Pedagogisk dokumentasjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Om å sette i gang prosjekt
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Pedagogisk analyse.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Hvordan stimulere barns lek i naturen
Alta «Framtidens» barnehage – en organisasjon i endring?
Dokumentasjon som grunnlag for refleksjon og læring
Gunn Engelsrud-NOKUT-konferansen 21 april 2010 Dokumentasjon av utviklingsarbeid og erfaringskunnskap - ”vi lærer alltid med kroppen selv om.
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Rolighetsmoen barnehage
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Pedagogisk utviklingsarbeid
Den gode religions- og livssynslæreren
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Kvalitet og brukermedvirkning
12 Reflekterende lesing.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Magritt Lundestad, høgskolelektor, pedagogikk, FLU,
Etikk i pedagogisk arbeid
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Barnehagens samfunnsmandat
BARNAS BARNEVERN 2020.
Skoleledelse og skoleutvikling
Barnehagene i vår tid Oppdrag En ”annen” barnehage og en annen tid? Horten Turid Thorsby Jansen.
Studiesamling 18. januar 2007 for Førskolelærere i INNERTIEREN
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Dokumentasjon som verktøy for læringsprosesser i barnehagen
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
1 Livstolkning Litt om begrep og sak Se: Selander 2000.
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Deltakende læring.
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
PLASSER FRIMERKE HER Obs! Denne brosjyren er utformet for utskrift. Du bør prøve utskriften på vanlig papir for å sikre riktig plassering før utskrift.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
PEDAGOGISK DOKUMENTASJON Undervisning F1B Liv Torunn Eik.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Innføring i pedagogikk Av Emilie. Definisjon av pedagogikk Er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Inneholder kunnskap og erfaring fra flere vitenskaper.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Barnesyn og barns medvirkning
Lekens egenverdi.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Nord hordaland «Framtidens» barnehage – en organisasjon i endring!
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Pedagogisk dokumentasjon Mona Nicolaysen monalevina@hotmail.com Tegning: Audun B. Dalene

Pedagogisk dokumentasjon er nært forbundet med barnehagens mandat i formålsparagrafen Både praktisk-pedagogisk og verdibasert Det er et systematisk, kollegialt didaktisk arbeid som har til hensikt å bidra til at barnehagen blir en lærende organisasjon

Pedagogisk dokumentasjon bygger på verdier et barnesyn der barn anerkjennes som subjekt et læringssyn der barn ses som aktive i egne og andres læreprosesser et kunnskapssyn/syn på kompetanse der barns interesse og ønske om fordypning legges til grunn for hva som ses som viktig og riktig. Personalets holdninger og verdier har betydning for hvilke barnehagepedagogiske praksiser barna blir en del av

Pedagogisk dokumentasjon er nært forbundet med medvirkning utforskning danning

mangfoldsperspektiver ligger til grunn for arbeidet med pedagogisk dokumentasjon det er fordi vi ser ting ulikt at vi kan forstå mer av verden omkring oss det er fordi vi er forskjellige at vi kan berike forståelsen av det som skjer i barnehagen

Hensikten med pedagogisk dokumentasjon er å skape en lærende organisasjon personalet barna familiene

Progresjon som forutsetning for læring progresjon i en barnehagepedagogisk kontekst pedagogisk utviklingsarbeid personalets holdninger/verdier barnehagens fysisk miljø prosjektarbeid

Profesjonalisering Pedagogiske praksiser beveger seg i et landskap der private erfaringer blander seg med profesjonelle. Dette handler ikke først og fremst om hva slags utdanning personalet har, men er noe som må utfordres i et profesjonsfellesskap. Hvor går grensene mellom private og profesjonelle praksiser? Kan profesjonalitet være personlig? Hvem blir du som barnehageansatt om du tar avstand fra det personlige? Kan delingskultur bidra til å profesjonalisere barnehagen som pedagogisk virksomhet og flytte fokus fra privat til personlig profesjonsutøvelse?

Dokumentasjon skal synliggjøre praksis, mens pedagogisk dokumentasjon skal sette den i bevegelse (Liane barnehage)

Elementer i pedagogisk dokumentasjon Observasjon (som en del av didaktikken) Dokumentasjon (produkt OG prosess) Deling(skultur) (forutsetning for kollegialt utviklingsarbeid) Refleksjon(skultur) (for få øye på barns strategier for læring, bidra til forandring/progresjon i omgivelsene og utfordre/personalets holdninger/verdier/praksiser) Tolkninger/valg (nødvendig for progresjon)

Observasjon Når flere observerer en situasjon, vil flere perspektiver på det samme komme til syne. Observatørens levde liv og kunnskap om barn, barndom og barnehagepedagogikk får betydning for hva det er mulig å se. Observasjon har til hensikt å la barna komme til med sine «stemmer», strategier og forståelser.

Dokumentasjon Med dokumentasjon menes et fysisk materiale som for eksempel fotografi, tegninger, lydfiler, konstruksjoner og observasjonsnotater. Dokumentasjonene synliggjør hva som skjer i det pedagogiske arbeidet her og nå. Dokumentasjonene er nødvendige for at flere skal kunne ta del i det som noen har lagt merke til.

Delingskultur Delingskultur handler om å gå fra mitt pedagogiske arbeid til vårt pedagogiske arbeid. Deling som premiss bidrar til nye spørsmål, tanker og løsninger slik at man er sammen om å skape mening i hverdagen. Intensjonen er å lære sammen med andre.

Refleksjon Refleksjon handler om bevisste og til dels styrte tankeprosesser i møte med en dokumentasjon. Refleksjon handler ikke om å bli enige, men om å bidra med ulike perspektiver på samme sak. De som deltar i refleksjonen har ansvar for å utfordre sitt eget og andres tankesett om hvordan barn lærer, og hva det er viktig å lære seg.

Tolkning og valg Hva skal vi ta tak i? Og hvorfor Hvor går veien videre? Hva skal vi observere nå?