Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tilbakeblikk Kompetansetiltak for barnehagemyndigheter

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tilbakeblikk Kompetansetiltak for barnehagemyndigheter"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tilbakeblikk Kompetansetiltak for barnehagemyndigheter 2013-2414

2 Oversikt over NAFOs kompetansetiltak for barnehagefeltet
Barnehageprosjektet: Kompass for flerspråklige assistenter: Taterprosjektet: Tospråklig assistanse i barnehagen: Kompetansetiltak for barnehagemyndigheter: Arbeid med nettressurser:

3 Kompetansetiltak for barnehagemyndighetene 2013-2014
Rambøll evaluerte barnehagemyndighetens deltakelse i NAFOs kompetansetiltak for barnehageansatte ( ) og fant at «[…]kommunenes lave og varierende grad av involvering påvirkes av kommunenes egen kompetanse i og generelle prioritering av kompetanseområdene språkstimulering og flerkulturell pedagogikk» (Rambøll 2010: 24). Samtidig var ikke barnehagemyndighetens rolle i kompetansetiltaket tydelig nok.

4 Mål med tiltaket Kompetansetiltaket skal styrke barnehagemyndighetens kompetanse om flerspråklig og flerkulturelt pedagogisk arbeid i barnehagene. å styrke kommunenes arbeid med å implementere Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver (2011) – flerkulturelle og flerspråklige perspektiver å styrke kommunens rolle som tilsynsmyndighet å styrke kommunenes rolle som forvaltere av den statlige tilskuddordningen Tilskudd til tiltak for å bedre språkforståelsen blant minoritetsspråklige barn i førskolealder (Rundskriv F-01-11)

5 Det er også et mål at: - kommunene som deltar i kompetansetiltaket kan tilføre barnehagesektoren kunnskap og erfaringer som kan bidra til å styrke arbeidet med likeverdig opplæring i barnehagen, og kan bidra til å synliggjøre håndtering av det statlige tilskuddet.

6 Omfang 3 høgskoler: HiT, HiOA og HiØ
6 fylker: Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus 36 kommuner eller bydeler

7 Samarbeidsstruktur NAFO HiT HiOA HiØ Vestfold - kommuner
Telemark - kommuner Fm HiOA Oslo- bydeler Akershus – kommuner Vestfold-kommuner HiØ Østfold – kommuner

8 Kompetansestrategi Felles for alle fylkene Felles fagdager x 2
Fylkesvis Nettverkssamlinger x 4 for barnehagemyndighetene i tre geografiske områder på Østlandet, under faglig ledelse av høgskolene Lokalt Mellomarbeid for barnehagemyndigheten mellom nettverkssamlingene Veiledning i forbindelse med mellomarbeidet

9 Innhold i kompetansetiltaket
Sentrale, statlige føringer for likeverdig opplæring, språklig og kulturelt mangfold. Formidle kunnskap og forskning om flerspråklighet og flerkulturell pedagogikk. Barnehagemyndighetens oppgaver med tilsyn og veiledning, knyttet til rammeplanen og forvaltning av tilskuddsordningen. Ulike metoder og organiseringsmodeller for flerspråklig opplæring; tospråklig assistanse og andrespråkslæring. Videreføre kunnskap og erfaringer fra pilotprosjekt om tospråklig assistanse i barnehagen ( )

10 Erfaringer Verdifullt å være i nettverk sammen med andre kommuner
Hovedsakelig godt utbytte, men noe ulikt utbytte på grunn av ulik kompetanse om flerkulturelle temaer Endringsarbeid i kommuner og interkommunale samarbeid Interne planer for oppfølging av barnehagene Kommunale og interkommunale nettverk Nyttig erfaringsutveksling rundt bruk av tilskuddsordningen Veiledning fra høgskolene nyttig

11 Om tiltaket på NAFOs nettside - inkludert rapport
barnehagemyndigheten/

12 Avsluttende ord… ..kanskje dette nettverket er en start?
NAFO mener at det er behov for flere kompetansetiltak rettet mot kommunen som barnehagemyndighet når det gjelder flerspråklige og flerkulturelle perspektiver. Det er av stor betydning for det pedagogiske arbeidet i barnehagene at kommunen har kompetanse til å veilede styrere, tilrettelegge for kompetanseutvikling, føre tilsyn og forvalte tilskuddsordningen med en faglig og forskningsbasert forankring (Rapport 2014). ..kanskje dette nettverket er en start?


Laste ned ppt "Tilbakeblikk Kompetansetiltak for barnehagemyndigheter"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google