Fylkesnettverk karriereveiledning UTDANNINGSVALG 25.04 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om plan for SAMARBEID SKOLE – NÆRINGSLIV i Askøy kommune
Advertisements

Fellesfag Yrkesretting Relevans
Foreldrekurs for minoritetsspråklige
Forsering av fag på høyere nivå - forseringsprosjektet
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Karriereveiledning - Regional konferanse Bergen september.
Veiledningsverktøy og tiltak
NES VIDEREGÅENDE SKOLE
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
s. 1 Møte Nordlandsløftet Narvik, den
for minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring
Rådgivernettverket 5. April 2011 Alternative opplæringsløp v/Gunnar Pedersen.
Velkommen til kurs LOGISTIKKPROGRAM FOR UTDANNINGSVALG 19. SEPTEMBER 2011.
\\55. • Nytt fag i grunnskolen: UTDANNINGSVALG \\55 Formål: • Skape helhet og sammenheng i grunnopplæringen • Bidra til at flere foretar kunnskapsbaserte.
Vågå 29. januar Jan Roger Bøe Øien Koordinator. Statistikk – etter vg1 Avsluttet grunnskole v å ren 2006 Avsluttet grunnskole v å ren 2007 Avsluttet grunnskole.
UTV i Sandefjord Kommune
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
HOVEDMÅL  Redusere den 428 mottakere av økonomisk sosialhjelp i aldersgruppen 18 til 24 år med 50 % eller 214 personer innen STRATEGIER 1.Forebygge.
LOFSRUD SKOLE Lofsrud skole Kunnskap - muligheter - trivsel
Ny forskrift til opplæringsloven § 9-2 Retten til nødvendig rådgiving
UTDANNINGSVALG I GJØVIK KOMMUNE
Karriererettleiing – fokusområder og veien videre
YOP Yrkesrettede opplæringsplaner Steigenskolen Mestringsprosjektet.
En smakebit fra Telemark
KARRIEREPLANKURS Bakgrunn: Bidra til å få ungdom ut av ledighet og tilbake til skole eller annen opplæring. Utfordring: Utforme og gjennomføre et konkret.
Overgangsprosjektet NY GIV
Nettverk for karriereveiledning Rektormøte, Jægtvolden og nettverksmøte Lisbeth Pedersen.
Fylkesnettverk for karriereveiledning i Nord-Trøndelag Namsos, april 2013.
Karriereveilednings- prosjektet 2-årig prosjekt helhetlig system for karriereveiledning i fylket heve kompetansen til aktørene i utdannings- og yrkesveiledninga.
Karriereveiledning i Telemark
” Når jeg hører vidregående skole, tneker jeg på at jeg gleder meg SYNSYKT til å holde på med noe som intriserer meg, å være sammen med folk som også liker.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Prosjekt til fordypning
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
UTDANNINGSVALG.
Program Karrieresenteret i Vesterålen Arbeidsmarkedet Nettsteder til bruk i karriereveiledninga Muligheter i ungdomsskole og vgo til helt eller delvis.
Næringskonferansen Vest Hva gjør Askøy for å tilrettelegge For rekruttering på kort og lang sikt? Ordfører Siv Høgtun.
FORELDREMØTE 10. TRINN 11.oktober 2012
FAU - Lysarkene ligger på MEDLEM AV FAU - HVA NÅ? - Hva gjør FAU? - Hvordan jobber FAU? - Hvorfor har vi FAU? Alle foreldre som.
Mandal videregående skole - vi bryr oss ”Hospitering på videregående skole” - utprøving av utdanningsprogram. Et samarbeid mellom ungdomsskolen og videregående.
Overgangsprosjektet – NY GIV
2. FREMMEDSPRÅK, ENGELSK FAGLIG FORDYPNING ELLER ARBEIDSLIVSFAGET
Velkommen til Vikhammer ungdomsskole
UTDANNINGSVALG i det 13.årige skoleløpet. Hele skolens ansvar! Elev Foresatt Lærer Karriereveileder Rektor Skoleeier Lokalt næringsliv.
Foreldremøte 8. Trinn. 28. August ”Utdanningsvalg ved Østersund ungdomsskole” / ”Hvordan forbereder vi elevene for videre utdannelse” Leif Johannessen,
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Studietilbudet ved Tana videregående skole Ordinært skoletilbud Opplæring utenfor skolen.
OVERGANGEN FRA GRUNNSKOLE TIL VIDEREGÅENDE SKOLE.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
HELHETLIG OPPLÆRINGSLØP- bedre gjennomføring i videregående skole
Informasjon om videregående opplæring Tirsdag 8. nov Magnus Hugdahl, rådgiver Vikhammer ungdomsskole.
LOKAL YRKESMESSE i Sande 2012 – «Hvor er jobbene våre?» v/ Sissel Leet Skeide leder i karrierenettverket i nordre Vestfold.
PROGRAMFAG TIL VAL Om faget og førebuing til oppstart
Utdanningsvalg for skoleåret 2015 –
Østfold fylke og Sarpsborg kommune Sikt mot stjernene ”Kan de fly?” spurte Ru ”Ja,” sa Tigergutt, ”de er gode flygere.” ”Kan de fly like godt som ugla?”
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Kompetanse for mangfold Erfaringer fra arbeidet med minoritetsspråklige elever ved Grong videregående skole.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp Østlandssamarbeidet
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
Lærekandidatordningen
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn NOU 2016:7 Grunnopplæringa – universiteter og høyskoler – NAV – kvalitet kompetanse Lindesnes.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp
RÅDGIVERNETTVERK Vefsn Grane Hattfjelldal
SAMARBEID OM ØKT GJENNOMFØRING Gildeskål, Meløy og Rødøy
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Utdanningsvalg – 9. trinn 15-16
Utdanningsvalg – 9. trinn 16-17
Utvikle en felles plan for faget utdanningsvalg i Vestfold
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Utskrift av presentasjonen:

Fylkesnettverk karriereveiledning UTDANNINGSVALG

BAKGRUNN • Intensjonsavtalen mellom primærkommunene og fylkeskommunen om det 13-årige opplæringsløpet • Fylkestingssak 09/25 – Karriereveiledning i Nord-Trøndelag – utvikling av en helhetlig strategi for karriereveiledning i et livslangt perspektiv

SAMARBEIDSOMRÅDER I INTENSJONSAVTALEN • Faget utdanningsvalg • Ordningen med valg av fag i videregående skole for grunnskoleelever • Rådgivning/karriereveiledning • Gode informasjons- og overgangsrutiner mellom grunnskole og videregående skole i god tid før skoleskifte • Kontakt med bedrifter/næringsliv ifbm utplassering av elever og opplæring i bedrift • God oversikt over framtidige rekrutteringsbehov i arbeidslivet • Kontinuitet i digital kompetanse og e-læringsplattform for å lette overgangen mellom grunnskole og videregående skole

MODELL FOR KARRIEREVEILEDNING • Utdanningsvalg • Nettverksarbeid • Mulighet for ungdomsskoleelever å ta fag i videregående opplæring • Minoritetsspråklige • Entreprenørskap • Prosjekt til for dypning • Hele skolens ansvar • M.m.

FAGET UTDANNINGSVALG • Gjennomført kartlegging av organisering /gjennomføring av faget ved ungdomsskoler i fylket • Gjennomført kartlegging av organisering/hospitering ved de videregående skolene • Utarbeidet rapport på grunnlag av innhenta opplysninger/erfaringer i eget fylke + erfaringer fra andre fylker

RAPPORTEN • De mest sentrale endringer i forslaget, sett i forhold til dagens praksis: 1.Eget fag med eget timetall. 1 t/u 8. – 10.trinn. Rådgivers timeforbruk i faget tas fra fagets timeressurs, ikke av rådgiverressursen. UV integreres i andre fag. Faget settes også opp i perioder (hospitering, entreprenørskap/bedrift o.a.)

2.”Utprøving av programområder”/hospitering i videregående skoler: Minimum: 9.trinn: 1 dag på et programområde 10.trinn: 2 dager på annet programområde 3.Plan for innhold i utprøving for alle programområder skal foreligge 4.Ungdomsskolelærere følger elever på hospitering. Plan for kompetanseheving utformes i fellesskap mellom fylkeskommunen og kommunen. Rådgiver/faglærer i grunnskolen deltar i møter i vg.

5. Åpen skole/yrkesmesse arrangeres hvert andre år – samme tidspunkt hver gang. Legges inn i årshjul for UV i ungdomsskolen 6. Karrieremappe skal benyttes og videreføres ved overgang mellom skoleslagene 7. ”Verktøykasse” legges ut på Karrieresenterets hjemmeside. Formål er å samle og spre gode undervisningsopplegg i faget

SKOLENETTVERKET – APRIL 2011 • Rektorene har ansvar for å sikre forståelse for hvorfor grunnskolefaget Utdanningsvalg er viktig for å motvirke frafall i videregående opplæring, om hvorfor det er viktig at samhandling som åpen skole og hospitering på programområder har god kvalitet. • Samarbeidsområdet mellom skoleslagene ved ”utprøving av programområder” får et ” minste felles multiplum”:9. trinn får hospitere på et programområde i minst 1 dag, og 10. trinn hospiterer på et annet programområde i minst 2 dager. Dette gjelder ved alle fylkets videregående skoler. Grunnskolen må varsle om elever med spesielle behov i god tid før hospitering, for å kunne oppnå best mulig tilrettelegging for den enkelte

• Plan over innhold i utprøving for alle programområder skal foreligge fra de videregående skolene. • Planene skal inngå som verktøy i Utdanningsvalg på ungdomsskolen, som og brukes i forarbeid til hospitering. Mange planer foreligger, men må omarbeides. Planene skal være ”matnyttige” også for elevene på videregående, slik at de ikke mister fagtid, og må kunne justeres i tråd med den enkelte skoles særpreg og tilbud. Planene bør også gi en smakebit på ”fellesfag”. • Ungdomsskolelærere skal følge enkelt elever/grupper på omvisning og i hospitering, og delta i timer på videregående. Dette er en viktig mulighet for grunnskolelæreren til kompetanseheving om områder i videregående opplæring. ”Hospiteringsplan for ungdomsskolelærere” må utformes på den enkelte videregående skole, da i samarbeid med avgiverskole/r. • I tillegg bør lærere som underviser i faget Utdanningsvalg i grunnskolen tilbys kompetanseheving. Eksempelvis kurs for 8. klasselærere som kan foregå mens elevene i 8. er i ”jobbskygging”. Lærerne i 9. og 10. klasse kan kurses mens elevene er i hospitering.

• Åpen skole (eller tilsvarende informasjon til foreldre og elever) bør iverksettes minst hvert andre år og bør legges til samme tid hver gang, for integrering i årshjul for Utdanningsvalg i ungdomsskolen. For skoler som velger å ha ”Vandring” er ”dypdykk” på 1- 2 timer på 1- 3 programområder å foretrekke. • • Å ta fag fra videregående skole i Utdanningsvalg er i utgangspunket en mulighet for alle ungdomsskoleelever, men ingen rettighet. En utfordring for vgs. er å tilrettelegge det videre løpet i vgs. etter utprøvinga. Hvordan dette gjøres i videregående opplæring må være klart når grunnskoleeleven påbegynner sitt videregående løp ved å ta fag på videregående nivå.

• Karrieremappe skal benyttes og videreføres ved overgang mellom skoleslagene. Retningslinjer for overføring må utarbeides i samarbeid mellom fylke og kommune. • Karrieremappa inneholder alt arbeid eleven har gjort i sin valgprosess, arbeid gjort i faget utdanningsvalg