Minoritetsspråklige barn i barnehagen – regelverk Presentasjon laget av Juridisk avdeling 2 (barnehage), Utdanningsdirektoratet, til bruk for fylkesmennene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Veilederen fra eldst til yngst. Stortingsmelding 31 ….Legge fram en veileder om samarbeid mellom barnehage og skole. Kartlegging av enkeltelevers ferdighetsnivå.
Advertisements

Rådgiversamling på Stiklestad
Minoritetsspråklige søkere
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Utdanningsdirektoratets oppgaver på barnehagefeltet
Tverrfaglig prosjekt Gruppe 1 Fredrik, Christine & Tine T.
Bli kjent dag ved Korsgård skole – onsdag 4.juni 2014
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring i barnehage – Jorun Buli Holmberg 21. september.
Språk og sosialisering
Samarbeidsutvalgets rolle og oppgaver
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
GLIS Glimrende Læringsutbytte I Skolen
Gratis kjernetid i barnehage til 3 åringer. Avsatte midler i statsbudsjettet. Drammen kommune har søkt. Foreløpig tilsagn på kr. 2.4 mill. Gjelder alle.
Mangfold og fellesskap
Presentasjon av spokus i HiØ-perspektiv
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
RAMMEPLAN for barnehagens innhold og oppgaver. Mandat for rammeplangruppen Rammeplangruppen skal vurdere og fremme forslag på følgende områder særskilt:
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
Det flerspråklige bibliotek – mer enn en boksamling!
Levanger kommune enhet Kommunedelplan oppvekst Visjon: Livskvalitet og vekst Kommunedelplan, oppvekst 1.
Ny barnehagelov og rammeplan
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Vi henter inspirasjon fra barnas livsglede og positive energi.
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Språk ”En rekke barn har et annet morsmål enn norsk og lærere norsk som andrespråk i barnehagen. Det er viktig at barna blir forstått og får mulighet.
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
"God bagasje på livets reise."
Informasjonsmøte 17. januar 2014
Meld. St. 24 ( ) Framtidens barnehage. Prosess Prosjekt i Kunnskapsdepartementet (KD) Styringsgruppe Blogg for å få innspill Møter med ulike aktører.
Oppdatert pr (NBJ) Barnehageloven.
Regelverk, rammefaktorer og målsettinger
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Barnehageloven §2 tredje ledd Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske.
Barnehagekontoret Styrermøte 10.februar Barnehagekontoret ”Sats tidlig – land trygt”
Interesseorganisasjoner som inkluderer hele befolkningen Avdeling minoritetshelse og rehabilitering Rådgiver Gro S. Lopez.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Pressekonferanse 8.april 2005 Stortingsmelding nr 28: Om evaluering av maksimalpris i barnehager Ot.pr. nr. 72: Om lov om barnehager Barne- og familieminister.
NAFOs kompetansetiltak for barnehagene. Tidligere kompetansetiltak  Fra 2005 til 2010 gjennomførte NAFO kompetansetiltak i språkstimulering og flerkulturell.
© Bergen kommune Budsjettmål for 2008 For barnehagesektoren Etablere full barnehagedekning Styrke barnehagenes kvalitet.
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Barnehagekontoret Møte for nye barnehagestyrere 4. september 2008.
Linda Heitmann, Else Kvamme Ramberg og Kristin Uglebakken
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Kompetanse for mangfold
Endringar i barnehageloven og rettleiar for spesialundervisning
Samisk barnehagekonferanse Nytt fra Fylkesmannen i Finnmark
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
Fagsamling for 1. og 2. trinn nyankomne minoritetsspråklige elever
Tilbakeblikk Kompetansetiltak for barnehagemyndigheter
Oppstart i barnehagen.
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Utskrift av presentasjonen:

Minoritetsspråklige barn i barnehagen – regelverk Presentasjon laget av Juridisk avdeling 2 (barnehage), Utdanningsdirektoratet, til bruk for fylkesmennene – februar 2014 – oppdatert juni 2014

Minoritetsspråklige barn – hvem er det? Minoritetsspråklige barn er ikke definert i barnehageloven eller forskriftene Ingen særbestemmelser – alle barn som går i barnehage har krav på et barnehagetilbud i tråd med forskrift om rammeplan for barnehagen, uavhengig av barnets bakgrunn Utgangspunkt er målgruppen for «tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder». Det vil si barn med en annen språk- og kulturbakgrunn enn norsk, unntatt barn som har samisk, svensk, dansk eller engelsk som morsmål. Samiske barn (og nasjonale minoriteter) er egne grupper og ikke direkte målgruppe for satsingen Kompetanse for mangfold 2013-2017. Til kulepunkt 3 - om barn med samisk, svensk, dansk eller engelsk som morsmål: Også disse barna har selvsagt krav på et barnehagetilbud tilpasset det enkelte barns forutsetninger og bakgrunn. I retningslinjene for tilskuddet antas det imidlertid at de fleste av disse barna kan kommunisere med de andre barna i barnehagen, og de omfattes derfor ikke av tilskuddsordningen.

Flere minoritetsspråklige barn i barnehagen I 2012 gikk 34 363 minoritetsspråklige barn i barnehage (12 % av alle barnehagebarn) Økning på cirka 3 800 barn, nesten 13 % fra året før Særlig kraftig økning blant ett- og toåringene 70,1 % av alle minoritetsspråklige barn mellom 1-5 år gikk i barnehage 90,1 % av alle barn i Norge mellom 1-5 år gikk i barnehage Ingen forskjell i avtalt oppholdstid mellom minoritetsspråklige barn og alle barn i barnehagen

Utvalgte temaer med blikk på de minoritetsspråklige barna Rett til plass Prioritet ved opptak Tilskudd Barnehagetilbudet Språkstimulering Spesialpedagogisk hjelp Samarbeid med foreldre Overgang til skole Asylsøkerbarn

Unntak for asylsøkerbarn Rett til plass § 12a. Rett til plass i barnehage Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter. Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt. Kommunen skal ha minimum ett opptak i året. Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen. Minoritetsspråklige barn har samme rett til barnehageplass som andre barn Unntak for asylsøkerbarn

Prioritet ved opptak Minoritetsspråklige barn som gruppe er ikke gitt lovfestet rett til prioritet ved barnehageopptak i barnehageloven § 13 Flere kommunale og ikke-kommunale barnehager velger likevel å prioritere minoritetsspråklige barn ved opptak Det er adgang til dette dersom det er fastsatt i barnehagens vedtekter De kan ikke prioriteres foran barna med lovfestet prioritet i § 13

Formål fra retningslinjene Tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder Formål fra retningslinjene «Målrettede språkstimuleringstiltak i førskolealder, herunder tospråklig assistanse i barnehage, vil kunne bidra til en bedre skolestart for barn som ikke har norsk som morsmål og på sikt øke barnas deltakelse på alle samfunnets arenaer i tittelen på tilskuddet.» God morsmålsutvikling og grunnleggende norskkunnskaper ved skolestart Delmål Stimulere kommunene til å rekruttere flere minoritetsspråklige barn til barnehagen Bidra til at kommunene utformer helhetlige tiltak på tvers av de ulike tjenestetilbudene (barnehage, skole, helsestasjon, språkopplæring for foreldre)

Tilskudd Udir gir tilskuddet til kommunene ut fra antall minoritetsspråklige barn som går i barnehage – tall fra barnehagenes årsmeldinger Kommunen fordeler tilskuddet på bakgrunn av søknader fra den enkelte barnehageeier og eventuelt andre tjenester Søknaden må vise hvilke behov barnehagen eller andre tjenester har for ekstra ressurser for å tilrettelegge for språkstimuleringstiltak

Bruken av tilskuddet må tilpasses lokale behov Kan brukes til for eksempel tospråklig assistanse, innkjøp av språkmateriell, sikre god foreldrekontakt og utvidet foreldresamarbeid, informasjon om betydning av barnehage for barnets utvikling Tilskuddet skal ikke brukes til å finansiere spesialpedagogisk hjelp etter opplæringsloven § 5-7 De siste årene har tilskuddssatsen gått ned og antall minoritetsspråklige barn opp Ordningen er under evaluering

Barnehagetilbudet – krav i barnehageloven Fra formålsbestemmelsen: Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet. Fra § 2: Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn. Barnehagen skal formidle verdier og kultur, gi rom for barns egen kulturskaping og bidra til at alle barn får oppleve glede og mestring i et sosialt og kulturelt fellesskap. § 3: Barnas rett til medvirkning

Krav i barnehageloven Barnehageloven § 2 og forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Kommunen må legge til rette for at alle barna i barnehage får et fullverdig og likeverdig barnehagetilbud Barnehagen skal støtte alle barnas utvikling og gi et tilpasset barnehagetilbud basert på barnas egne forutsetninger Dette omfatter også minoritetsspråklige barn, som ofte har særlig utbytte av barnehagen for sosial og språklig utvikling

Hva krever rammeplanen av barnehagen? Barnehagen skal sørge for å integrere barnet i det sosiale og kulturelle fellesskapet støtte barnets helhetlige utvikling basert på egne forutsetninger støtte dobbel kulturtilhørighet skape et språkstimulerende miljø støtte at barnet bruker sitt morsmål arbeide aktivt med å fremme barnets norskspråklige kompetanse

Rammeplanen punkt 2.5 om språklig kompetanse Språkstimulering Rammeplanen punkt 2.5 om språklig kompetanse «Noen barn har sen språkutvikling eller andre språkproblemer. De må få tidlig og god hjelp.» Hvordan kan barnehagen oppdage og hjelpe? Helhetlig observasjon av barnas ferdigheter og utvikling er en del av barnehagens oppgave Husk at systematisk kartlegging av et barns ferdigheter, for eksempel i språk, krever samtykke fra foreldrene Se Udirs veileder: Språk i barnehagen – mye mer enn bare prat (2013) Se temaheftene Om språklig og kulturelt mangfold (2006) og Om språkmiljø og språkstimulering i barnehagen (2009)

Spesialpedagogisk hjelp Hvis ansatte i barnehagen er bekymret for et barns utvikling og har oppdaget at barnet kan ha behov for særskilt støtte og oppfølging, kan det bli aktuelt for barnehagen å samarbeide med andre tjenester i kommunen Barnet kan ha særlige behov for spesialpedagogisk hjelp, jf. opplæringsloven § 5-7 Utvikler barnet seg senere eller annerledes enn det som er forventet? Fra Udirs språkveileder: De ansatte i barnehagen må være i stand til å se og vurdere barnas språk i et flerspråklig perspektiv. Det er viktig å være oppmerksom på at det som regel tar lengre tid å lære seg flere språk enn bare ett. Det er derfor vanlig med en noe langsommere progresjon i språkutviklingen. Barn som bor i asylmottak har rett til spesialpedagogisk hjelp når det er sannsynlig at barnet skal være i Norge i mer enn tre måneder

Spesialpedagogisk hjelp Foreldrene skal involveres i alle fasene i en sak om spesialpedagogisk hjelp Det er krav om samtykke fra foreldrene før det blir gjort sakkyndig vurdering og før det blir gjort vedtak om å sette i gang spesialpedagogisk hjelp Spesialpedagogisk hjelp skal være gratis – trekkes fra foreldrebetalingen

Samarbeid med foreldre Fra rammeplanen punkt 1.8 om samarbeid med barnas hjem I møte med foreldre med minoritetsspråklig bakgrunn har barnehagen et spesielt ansvar for at foreldrene har mulighet til å forstå og gjøre seg forstått i barnehagen. Å møte foreldre fra ulike kulturer, både innen det norske samfunnet og fra andre land, krever respekt, lydhørhet og innsikt. Dette forutsetter at personalet er bevisste og tydelige i egen yrkesrolle og trygge på egen kompetanse. Minoritetsspråklige foreldre har krav på samme informasjon fra barnehagen som andre foreldre Språkutfordringer/kulturutfordringer – hvordan løse dem i praksis? Flerspråklige ansatte? Informasjonsskriv på flere språk? Annet? Samarbeid med foreldrene er spesielt viktig ved samarbeid med andre tjenester i kommunen eller eventuell individuell kartlegging av et barn Informert samtykke fra foreldre

Overgang fra barnehage til skole Fra rammeplanen punkt 5.1 om samarbeid med grunnskolen Barnehagen skal, i samarbeid med skolen, legge til rette for barns overgang fra barnehage til første klasse og eventuelt skolefritidsordning. Dette skal skje i nært samarbeid med barnets hjem. Kommunen som barnehagemyndighet skal påse at barnehagene samarbeider med skolene Overføring av informasjon om enkeltbarn krever samtykke fra foreldrene

Særlig om asylsøkerbarn Kunnskapsdepartementet har vurdert at barn av asylsøkere ikke regnes som «bosatt» etter § 12a så lenge det ikke er fattet vedtak om oppholdstillatelse eller hvis det er gitt avslag på søknaden. De har derfor ikke en lovfestet rett til barnehageplass. Det samme gjelder enslige mindreårige asylsøkere. Først etter at det er fattet vedtak om oppholdstillatelse og en kommune har tatt dem imot for varig bosetting, regnes barna som «bosatt» etter § 12a. Asylsøkerbarn som går i barnehage, har krav på et tilpasset barnehagetilbud på lik linje med andre barn Barn som bor i asylmottak har rett til spesialpedagogisk hjelp etter opplæringsloven § 5-7 når det er sannsynlig at barnet skal være i Norge i mer enn tre måneder

Nyttige lenker Barnehageloven med forskrifter: www.lovdata.no Om satsingen Kompetanse for mangfold 2013-2017: http://www.udir.no/Utvikling/Artikler-utvikling/Kompetanseloft-pa-det-flerkulturelle-omradet-2013-2017/ Utdanningsdirektoratets tolkningsuttalelser om barnehageregelverket: http://www.udir.no/Barnehage/Regelverk/Tolkning-av-regelverket1/ Barnehagestatistikk: http://ssb.no/utdanning/statistikker/barnehager Meld. St. 6 (2012-2013) En helhetlig integreringspolitikk: http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/dok/regpubl/stmeld/2012-2013/meld-st-6-20122013/4.html?id=705981 Om tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder: http://www.udir.no/Barnehage/Regelverk/Tilskudd/ Direktoratets språkveileder: http://www.udir.no/Barnehage/Pedagogikk/Veiledere/sprakveileder/ Kunnskapsdepartementets temahefter til rammeplanen: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/veiledninger_brosjyrer/2008/temahefter---rammeplan-for-barnehagen.html?id=498148 Veilederen Fra eldst til yngst om overgangen fra barnehage til skole: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/veiledninger_brosjyrer/2008/fra-eldst-til-yngst-samarbeid-og-sammenh.html?id=517292