Strategi for forsknings- og utviklingsarbeidet ved HiSF 28.02.13 Frode Olav Haara.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om plan for SAMARBEID SKOLE – NÆRINGSLIV i Askøy kommune
Advertisements

Fra universitetsbibliotekar til førstebibliotekar
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Endring av forskrift til opplæringsloven kapittel 17 og forslag til anbefalt formell kompetanse og anbefalte kompetansekriterier for rådgivere.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
NOKUTs evaluering av ingeniørutdanningen Evalueringen sett fra en liten høgskole Instituttleder Terje Tvedt Institutt for teknologi- og nautikkfag Høgskolen.
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Kor tid kan søknaden registrerast?  Dersom du søkjer for våren 2013 så kan du søkje så snart det let seg gjere.  Du som skal søkje.
SAK SFU 28/06 Referat og informasjonssaker – 13 Forskingsportalen i au.no Presentasjon på møte 24. april Alf Holmelid.
Stjernø-utvalgets møte i Sogndal 12.september 2007.
Entreprenørskap i lærarutdanningen
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
BIO – tilskot til bedriftsintern opplæring Kontaktpunktet 5
Inneklima i skolen! KS Hordaland Trond Hofvind.
Institutt for data- og realfag
Hovudprosjekt våren Institutt for data- og realfag
Avdeling for ingeniørutdanning
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Inntak Inntakskalender 2015
Arbeidstidsavtalen.
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Kva er vår oppgåve i Bømlo?
Sak 10/14: Kommunereforma. Bakgrunn for saka Sak 13/14 i representantskapen, Spørsmål til fylkeslaget frå lokallag Manglande politikk på saka(treng.
KURS FOR HTV Råd og rettleiing i arbeidet med tilsetjingssaker Torill Marie Kufaas Karlsen Anne Siri Bentsen.
NAM-møte 2014 Bodil Østerås, arkeolog og fagansvarleg ved Stiklestad nasjonale kultursenter avdeling Egge Museum.
SFS 2213 Arbeidstidsavtalen for undervisningspersonalet i kommunal og fylkeskommunal grunnopplæring Revidert september 2014.
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
Effektiviseringsnettverk - Oslo Fjell kommune Nær innbyggjarar Kommune i vekst - ung befolkning Matriseorganisasjon - 5 tenesteavdelingar.
NOU >: Kva betydning har rapporten for UMB-studentane? Liv Hatleli.
” Frå Utdanning til Jobb ” Hausten 2011 / Våren 2012.
Regionale forskningsfond
Lom, juni 2006 Personalseminar Sambandet mellom det individuelle og det institusjonelle i forsking og vitskap Har det nokon relevans for AØS? Øyvind Glosvik.
Av Kari, May Linn, Silje og Hanne
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Velkommen til praksismøte for ABLU Torsdag 19.mars 2015
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Språket i kommunane Innleiing ved Nils Ulvund og Jan Magne Dahle.
1. 2 Kan forsking leiast i praksis? Korleis kan leiarar sikre god FOU? Torstein Hole Medisinsk avdeling Ålesund sjukehus.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
Visjon: Sikt høgare! Kjerneverdiar: Kompetent Aktiv Tett på.
Vilkår for regional samfunnsutvikling
Regional planstrategi
INTPART et samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning (INTPART) Berit Johne, Forskningsrådet.
Søking til skuleåret Opplæringsavdelinga, inntak og formidling Rådgjevarkonferansen 2014.
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Tanker rundt kommende SFU-er, og hvordan disse kan bidra til økt utdanningskvalitet Avdelingsdirektør Ole-Jacob Skodvin, NOKUT, Avdeling for utredning.
Modell 1 Struktur og innhald
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
BUDSJETT 2008 Prosess Budsjettforslag
Oppdatering om status av initiativet: Felles Master program SFE-TIK
NFR februar 2012 Rektor Torunn Lauvdal, UiA
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Balansert omstilling for utvikling
Tilleggslønn Særavtale om honorering for arbeid på eksternt finansierte prosjekter - faste vitenskapelig ansatte.
Innovasjon og nyskaping
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Innovasjon og nyskaping
Fagmodul: FoU-tid og FoU-termin
Hvordan jobber FBA med internasjonalisering?
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Førstelektorprogram ved UiT
Utdanningsprogram/programområde over 2 år
Tone Milde Seniorrådgiver
Utskrift av presentasjonen:

Strategi for forsknings- og utviklingsarbeidet ved HiSF Frode Olav Haara

Noen punkt å være klar over •HiSF skal vere ein høgskule med høg vitskapleg publisering. •Einskildforskaren som forskar åleine skal vere eit positivt unntak, men skal vere i klårt mindretal ved HiSF. •Høgskulen skal opprette eit såkornsfond der fagtilsette i samråd med dekan etter kort søknad kan få midlar til frikjøp frå undervisning i intensive søknadsperiodar. Det vil dreie seg om mindre beløp med behov for rask tildeling, administrert av viserektor for fou.

Enda et punkt å være klar over •Fou-arbeidet i høgskulen skal ikkje gå ut over undervisninga eller rettleiinga av studentane ved høgskulen, men heller styrke studentane si deltaking i fou-arbeid både på bachelor- og masternivå.

Instituttlederoppgaver Instituttleiar har ansvar for å legge til rette for fou-arbeidet på arbeidsplanen til fagtilsette. Tid til vitskapleg publisering, søknader om eksterne prosjekt, rettleiing av andre (tilsette og studentar), formidling og foredrag skal gjevast eksplisitte ressursar på arbeidsplanen. Andre arbeidsoppgåver som kjem til i løpet av studieåret eller sjukdom skal ikkje einsidig takast av fou-tida på arbeidsplanen, men føre til tilsvarande redusert undervisningsmengde etter andelen undervisning som ligg til stillinga. Instituttleiar skal så langt råd legge til rette for at særskilt aktive og etterspurde fagtilsette som skapar aktivitet for andre skal ha ledig kapasitet til slike oppdrag på arbeidsplanen. Instituttleiar skal legge til rette for at fou-arbeidet på arbeidsplanen i størst mogleg grad kan vere samanhengande fou-tid.

Tid til fou, forventninger til fou Fra styresak : Høyringsfråsegnene stiller spørsmål om framlegget til strategi gjer endringar i innhaldet og rammene for fagtilsette sine 23 prosent av stillinga til fagleg arbeid og administrasjon. Framlegget gjer ikkje endringar i fordelinga mellom administrasjon (8 prosent) og fagleg arbeid (15 prosent), og endrar ikkje rammene som framleis er på 23 prosent. Framlegget til strategi presiserer i tillegg at alle fagstillingar skal gje forskingsbasert undervisning, rettleie studentar i fou-arbeid og viser interesse for fou og kompetanseheving innan denne delen av stillinga. Rektor gjer dette for å gje signal om ei felles forventing til kvar einskild tilsette i fou-arbeidet, og at ein slik kan få ein lik praksis når det gjeld kva ein legg inn i fou-andelen i stillingane.

Tid til fou, forventninger til fou •To tema som jeg regner med kommer opp i løpet av kort tid…: –Innhold i den enkeltes bruk av stillingstilknyttet fou-tid –Omfanget av stillingstilknyttet fou-tid

Interne stipend •1.lektorstipend (for opprykk til førstelektor) (2 år, 27% ekstra fou-ressurs) •Professor-/Dosentkvalifiseringsstipend (for opprykk innan 3 år til professor/dosent) (2 år, 50% ekstra fou- ressurs) •Forskertermin (For etablerte forskarar med •høg fagleg aktivitet) (1 år, 100% fou-tid) •Forskarstipend (for nykvalifiserte og aktive forskarar) (1 år, 100% fou-tid)

Interne stipend, og søking om fou-tid Fra styresak : Stipendordningane er institusjonelle verkemiddel for å drive individuell og institusjonell kompetanseoppbygging av aktive og sterke fagpersonar i gode fagmiljø. Ordningane er eit supplement til dei fou-ressursane som kvar avdeling disponerer gjennom sine avdelingsbudsjett, og det er forventa at kandidatar til stipend aktivt søker fou-tid frå avdelingane for å dekke opp eventuell resterande tid på arbeidsplanen i stipendperioden. Det blir og forventa at avdelingane prioriterer slike søknader høgt.

Status i dag •Ikke felles system for søknad og tildeling av fou-tid på tvers av avdelinger: –Ikke felles skjema for søking –Ikke felles dato for søknad –Ikke felles dato for tildeling –Ikke avklart (i alle fall ikke ennå) årlig tidspunkt for tildeling av institusjonelle stipend

Ressurs til ledelse av forskningsgruppe Fra styresaken : Det kan her vere rom for både spisse satsingar på forskingsgrupper med svært høg fou-kompetanse, samt satsingar på breiare profilområder for høgskulen med bakgrunn i utdanningar, fou-aktivitet og samfunnsmessige utfordringar. Faglege fou-grupper, fou-team, fou-prosjekt og andre samarbeidsformer mellom forskarar er gjerne forskarinitierte utan store behov for forskingsleiingsressursar, og desse bør organiserast av og mellom fagpersonar og forskingsleiarar på avdelingane. Andre typar samarbeid vil oppstå gjennom forskingsprogram med ekstern finansiering.

Evaluering av forskningsgruppeordning •Et tema som allerede er på dagsorden: –Evaluering av forskningsgrupper, og tildeling av stillingsressurser til fou-ledelse

Utdrag fra foreløpig sakliste for fou-utvalgsmøte på ALI •3Status på fou-arbeidet frå dei tre institutta. Nye tildelingar til ALI •5Utlysing av fou-midlar Kriterium - Samordning med HiSF-midlane (sjå punkt 4) - Nytt søknadsskjema - Rapporteringsrutinar •6Status for større prosjekt, oppfølging •I samband med punkt 3 og 5 minner vi om vedtaket på siste møtet i utvalet: 1.Handlingsplanane for institutta må utviklast og konkretiserast fram mot neste utlysing av fou-midlar. 2.Institutta må klargjera satsingsområda sine og kva dei vil nedprioritera. 3.Instituttutvala rapporterer til neste møte i fou-utvalet om oppfølginga av tildelinga inneverande år. 4.Utvalet ser det som ei viktig oppgåve å skaffe finansiering til evaluering og fou-arbeid knytt til BLU-piloten. •Vi minner om at det er vedteke eit nytt system for fou-stipend frå HiSF sentralt. Du finn lenkja her. Viktige datoar: 20. mars: utlysing av fou-stipend. 8. april: søknadsfrist fou-stipend.her

Søknad om fou-tid på ALI våren 2013 •Øremerket midler til Prakutprosjektet og ASK-prosjektet •Enkeltforskeren er et positivt unntak •Fou-utvalgene på instituttene skal i sine handlingsplaner synliggjøre hva som er satsingsområder innenfor fou på instituttene •Tildeling etter ressursbehov for prosjekt, ikke litt til alle prosjekt •Punkt som vil styrke en søknad om ekstra fou-midler: –Dokumentér hva din fou-tid er brukt til inneværende år –Søke knyttet til eksisterende forskningsprosjekt (f.eks. Prakutprosjektet) –Søke i samarbeid med kollegaer (interne og eksterne) –Søke om midler til utvikling av forskningsprosjekt i samarbeid kollegaer (interne og eksterne) –Søke om midler til oppfølging/utviding av prosjekt som tidligere har fått tildeling på grunnlag av dokumentert framdrift/resultat •Ingen garantier for tildeling av ekstra midler