen er "å øke andelen unge som velger yrkesfag og som fullfører og består, gjennom å rekruttere ungdom som ellers ikke ville ha valgt yrkesfaglige karriere veier, over til yrkesfaglige utdanningsløp"  Målet er å gjøre yrkesfaglige karriereveier mer populær blant ungdom

Status for utvikling og etablering av nye utdanningsløp  Målet kan ikke realiseres uten et nært samarbeid mellom skole og arbeidsliv, der både offentlige og private virksomheter er med i samarbeidet  Gjennom arbeidet med de nye utdanningsløpene har skolen etablert samarbeid med en rekke nye virksomheter, mange var ikke godkjente lærebedrifter  Vi har møtt stort engasjement og interesse fra arbeidslivet i dette utviklingsarbeidet  Samarbeidsavtalene betyr at det er etablert møtearenaer mellom skolen og arbeidslivet som ellers ikke ville ha vært der

Status for utvikling og etablering av nye utdanningsløp  Å etablere et 4-åring dobbelkompetanseløp betyr å "trå" utenfor den "brede" vei  Derfor har etableringen og samarbeid knyttet til de nye utdanningsløpene vært utfordrende for skolen, de ulike virksomhetene, for fagopplæringen og den organiseringen og de strukturene som tradisjonelt er lagt rundt opplæring i bedrift  Samarbeidet byr også på ressursmessig utfordringer, men jeg ser at det ligger gevinster i dette arbeidet som samfunnet vil tjene på, på sikt

Samfunnskontrakten for flere læreplasser  Fra mitt ståsted ser det ut som bedriftenes motivasjon for å bli brukt som læringsarena, både for elever og lærere, og for å ta medansvar for utdanning av fremtidens arbeidskraft, beveger seg i en positiv retning  Antall lærebedrifter har økt  Helt konkret har de nye utdanningsløpene, så langt bidratt til økning i antall læreplasser, så vidt vi kan se minst 10 nye innenfor de 2 utdanningsprogrammene skolen tilbyr "dobbelkompetanseløp" i  Skolen opplever økt interesse, både fra arbeids- og næringsliv, men også fra elever og foresatt  Elevenes forutsetninger ved overgang fra ungdomskolen til videregående opplæring har økt

Erasmus+  Videregående opplæring  Internasjonalisering av videregående opplæring inkluderer både økt mobilitet, styrket språkopplæring, nye arbeidsmetoder og at skoleeier skal ta ansvar for det internasjonale perspektivet i opplæringen (Stortingsmelding nr. 30, ).  Innen Eu har man sett på at det er høy arbeidsledighet blant ungdom, spes i det sørlige Europa  Satser på samsvar mellom utdanning og etterspørsel av arbeidskraft  Erasmus+ er tilknyttet denne nye strategien (Europa 2020

Erasmus+  Maksimerer læringsutbytte ved å gjøre utdanninga aktuell i et globalisert arbeidsmarked  Stor satsning på entreprenørskap  Bidrar til at unge opparbeider seg ferdigheter i å omstille seg  Erasmus+ har også kompetanseutvikling for voksne

Hvorfor?  Bidrar til å redusere frafall i skolen  Bidrar til ytterligere læring  Bidrar til å øke mobilitet i Europa  Yrkesfagelever får faglig trygghet  De kommer ut og ser hvordan andre gjør det  Yrkesfagelever får samme mulighet som andre elever  De blir kjent med det som er annerledes  Målene i læreplanen oppfylles (entreprenørskap)  Stolthet går rett inn i frafallsproblematikken

" Dobbelkompetanse med internasjonal arbeidsutplassering  Hovedmål for prosjektet:  Heve statusen for yrkesfagene og gjøre dem mer attraktive for ungdom

Delmål:  Elevene skal få økt kunnskap og forståelse for andre kulturer og samfunnsforhold (Samfunnsfag)  Elevene skal få økt kunnskap og forståelse for det engelske språket (Engelsk)  Elevene skal oppleve økt relevans i utdanningen (FYR- fellesfag-yrkesfag-relevans)  Elevene skal få økt kunnskap og forståelse for et globalisert arbeidsmarked gjennom praksis fra utlandet innen eget programområde

Avrunding  Skolen kan aldri realisere en god yrkesopplæring alene  Erfaring viser at det er svært krevende for arbeids- og næringsliv å tilby god yrkesopplæring alene  Vi trenger dere, dere trenger oss  Den norske modellen er god, men vi trenger å "myke opp" 2+2-modellen  Da tror jeg at yrkesfagene tiltrekker seg nye søkere Vi må "framsnakke" yrkesfagene

TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN! Følg oss på Facebook: