Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Hvordan kan en vedlikeholde og utvikle bygninger og utearealer slik at de får universell utforming eller økt tilgjengelighet?

2 Videoen gir et sammendrag av modulen.
Den kan bare spilles av på nett. Dersom du vil spille den av lokalt, og lagre den på din egen maskin, må du laste den ned først.

3 Norge universelt utformet 2025
Regjeringens handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet Visjon om at Norge skal være universelt utformet innen   Kan oppnås gjennom ulike virkemidler tilpasset sektor og oppgave.   Tidsfastsatte mål.    Tiltak for å utvikle eksisterende bygningsmasse vil være nødvendig.   Direkte føringer og krav til utviklingen av den statlige bygningsmassen. Det vil være aktuelt med generelle virkemidler, lover og forskrifter osv. for å bidra til at også øvrig bygningsmasse utvikles.   På kommunalt og fylkeskommunalt nivå har mange kommuner egne handlingsplaner for universell utforming som angir tilsvarende mål.

4 Norge universelt utformet 2025 (PDF)
Målet om at Norge skal være universelt utformet innen 2025 er ambisiøst, men mulig.  Handlingsplanen viser hvordan regjeringen vil legge grunnlag for å oppnå denne ambisjonen gjennom ulike tidsfastsatte mål og tiltak.

5 Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven
Loven har et generelt forbud mot diskriminering, og omfatter en aktivitetsplikt.  Plikten skal vurderes i forhold til et rimelighetskrav.  Universell utforming er en innovativ strategi krever en kontinuerlig oppdatering i forhold til hva som er mulig.    Det som tidligere har  vært ansett som ”godt nok” er ikke tilstrekkelig. Hvor langt aktivitets plikten går, vil bli tydeliggjort gjennom de klager som blir rettet mot virksomheten, og den behandling og vurdering som skjer hos likestillingsombudet og eventuelt i rettssystemet.

6 Plan- og bygningsloven
Kravene gjelder nybygging og omfattende ombygging Loven gir hjemmel til å utarbeide forskrifter for oppgradering av grupper av bygg. Jmf § "Pålegg om dokumentasjon":  Kongen kan gi forskrift om at bestemte typer tiltak eller bestemte typer eksisterende bygninger, anlegg eller uteområder skal opparbeides slik at de blir universelt utformet. Det kan gis frist for slik opparbeidelse.   Dette er en måte å nyansere slike krav på, og å avgrense dem til de grupper av bygg som anses viktigst i forhold til universell utforming. Ved behandling av diskriminerings- og tilgjengelighetsloven ble det diskutert om denne loven skulle angi en tidsfrist for når eksisterende bygg skulle være oppgradert til universell utforming.  Det ble valgt ikke å angi en slik frist, men det ble samtidig foreslått at plan- og bygningsloven kunne gi hjemmel til å utarbeide forskrifter for oppgradering av grupper av bygg.

7 Trondheim folkebibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem
Bildet viser forbindelse mellom gammel og nytt bygg. Slike omfattende ombygginger utløser i dag krav om universell utforming. Her er kravene oppfylt, selv om det nye byggetSuppler med lokale eksempler Trondheim folkebibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem

8 Hovedinnholdet i forvaltningsarbeidet
Arbeidet med å utbedre eksisterende bygg består i hovedsak av følgende ledd:      Kartlegging av status og mangler i forhold til universell utforming.     Vurdering av mulige tiltak for å oppnå universell utforming.   Prioritering av tiltak og gjennomføring i samordning med andre registrerte og prioriterte behov.      Vanskelige avveininger av krav til universell utforming mot andre hensyn.  Punkt 4 i omfatter de vurderingene en må foreta når det viser seg vanskelig å oppnå universell utforming fullt ut.  I slike tilfeller er det viktig at en gjennomfører en så ryddig og åpen vurdering som mulig – og at denne er etterprøvbar.

9 Stockholm stadsbibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem
Stockholms stadsbibliotek er et eksempel på en klassisk bygning der vern av bygningens kvaliteter kan komme til å gå foran hensyn til universell utforming. Ved modernisering blir heis og lignende hjelpemidler ikke optimalt plassert. Suppler med lokale eksempler Stockholm stadsbibliotek- Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem

10 Suppler med lokale eksempler
Servicebygg v/ Domkirken, Trondheim - Foto: Mediesenteret HiB / Jon Hoem


Laste ned ppt "Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google