Kunsten å lede i norsk helsevesen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Advertisements

Tilpasset opplæring i praksis Ved Espen Schønfeldt
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
VERDIGHETSPRINSIPPER
Normer, verdier og holdninger
Nettevett – utvidet versjon
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
RELASJONSKOMPETANSE Viktig i institusjoner, ledelse, salg og kundebehandling, vennskap, familie.
RÅDGIVERROLLEN Refleksjon over rådgivers roller og funksjoner.
Motivasjon.
Veiledning av elever / lærlinger
Mestring og forebygging av depresjon
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
Vår tids paradoks Klikk for neste side .
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Identifisere og tydeliggjøre kompetanse
Omstilling uten nedbemanning
Hvordan kan coachingmetodikk utfylle/støtte
Religioner og livssyn i dag
MI – Motiverende intervju som hjelpemiddel ved livsstilsendring
Hva er aktivitet og deltakelse?
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Barnevernsbarns erfaringer- utdanning og helse
Personlighetsbegrepet i veiledning
Å lykkes eller være lykkelig?
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Transformasjonsledelse: (Om)organisering av medarbeiderskap
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Rotary Foundation Klubbforedrag. The Rotary Foundation er Rotarys hjelpeorganisasjon.
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE MARIA Det kan virke som om Maria er en rolig innadvendt person. Hun er stille. Hun liker å lytte til Jesus. Hun.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
Mestring og forebygging av depresjon
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Prestasjonsutvikling
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
BRUKERMAKT OG BRUKERINNFLYTELSE? Hva opprettholder status quo?
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING Per-Arne Davidson.
Noen illustrasjoner til Svebaks foredrag. Noen grunnleggende fakta om livets gang som det er bra å bli klar over tidlig Ingen velger sine gener Ingen.
Lederstil og Motivasjon.
Møte med det norske arbeidsmarkedet.
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
PERSONLIG UTVIKLING - COACHING/VEILDNING
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Sammensatte tekster ?.
DITT LIV Skru opp volumet og klikk for å komme i gang.
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Vi vil «være sammen»; for barna…
Fagkveld om psykisk helse «GOD PSYKISK HELSE MED KRONISK SYKDOM» Hva er psykisk helse? Livskvalitet og kronisk sykdom Tankens kraft – tanker, følelser,
Utvelgelser og utvikling av lederkandidater i kommunal sektor
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS OKTOBER 2016
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
Relasjonskompetanse Bærebjelkene
HMS Utfordringer for en V&M Entreprenør
Studentenes skriveprosess – må hodet alltid bli så «tungt og tomt»?
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Transformasjonsledelse: (Om)organisering av medarbeiderskap
Emilios jobb som assistent
SAMLING FOR KOORDINATORER
Transformasjonsledelse: (Om)organisering av medarbeiderskap
Utskrift av presentasjonen:

Kunsten å lede i norsk helsevesen Skjønnheten og udyret Kunsten å lede i norsk helsevesen

Litt om Grete Wennes Utdanning innen musikk, økonomi, ledelse, matematikk, statistikk, psykologi…. (blant annet). Dr.oecon fra Norges Handelshøyskole i ledelse av kunstneriske organisasjoner (Skjønnheten og udyret, 2002) Førsteamanuensis ved HiST; forsker og underviser i ledelse ved Trondheim Økonomiske Høgskole Kan organisasjoner føle, 2005 Kunstledelse, 2006 Tall, Tolkning og Tvil, 2006 Kunnskapsarbeid, 2011 Foredragsholder, ledelsesutvikler, rådgiver, styremedlem, kordirigent og kunstnerisk leder

Noen forutsetninger Aldri har det vært så vanskelig å lede (godt) i norsk helsevesen. Kravene blir høyere… Kravene blir vanskeligere… Kravene blir urimelige… Skjønnheter og udyr – finnes det i alle kunnskapsorganisasjoner. Det handler om motsetningsforhold, målkonflikter og paradokser.

Hva bruker du tiden din til (som leder)?

Noen forutsetninger 2 Ansatte i norsk helsevesen er kunnskapsarbeidere Ledere i norsk helsevesen er kunnskapsledere Et moderne arbeidsliv består av mennesker med stadig høyere utdanning og høyere ekspertise, mennesker som ønsker autonomi og fleksible organisasjoner Et moderne arbeidsliv setter høye krav til profesjonell ledelse Enig? Ja eller nei?

Hva er du god på?

noen dårlige og gode nyheter om ledelse

VI TOK FEIL! Kunnskapsledelse Vi trodde ekspertene, de velutdannede, erfarne og selvstendige kunnskapsarbeiderne, ikke trengte ledelse, men heller ville lede seg selv. VI TOK FEIL!

God ledelse krever ny kunnskap Hva er de største hindrene for ny kunnskap? Fordommer Antagelser Forutinntatthet ”Sannheter” Rykter Ukritisk informasjon Språk Hvordan lærer vi ledelse (vi som leder i helsesektoren?)

Dårlige nyheter alltid først Ledelse må læres, forbedres, øves og praktiseres Ledelse blir aldri perfekt eller bra nok Ledelse handler om å være i en kontinuerlig utviklingsprosess om å bli en stadig bedre leder i samspill med andre

Gode nyheter Ledelse KAN læres Ledelse er med andre ord ikke medfødte egenskaper Men vi trodde det…..

Ledelse fra teorien… Stort teoriomfang (fra personlighetstrekk, atferd, situasjonsbetinget, karismatisk, verdibasert til endrings- og kunnskapsledelse) Perspektivmangfold (fra normative populistiske perspektiver til sammensatte fortolkningsrammer) Låner fra mange fagdisipliner (filosofi, psykologi, sosiologi, antropologi, økonomi, etc.) Folk: Det er mye som har skjedd med norsk arbeidsliv de siste 10 årene. Folk er blitt vanskeligere – positivt ment. Økt utdanningsnivå, kompetansenivå skaper høyere forventninger og krav til ledelse. Kunnskapsintensive virksomheter snakker vi om. Profesjonsvirksomheter. Det er her dere er ledere. I en kunnskapsøkonomi. Fornuft har tradisjonelt vært den aller helligste verdien i arbeidslivet – og spesielt fremelsket i ledelse. Fornuftig, effektiv ledelse er det vi vil ha. Følelser, derimot, er henvist til privatlivet mer eller mindre. Vi vil ha de positive følelsene – men hysteriske, blomsterkledde kvinner vil vi være oss frabedt.

Ledelsesteori 1 Trekkteorier (hva lederen er) Den fødte leder, store mann teorier Atferdsteorier (hva lederen gjør) Oppgaveorienter lederstil Relasjonsorientert lederstil Situasjonsbestemt ledelse (hvordan de ansattes kompetanse er)

ledelsesteori 2 Ny ledelse ”Nyere ledelse” Karismatisk ledelse Verdibasert ledelse Transformasjonsledelse Etc. ”Nyere ledelse” Endringsledelse, kunnskapsledelse, estetisk ledelse, kunstbasert ledelse, superledelse, selvledelse,autentisk ledelse, etisk ledelse, coaching, mentoring, etc. etc.

Gode nyheter altså Ledelse kan læres Utøvelse av ledelse kan alltid forbedres Og ledelse bedrives ikke bare av den formelle lederen

Skoleledelse? Helseledelse? Universitetsledelse? Museumsledelse? Hva kjennetegner Skoleledelse? Helseledelse? Universitetsledelse? Museumsledelse?

Det som kjennetegner en hver form for ledelse er at det er… Kontekstuelt Emosjonelt Relasjonelt Prosessuelt

Fra ledelse av enheten (med vekt på lederen) Utvikling Fra ledelse av enheten (med vekt på lederen) Til ledelse i enheten (med vekt på ledelse som prosess)

Mer eller mindre gode nyheter… At det ikke finnes en universell oppskrift på god helseledelse (det er bare noen som forsøker å fremstille det slik) At det ikke finnes en ”kvikkfiks” med de riktige tingene en skal gjøre for å lykkes At det alltid vil være utfordrende (les vanskelig) å være leder At det alltid vil være oppgaver, ansvar og utfordringer som venter (du vil aldri gå tom for ting å gjøre…) At det finnes mange i samme båt (med andre ord mange som opplever tilsvarende utfordringer som

For å skape positiv endring Må du begynne med deg selv! Den eneste du kan forandre, er deg selv. Bør du utfordre og vurdere dine tankemodeller, forenklinger og fortolkninger – spesielt om dine ansatte og kolleger Prioritere bort noen kortsiktige oppgaver (alt er ikke like viktig) til fordel for mer langsiktig tenkning og planlegging

Moderne kunnskapsledelse Har lite med sjefskap på gjøre Innebærer administrasjon, men er langt mer enn det. Det handler om å lede (sammen med) mennesker Innebærer stort ansvar, men forventningene knyttet til deg som er leder mye større – og lite realistiske Handler om å flytte fokuset fra deg selv som leder over til de andre ansatte Management of meaning og Relasjonell ledelse

Ledelse spiller en rolle! Amabile og Kramer (2007): man skulle tro at det som betyr mest for folk er å få ros og tilbakemelding fra sin ledere (støtte). Men det viser seg at det som betyr mest er ikke den daglige klappen på skulderen, men at lederen er involvert i to fundamentale ting: gjør folk i stand til å utvikle seg i sitt arbeid, og at de behandler sine ansatte som mennesker.

Hvordan gjøre en forskjell som leder  Senk skuldrene: det er ikke meningen at du skal klare dette alene  Innfør «profesjonell blid på jobb» Finn deg gode støttespillere og rådgivere – lag nettverk og fora for utveksling av ideer, utfordringer og kunnskap Vær emosjonelt og relasjonelt klok: behandle folk som mennesker!

Hvordan gjøre en forskjell som leder 2 Søk kunnskap om ledelse, tren på ledelse og tenk på ledelse Reflekter over din egen lederrolle og utøvelse av ledelse. Blir du bedre? Forsterk det du allerede er god på, finn støtte og kompetanse i andre på det du er mindre god på Vær i endring – og finn deg i at du kommer til å være det livet ut