Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylker og kommuner om uu Et samarbeid mellom Husbanken, BE, Deltasenteret, MD, KRD og KS.
Advertisements

Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
Utprøving av kursopplegg Bergen, 28. og 29. januar 2013
Samarbeidsprosjekt mellom statlige etater og næringslivet i Vestfold Klipp fra sluttrapport fra fylkesmannen i Vestfold (2004)
hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
SLT i Sandnes Orientering om bakgrunn, formål, organisering og tiltak
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Resultat spørreundersøkelse, april 2009 IKT-utvikling i kommunene i Sør-Trøndelag.
Universell utforming – kommunens behov for samarbeid og bistand fra fylkesnivået. v/ Hilde Nygaard, UU-prosjektleder i Kongsvinger kommune.
Prosess Ide Fra ide til handling Forberedelse Kurs Hva lærte vi
Aktivitetsplan arkitekter
Miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser i Vestfold
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Leverandørutvikling – kommunen som aktiv aktør - Innovative anskaffelser som drivkraft til kommuneutvikling.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
Regionalt kompetansesenter odontologi M-N Presentasjon Fylkesutvalget
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Ny handlingsplan Bakgrunn Nye lover FN Konvensjonen.
Av Christian Hellevang, KS Myndighetskontakt
Universell utforming Av Christian Hellevang. Flere nye lover DTL fra 1.januar 2009: foreløpig: § 3. Aktivitets- og rapporteringsplikt og § 9 Plikt til.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Einar Lund, Miljøverndepartementet Nye perspektiver nasjonalt Gjeldende handlingsplanperiode blir forkortet med 1 år. MDs koordineringsansvar gjelder ut.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Navigasjon og testside 1. Maskin må ha QuickTime eller Windows Media Player 9 for å spille video 2. Sørg for at prosjektoren viser hele bildet/presentasjonen.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Aktørenes roller i planprosessene
Rjukan – Notodden Industriarv Nominasjon til Unescos Verdensarvliste
Regjeringens stasing på barnevern – hva foreventes av kommunene Kjell Erik Øie Statssekretær.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Prosjektperiode august 2008-august 2011 Prosjektleder: Mette Smedstad, KS Bedre samordning av tjenester for utsatte barn og unge Utviklingsarbeid i regi.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Søknadsrunde Oktober 2005 Forskningsbasert kompetansemegling.
Partnerskap og styring Kommunens behov for ledelse, styring og oppfølging i NAV-modellen Rådmann Hans-Petter Christensen KS 11. mai 2011.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Regionale forskningsfond
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Regional planstrategi
1 8. september 2010 Spesialrådgiver Christine Hjortland, KRD Forvaltningsreformen.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Samhandling for effektive planprosesser
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Samtidig innsats fra NAV og behandlere - fullt mulig!
KOMPETANSETILGANG I REGIONALE ARBEIDSMARKEDER
Internkontroll Pilotnettverk
Hvordan støtte kommunene med å få oversikt over folkehelsen – og kommer vi videre fra oversikt til handling? Sigri Spjelkavik – rådgivar folkehelse.
Sari Wallberg, Vegdirektoratet,
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Samarbeidet mellom rådet for funksjonshemmede og kommunen
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Utskrift av presentasjonen:

Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.

Statlig samarbeid Deltasenteret Husbanken Miljøverndepartementet KS Statens bygningstekniske etat Fylkesmannen

Bakgrunn og initiativ Med bakgrunn i at kommuner og fylkeskommuner er en felles målgruppe for ulike statlige aktører med hensyn til implementering av politiske føringer, ble det av Husbanken, Deltasenteret og Statens bygningstekniske etat tatt initiativ til en rekke møter der kartlegging av målgrupper, strategier og ideer til tiltak ble diskutert. I tråd med den myndighetsstyrte strategien i regjeringens handlingsplan for universell utforming samt innføring av nye lover og forskrifter på området, vil statlig sektor ha et ansvar for kompetanseheving slik at politikken kan gjennomføres på regionalt og lokalt plan.

Forarbeidet avdekket flere forhold; Kompetanseheving i kommune og fylke skjer tilfeldig og som oftest med bakgrunn i egeninteresse fra ansatte Kompetansetilbudet er uoversiktlig og er ikke planmessig med hensyn til nødvendig kompetansenivå Kompetansenivå er ikke definert Fra statens side er ingen samordning eller samhandling omkring kompetansehevende tiltak Ulike kursarrangører får ulike statlige tilskudd til gjennomføring av kurs En forutsetning for effektiv bruk av involverte ressurser er at statlige aktører har gjensidig kjennskap til hverandres kompetansehevende aktiviteter rettet mot kommuner og fylkeskommuner.

MÅL - hovedmål Kommuner og fylkeskommuner skal være dyktige på universell utforming slik at de aktivt kan utvikle sin rolle som samfunnsutvikler og ta ansvar for gjennomføring av universell utforming av bolig, bygg og uteområder. Statlige aktører skal samordne sin innsats i gjennomføringen av kompetansehevende tiltak gjennom samarbeid, samhandling og fordeling av innsatsområder.

Resultatmål Det skal utarbeides og iverksettes et kompetanseutviklingsprogram for kommuner og fylkeskommuner om universell utforming av bolig, bygg og ute - områder. Produktet skal være et program som utvikles slik at man samtidig legger grunnlaget for iverksetting. Dvs. at man i forprosjekt og hovedprosjekt involverer viktige samarbeidsparter, bygger allianser og spiller på de positive prosesser som er satt i gang nasjonalt, regionalt og lokalt. Det skal lages en plan for iverksetting I kommuner og fylker skal det etableres ansvarsroller for iverksetting og gjennomføring av programmet.

Målgrupper Kommuner og fylkeskommuner politikere rådmenn Fagenheter ( fagpersoner innen ulike områder med ansvar og roller for planlegging, utforming og drifting av kommunale bolig, bygg og uteområder) administrasjon Tjenestetilbyder som bruker av kommunale bolig, bygg og uteområder kommunale råd og utvalg

Aktiviteter Prosjektorganisering Forankring Definering Kartlegging Sammenstilling av kompetanseprogram Formidling Implementering Evaluering

Metode - faser Gjennom kartlegging og undersøkelser framskaffe samlet oversikt over føringer, hva som finnes av kompetansehevende tiltak, behov for kunnskap. Med bakgrunn i kartleggingsresultater utarbeide et kompetanseprogram Utarbeide en plan for iverksetting i samarbeid med ansvarsfordeling mellom statlige parter og andre samarbeidsparter Implementering av plan med kompetanseprogram i fylker og kommuner ved hjelp av lokale ansvarshavende. For deler av arbeidet vil konsulenter bli benyttet.

Føringer - forankring Føringer gjennom tildelingsbrev fra KRD, MD, BLD, FAD og HOD (utviklingsarbeid knyttet til helse/folkehelse og plan.) nasjonale mål, handlingsplaner, lover og forskrifter, som betinger regional og lokal handling.

Organisering, framdrift, budsjett Prosjektgruppe – styringsgruppe – refgruppe Samarbeidspartnere 2008 – 2009 Spleising på undersøkelser og kartlegging

Evaluering Status på gjennomførte kompetansehevende kurs og etterutdanning Evaluering etter ett år – flere år