Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Advertisements

Forventninger og videre arbeid…...
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Barrierer og drivere for energieffektivisering. Målsetningene i programmet.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Fylkeskommunens rolle Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør skal se sammenhenger mellom ulike sektorer, skape samarbeid mellom ulike aktører og utvikle.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Kommunenettverk for miljø- og samfunnsutvikling Mona Nilsen, rådgiver.
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser i Vestfold
Hvordan stimulere og fasilitere næringer med utviklingspotensial?
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Kommunereform – Nye kommunale oppgaver?
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Fylkeskommunal boligpolitikk?
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
Planstrategi som nytt verktøy
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Hovedtrekk. Presentasjon 2006 Strategisk endring Hvorfor programmet? Hvordan skape endring? Hva slags endring?
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling 10 rådgivere, fordelt på hele landet.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Hans Otto Lund Rådgiver. Presentasjon 2009 Med utgangspunkt i reelle utfordringer knyttet til minst to av temaene… Klima og energi Viktige arealpolitiske.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Side 1 Husbankens arbeid mot bostedsløshet Kriminalomsorgen Overgangsboligsamling Stavanger 13. – 14. mars 2006 Geir Barvik.
I Festivalseminar 29. 0kt 2010 Hva betyr festivalene for Helgeland Ordfører Geir Waage Leder i indre Helgeland Regionråd.
Velkommen til møte i Salten Regionråd Fauske Hotell 20. – 21. november 2008.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Arbeid med klima- og energiplan Overhalla kommune Fylkesmannens miljøvernkonferanse mars Positiv, frisk og framsynt.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Handlingsprogrammet. Intensjonsavtalen Bidra til å redusere energibruken i eksisterende og ny boligbebyggelse, næringsbygg og offentlige bygg gjennom.
Universell utforming i Mandal
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Velkommen! Omstillingskonferansen 2014 Scandic Helsfyr, Oslo 22. og 23. oktober.
ASSS-RÅDMANNSMØTE Drammen, 7. september 06. ADMK 2006 Mange store pågående saker Forvaltningsreformen NAV-reformen Konsultasjonsordningen m.m. Oppfølging.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Regionale forskningsfond
Status og resultater i Livskraftige kommuner Agder Rådgiver Hans Otto Lund.
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Grønne energikommuner Klima-og energi Mona Nilsen, rådgiver Livskraftige kommuner og Grønne energikommuner.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Regionalt lederutviklingsprogram Programmet er utarbeidet i et samarbeid mellom: Vest-Agder Fylkeskommune kommunene i Knutepunkt Sørlandet Mandal kommune.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Bærekraftig samfunnsutvikling
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Utskrift av presentasjonen:

Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland

Presentasjon 2006 ”Livskraftige kommuner” Samarbeidsprogram mellom Miljøverndepartementet og KS FORMÅL Utnytte det lokalpolitiske handlingsrommet Gi større kraft til det lokale arbeidet med miljø og samfunnsutvikling Gi grunnlag for å videreutvikle statlige rammebetingelser og virkemidler

Presentasjon 2006 Formål: Forbedring i nasjonale strategier Resultater og erfaringer bringes systematisk til staten, blant annet gjennom konsultasjons- ordningen Gi dokumentert grunnlag for å videreutvikle rammebetingelser og virkemidler Bidra til bedre samhandling –Mellom statlige aktører –Mellom statlige virkemidler –Mellom forvaltningsnivåene

Presentasjon 2006 Forventet deltakelse Programperioden: (2006 – 2010) Mål: Minimum 200 kommuner Det ble 214 på landsbasis - herav 18 i Nordland I tillegg deltok Narvik kommune i ”Grønne Energikommuner” (klima og energimål)

Presentasjon 2006 Temaområder i programmet Klima og energi Viktige arealpolitiske hensyn Friluftsliv, folkehelse og livskvalitet Internasjonalt samarbeid Framtidsrettet produksjon og forbruk. Miljøbasert næringsutvikling Kulturarven som grunnlag for nærings- og samfunnsutvikling

Presentasjon 2006 Nettverk som arbeidsform For kunnskap, læring og forbedring! Kommunen arbeider med sitt eget ”case” i samlingene Kunnskapspåfyll - ressursmiljøer hentes inn etter kommunenes behov Erfaringsdeling, tips og ideer Hjelp til å fremstille fakta på en måte som stimulerer diskusjonen i nettverket og i egen kommune – nye verktøy utvikles Koordinert innsats på fylkesplanet / regionen

Presentasjon 2006 Strategi i Nordland ”Livskraftige kommuner” spiller på lag med andre satsinger i kommunen og i fylket/regionen Fylkeskommunen og Fylkesmannen skal være ressurs og støttespillere for kommunene Andre ressursmiljøer i trekkes inn når behov Kommunene er de sentrale aktørene Politisk forankring i kommunene som melder seg på

Presentasjon 2006 Flere satsinger løftet temaet klima og energi : MD og KS: Livskraftige kommuner KRD og KS: Grønne Energikommuner Fylkeskommunenes klima og energiplaner ENOVA: Støtter arbeid med kommunale klima og energiplaner samt forprosjekter og hovedprosjekter som følger. Utarbeider veileder for arbeidet med kommunale klima og energiplaner (i samarbeid med KS) Klimakonferanse – 23. november 2010 i samarbeid med fylkesmannen, fylkeskommunen og KS

Presentasjon 2006 Hvilke andre resultater har kommunen eventuelt oppnådd som følge av programdeltakelsen? Kommunen har helt klart fått en mer bevisst holdning til hva en klima- og energiutredning bør inneholde. Belyst felles utfordringer og mulige løsninger.

Presentasjon 2006 De viktigste hindringene i det lokale utviklingsarbeidet (miljø og samfunn): Prioritere nok tid/ressurs/ha kapasitet nok til utviklings- arbeid/samfunnsutvikling – drive fram prosjekter Kompetanse/kunnskap om klima og energiløsninger og gjennomføre prosjekter Egne holdninger, bevisstgjøring og politisk engasjement. Ulike politiske ønsker. Dårlige, manglende rammebetingelser for klimatiltak, uklare signaler fra regjeringen (biodiesel) Økonomi - Ikke lønnsomme kortsiktige virkninger Avstandsutfordringer og transportbehov Konflikten miljø/næringsutvikling

Presentasjon 2006 Hva opplever kommunene som den viktigste nytten av å delta i nettverk under Livskraftige kommuner? Nettverket som pådriver til eget arbeid, ”ga oss det nødvendige sparket” for å komme i gang med arbeidet med å utvikle en energi- og klimautredning Erfaringsoverføring, utveksling av tips og ideer mellom kommuner – bli kjent med kontaktpersoner knyttet til aktuelle tema, kompetanseoverføring fra andre i nettverket. Fått viktig kunnskap gjennom faglige forelesninger - flinke forelesere/konsulenter med høy kompetanse - kompetanseheving og -utveksling. Større kontaktflate på viktige tema. Satsing på fornybar energi og reduksjon av CO2 Lavere driftsutgifter som følge av en systematisk gjennomgang av energibruken i kommunen.

Presentasjon 2006 Den viktigste nytten (fors.) Den inspirasjonen som prosjektet i seg selv har utviklet - generelt økt fokus. Se nye muligheter - belysning av felles problemstillinger og løsningsmuligheter - Innspill Viktig at det stilles økonomiske midler til rådighet. Info om arbeid i andre kommuner og regionalt. Aktuelle enheter i organisasjonen blir delaktig og motivert. Økt kunnskap om klima og energi i organisasjonen. Lære seg til å være et eksempel i lokalsamfunnet Samarbeid

Presentasjon 2006 Livskraftige kommuner (programmet) avsluttes i 2010! Lofotnettverket er avsluttet Helgelandsnettverket avslutningssamling 1. og 2. desember i Sandnessjøen

Presentasjon 2006 KS sin egen klimasatsing i 2011 KS styre arbeider med å etablere et klimafond som skal komme i tillegg til Enovas midler. Forbedring av indikatorer er tema i KS – det skal vises på indikatorer at kommunen har gjort tiltak. Det offentliges rolle som pådriver er viktig – vi har ikke kommet over ”bakketoppen” ennå.

Presentasjon 2006 WEBPORTAL - MILJØSTATUS MED MER. Livskraftigekommuner.no