Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Program for dagen Velkommen v/Dekan Thrina Loennechen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Program for dagen Velkommen v/Dekan Thrina Loennechen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Program for dagen 0900-0915 Velkommen v/Dekan Thrina Loennechen
          Ny studieplan. Hvordan ser den nå og ut og hvilke utfordringer har vi videre?           Kaffe           Rethos – Rammeplaner for medisinstudiet v/Irene Sørås, KD           Lunsj           Læringsutbyttebeskrivelser og læringsteori – mellom krav og kreativitet. Introduksjon til fagplanarbeid           Gruppearbeid – lage fagplaner for egne fagenheter          Kaffe           Fra fagplan til delemne – møter for delemnekomiteene.           Oppsummering og avslutning

2 Læringsutbyttebeskrivelser og læringsteori
mellom krav og kreativitet

3 Plan for sesjonen Læringsteori Undervisning Læringsutbytte

4 Men først….

5

6

7 Historien om kjøreopplæringen

8 Kan man lære å fjerne en føflekk uten å kunne anatomi?
Kan man lære seg hjertelyder uten å kunne histologi? Kan man lære om medisinsk uforklarte symptomer uten å kunne klinikk?

9 Læringsutbytte Læringsteori Kreativitet Læringsmetode
Merk at jeg bruker læringsmetode og ikke undervisning her – dette for å illustrere at ikke all læring skjer i form av undervisning-men like gjerne kan være ved å kaste elevene ut i arbeid og korrigere underveis.

10 Kunnskaper: Kunnskaper er forståelse av teorier, fakta, begreper, prinsipper, prosedyrer innenfor fag, fagområder og/eller yrker. Ferdigheter: Evne til å anvende kunnskap til å løse problemer og oppgaver. Det er ulike typer ferdigheter – kognitive, praktiske, kreative og kommunikative ferdigheter. Generell kompetanse: Generell kompetanse er å kunne anvende kunnskap og ferdigheter på selvstendig vis i ulike situasjoner gjennom å vise samarbeidsevne, ansvarlighet, evne til refleksjon og kritisk tenkning i utdannings- og yrkessammenheng.

11 Bachelor Kunnskap Ferdigheter Generell kompetanse
‒ har bred kunnskap om sentrale temaer, teorier, problemstillinger, prosesser, verktøy og metoder innenfor fagområdet ‒ kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor fagområdet ‒ kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet ‒ har kunnskap om fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet Ferdigheter ‒ kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger og treffe begrunnede valg ‒ kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning ‒ kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling ‒ kan beherske relevante faglige verktøy, teknikker og uttrykksformer Generell kompetanse ‒ har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger ‒ kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer ‒ kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis ‒ kjenner til nytenking og innovasjonsprosesser

12 master Kunnskap Ferdigheter Generell kompetanse
‒ har avansert kunnskap innenfor fagområdet og spesialisert innsikt i et avgrenset område ‒ har inngående kunnskap om fagområdets vitenskapelige eller kunstfaglige teori og metoder ‒ kan anvende kunnskap på nye områder innenfor fagområdet ‒ kan analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet Ferdigheter ‒ kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer ‒ kan analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor fagområdet og arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning ‒ kan bruke relevante metoder for forskning og faglig og/eller kunstnerisk utviklingsarbeid på en selvstendig måte ‒ kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer Generell kompetanse ‒ kan analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger ‒ kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter ‒ kan formidle omfattende selvstendig arbeid og behersker fagområdets uttrykksformer ‒ kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med spesialister og til allmennheten ‒ kan bidra til nytenking og i innovasjonsprosesser

13 Det primære læringsmål
er at den nyutdannede legen skal kunne møte pasienten og familien empatisk og respektfullt og med utgangspunkt i denne sentrale relasjon undersøke, analysere og delta i håndteringen av de komplekse nettverk av relasjoner som forårsaker lidelse gir behandlingsmuligheter og påvirker prognosen. Dette skal skje med det best mulige resultat for pasienten, med reflektert bruk av kunnskap og tilgjengelige ressurser og i et respektfullt samarbeid med andre. I relasjonsbyggingen er det fire domener som definerer de supplerende primære læringsmål. Den nye legen skal kunne forstå og gjøre relevant bruk av de særlige muligheter og plikter knyttet til legens rolle i en gitt situasjon (arbeide med posisjoner). klargjøre problemstillinger i pasientens situasjon og strukturere måter for å håndtere disse problemstillinger (arbeide med beslutninger). søke etter, frembringe og analysere nødvendig informasjon (arbeide med informasjon). utføre de relevante mulige kommunikative, diagnostiske, terapeutiske og logistiske handlinger (arbeide med handling). Dette skal skje med oppmerksomhet på og respekt for pasientens ønsker om og behov for informasjon og medbestemmelse. Videre skal den nyutdannede legen kunne bidra aktivt og selvstendig til håndtering av helseproblemer for individer og populasjoner gjennom å samarbeide med lokale nettverk og samfunnsstrukturer (arbeide med forebyggende og helsefremmende tiltak). utvikle egen kompetanse som er relevant for legefaglige aktiviteter; herunder klinisk arbeid, helsefremmende tiltak, forskning og veiledning av pasienter, studenter og andre (arbeide med livslang læring).

14 Sakkyndiges vurdering
Struktur Læringsutbyttebeskrivelsen er ikke delt inn i kategoriene kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse, men man kan finne igjen de tre kategoriene. Nivå Læringsutbyttebeskrivelsen er ikke i samsvar med nivå 7 i NKR. De nivåbestemmende begrepene i NKR er i liten grad, eller ikke i det hele tatt, benyttet. Utforming Læringsutbyttebeskrivelsen er utformet som en kompetansebeskrivelse, altså hva kandidaten skal kunne, vite og være i stand til å gjøre ved fullført utdanning. Faglig innhold/profil Læringsutbyttebeskrivelsens innhold er mer fagspesifikt enn de generiske beskrivelsene i NKR. Beskrivelsen viser den kompleksitet i kunnskap som kreves etter endt utdanning, men dette skjer på bekostning av tydeligheten i kravene til fagkunnskap. Læringsutbyttebeskrivelsen er utydelig formulert, og derfor ikke egnet til å kommunisere med yrkesfeltet og andre utdanninger, men gir noe innsikt i utdanningens faglige innhold. Sentrale deskriptorer som for eksempel «har avansert kunnskap (...)», «har inngående kunnskap om (...)» og «kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings eller utviklingsprosjekt (...)» mangler. Konklusjon Læringsutbyttebeskrivelsen for profesjonsstudiet i medisin ved UiT er ikke i samsvar med NKR. Institusjonen bør utforme læringsutbyttebeskrivelser som er i samsvar med struktur og nivå i NKR.

15 Fagplan 1-6 år Delemne år Z Emne Z Delemne år Y Emne Y SPU Delemne år X Emne X


Laste ned ppt "Program for dagen Velkommen v/Dekan Thrina Loennechen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google