Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nettevett – utvidet versjon

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nettevett – utvidet versjon"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nettevett – utvidet versjon
Nettvett - utvidet versjon 3h Nettevett – utvidet versjon Når du sender e-post, er du på nettet. Du kan også ”være på nettet” på mange andre måter. Nettetikette beskriver hvordan man skal oppføre seg på nettet. Når man følger slike regler, blir det litt tryggere å bruke nettet. Alle bør følge reglene på de neste sidene! Disse reglene er inspirert av og tilpasset fra det finske heftet ”Nettetikette: Oppførselsregler for internett på klarspråk” av Petri Ilmonen. Illustrasjonene kommer fra ©

2 Nettvett - utvidet versjon
3h 1. Bruk e-post riktig Skriv bare det du kunne si ansikt-til-ansikt til en annen person. Ikke send søppel-e-post eller kjedebrev videre til andre. Ikke åpne e-postmeldinger fra ukjente personer. Åpne bare vedlegg som virker trygge.

3 Nettvett - utvidet versjon
3h 2. Passord Mange nettsteder krever at du har et passord. Passordet er din hemmelige kode. Et godt passord har både bokstaver og tall. Finn på et passord som er vanskelig for andre å gjette. Finn på et passord som du selv lett husker. Hold passordet ditt hemmelig. Andre late som om de er deg hvis de har passordet ditt.

4 Nettvett - utvidet versjon
3h 3. Respekt Ikke skriv noe som kan såre andre. Vær høflig. Ikke skriv stygge ord. Om du er sint eller irritert, vent med å skrive en melding. Bare skriv det som er sant om andre.

5 Nettvett - utvidet versjon
3h 4. Fortell de voksne Om du ser noe ubehagelig, forvirrende eller skremmende på nettet, snakk om det. Om noen plager eller erter deg på nettet, fortell en voksen om det. Ikke gruble alene på det som er ubehagelig eller skremmende. Voksne som du kjenner godt, er der for å hjelpe deg.

6 Nettvett - utvidet versjon
3h 5. Ikke spre ting Ikke spre feil informasjon eller løgner på nettet. Ikke spre rykter. Ikke lag søppel-e-post og send det til mange andre. Ikke send andre folk sine bilder eller e-post-meldinger videre uten å ha spurt om lov. Det gkelder også bilder du har tatt av andre. Ikke kopier og spre videre spill, bøker eller musikk som du har kjøpt på nettet.

7 Nettvett - utvidet versjon
3h 6. Ikke stjel fra andre Opphavsrettighet betyr at den som har laget noe, faktisk eier det. Det kan være en tekst, en låt, et bilde eller en film. Når du kopierer noe fra nettet, fortell alltid hvor stoffet kommer fra. Ikke legg ut eller spre andres bilder eller tekster uten å ha spurt om lov. Last ned musikk, bilder og film bare fra nettsteder som er lovlige. Ikke lag ”piratkopier” av beskyttet materiale (for eksempel fra CD til CD, eller fra DVD til DVD).

8 Nettvett - utvidet versjon
3h 7. Ikke tro på alt Noe av det som står på nettet er løgn. Vurder om det du ser eller leser på nettet, virker sant. Ikke tro på reklame som lover deg penger eller fine ting. Det er mange som prøver å lure andre på nettet. Om du er i tvil, spør en voksen som du stoler på.

9 Nettvett - utvidet versjon
3h 8. Ikke stol på fremmede Tenk nøye på hvem du er i kontakt med på nettet. På nettet er det lett å lyve for eksempel om kjønn eller alder. Det er også lett å bruke bilde av en annen person. Om du skal møte en nettvenn, ta med en person som du stoler på. Møt på et offentlig sted der det er andre mennesker. Det er mange skurker og kriminelle på nettet. Vær forsiktig!

10 9. Personlig informasjon
Nettvett - utvidet versjon 3h 9. Personlig informasjon Vær forsiktig med å gi personlig informasjon til andre. Personlig informasjon er: - hele navnet ditt - når du har bursdag - adressen din - mobilnummeret ditt - bankkortnummeret ditt Noen kan misbruke denne informasjonen. Hvis du kjøper noe på nettet, da må du gi riktig informasjon om deg selv. Hvis du er usikker på hva du kan skrive eller fortelle, spør en voksen person som du kjenner godt.

11 Nettvett - utvidet versjon
3h 10. Netthandel Bestill varer bare fra nettbutikker som du eller noen andre kjenner godt. Skriv ut bestillingen, eller lagre den på PCen din. Ikke gi bankkort- eller kredittkort-nummeret ditt til andre. Ikke handle for store beløp. Du må gi riktig informasjon om deg selv.

12 Nettvett - utvidet versjon
3h Sluttord Alle har ansvar for egen oppførsel på nettet. Tyveri, trusler, svindel, lureri, mobbing og plaging er straffbart. Det gjelder også på nettet. Følg reglene og ta ansvar!


Laste ned ppt "Nettevett – utvidet versjon"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google