Gjør rede for relevante språklæringsteorier

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fremmedspråksdidaktikk
Advertisements

Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Velkommen til kurs i Noch Einmal 1 – 3
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
• Innledning • Del 1 Faglig og digidaktisk status i fremmedspråk • Del 2 Ny Undervisnings og vurderingspraksis • Konklusjon.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Faginformasjon om programfagene for
Ikke kulturer møtes, men mennesker med ulik kulturell bakgrunn
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Veiledet lesing Mørkved skole
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Læringsteorier En første oversikt.
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
Presentasjon av spokus i HiØ-perspektiv
Språket som system.
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Muntlig eksamen - Modul 2 Geir Kirkerud
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Tysktilbudet ved HVO Fra et tradisjonelt grunnfag innen humanoria
Prosjekt og forskningsrapport
M U N D O S N U E V O S – nye veier i spanskopplæringen.
Strategier og kompetanse
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Vurdering for læring i Kunnskapsløftet en Europeisk dimensjon Inger Langseth Program for Lærerutdanning 1.
Om å disponere masteroppgaver i forvaltningsinformatikk
Gilbert Engelsk 5. – 7. trinn, spesialundervisning ungdomstrinnet.
Fremmedspråk for fremtiden Dagsseminar for rådgivere Fremmedspråksenteret, Denne presentasjonen er eit utdrag frå.
Informasjonsmøte om opplæring i samisk, Bodø, Læreplaner i samisk etter LK06 - S Innhold Nivåbasering Vurdering.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
LÆRINGSTEORI Alle lærere har sin egen teori som de bygger sin undervisning på Bygger på erfaringer Trenger en teori for å ta gode avgjørelser til en hver.
Norsk som andrespråk Fellesforelesning,
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
Norsk som andrespråk Kontrastiv grammatikk LUB
Vårt pedagogiske grunnsyn.
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
Skrivepedagogikk POS som metode
Skrivepedagogikk A1A. Grunnleggende ferdigheter i faget (LK06 s. 43) ”Skriving er en måte å utvikle og strukturere ideer og tanker på, men det.
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
Verbal kommunikasjon Nina Bell Rui Aadna,
Rita Gjørven ILS UiO 2008 Å utvikle innsikt i læring og undervisning gjennom å lære og undervise i fremmedspråk Rita Gjørven ILS, UiO.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
KLASSELEDELSE Rakel K. Rohde Næss. Kilder:  Hilde Damsgaard (2007) ”Når hver time teller”  Gunn Imsen (2006) Lærerens Verden (kap 15)  Åse Strandbu.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Workshop Engelsk eksamen
NY VRI Nina og Ingvild.
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
SiriLundinKeller-ILS-Universitetet i Oslo
Prosjekt og forskningsrapport
Ny læreplan… Høst 2017.
Program for dagen Velkommen v/Dekan Thrina Loennechen
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Norskfaget i 2013 Ellen Birgitte Johnsrud.
Revidert læreplan i engelsk
La elevene løse oppdraget B – Samarbeid
Vurderingskriterier enkel versjon
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Nå er de revidert!.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Gjør rede for relevante språklæringsteorier og drøft dagens læreplan i lys av teori

Språklæringsteorier Noen begreper Førstespråk Andrespråk Mellomspråk Kompetansebegrepet Et historisk overblikk over språklæringsteorier

Kunnskapsløftet og språklæringsteorier Det teoretiske grunnlaget for dagens læreplan L-06 Dagens læreplan i lys av teoriene Sammenfatning og avrunding

Andrespråkslæring Møte med språket skjer i alle slags komplekse situasjoner uten tilretteleggelse Spontan kommunikasjon er nødvendig fra første stund, aller viktigst er det muntlige Ingen gradvis progresjon Lite veiledning

Fremmedspråkslæring Vi møter språket med utvalgte og tilrettelagte tekster Kommunikasjon i klasserommet tar mest utgangspunkt i det skriftlige! Gradvis progresjon Veiledning av læreren Hvor plasseres engelsk?

Hva er Mellomspråk? Den systematiske språklige atferden til en innlærer av et språk nr. 2 (Sharwood Smith:1994) Det er den observerbare språkbruken Innlærerens systematiske språklige viten om språk nr.2 (Selinker 1972) Den er den ”indre” grammatikken en bruker har konstruert seg

Mellomspråk Det er et helt eget språksystem Det har viktige teoretiske og praktiske konsekvenser Teoretiske konsekvenser: de samme lingvistiske metoder som ved ”vanlige” språk anvendes til forklaring Praktiske konsekvenser: avvik fra målspråknormen ansees ikke bare som feil, et mye mer positivt syn etablerer seg (Svindland 1986)

Kompetansebegrepet Med dette begrepet kommer vi nærmere ordvalget i læreplanen I språkvitenskapen er kompetanse oftest den ubevisste viten om språket og performance utøvelsen av denne viten i konkrete situasjoner. Chomsky (1965) Men i utvidet forstand går begrepet mye lengre: Den beskriver den samlede viten når vi kommuniserer: Grammatisk, tekstkompetens, pragmatisk og sosiolingvistisk kompetens, og alt sammen utgjør kommunikativ kompetens

Faghistorisk utsyn Chomsky: forskning i et homogent språksamfunn, for eks. idealiserte taler uten nøling, avbrudd, osv. (1965) Dell Hymes sier det er et ”Garden of Eden” syn og studerer språk i sin sosiokulturelle kontekst (1972), det er evnen til å forme og tolke setninger, slik at de blir hensiktsmessige Hymes introduserer begrepet: Kommunikativ Kompetanse

Faghistorikk 3 hovedretninger i andrespråksforskning Behavioristisk teori – kontrastiv analyse Sammenligning av to språk Man kan forutsi problemområder og transfer av strukturer som ligner Kognitivistisk teori- istedenfor vanedanning er språklæring utprøving av hypoteser og etablering av regler. Aktivt og kreativ prosess. Læringsprosessen studeres nøye.

Dagens Læreplan i Fremmedspråk Feilanalyse: man kan ikke forutsi feil bare pga sammenligning av S1 og S2 Feil sier også noe om elevens kompetanse Mellomspråksteorien (Selinker 1972) oppstår Overføring fra morsmålet Fra undervisning Læringsstrategier Kommunikasjonsstrategier Overgeneraliseringer av regler i målspråket

LK-06 Sosial-Konstruktivistisk læringssyn. ”Learner autonomy” (Holec 1981) Planlegge, gjennomføre og vurdere sin egen læring Læring har en affektiv dimensjon teorier ? Metakognitiv dimensjon: refleksjon over egen læring. (Vurdering ) Kommunikativ dimensjon: interkulturell kompetens, språkbad !