Studieverkstedet v/ Grethe Moen Johansen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Advertisements

Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Om å skrive om litterære tekster
Forskningsrapporten: Sjekkliste (empirisk rapport)
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole
Kidsmonitor tutorials for mobil. Innhold S. 3 Endre tidspunkt for hjemsending S. 10 Endre fast tidspunkt for hjemsending S. 17 Sende melding S. 20 Sjekke.
Kapittel 7 Analyse av sakprosa SG- design/Fotolia.
Produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell Søkeeksempel på RELIS.no (13. mai 2016)
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
LÆRINGSSTRATEGIER Holte skole, 9. trinn 2016/17.
Andre økt: 12 måter å elske bøker på økt er delt inn slik:  Utveksling av erfaringer og tanker gjort siden sist (15 min)  Innledning til dagens.
Lesing og minoritetselever LUT 2, 8. sept 2009 Marit S. Solem.
SKRIV EN FAGTEKST OM ET PORTRETT Vurderes i norsk og i kvalitet og dokumentasjon.
| Lær lettere Studieteknikk for mer effektiv læring.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
Holdninger til helseforsikring
Leseprosjekt VG1.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Oppgavestruktur <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Kvantitativ metode med vekt på survey – del
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Skrivekurs Innhold: Analyse av oppgavetekst Begrepsavklaring
Skrivekurs 1. avdeling Høsten 2016 v/Kristine Helen Korsnes
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Plan for økten - Forklare hva det vil si at skolen er med i Dembra
Studieverkstedet v/ Grethe Moen Johansen
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Samarbeid og medbestemmelse
Hvordan lage problemstilling ut fra et gitt tema?
VELKOMMEN TIL HØSTENS FORELDREMØTE I 2C
Gruppearbeid til bolk D for emnet Digital forvaltning (DRI)
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Jomfrusjekk.
Ingerid S. Straume, PhD Akademisk skrivesenter Universitetsbiblioteket
ICDP i det ordinære helsestasjonsprogrammet
Hovedstadsregionens rolle for nasjonal og regional utvikling
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Valgfag innsats for andre
Å lese og lære Læreplanen sier at faget skal stimulere elevene til å
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Leseutvikling og læringsstrategier
Samtaletrekk B – Samarbeid
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Den matematiske samtalen
Samtaletrekk B – Samarbeid
Hva tenker elevene om det å ha undervisning i Teknologiparken!
Analysere nyheter
Velkommen til dugnad i kommunen
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kandidatundersøkelsen 2018
Kapittel 7 Johanne har ingen klær.
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Skrive for å lære: mikrooppgaver på kurset
Hvordan skriver vi så folk forstår?
Kvikkbilde 2 Distributiv egenskap A – Forarbeid
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
NorskPluss Alfa Læremiddel for unge og voksne innvandrere med lite eller ingen skolegang som trenger grunnleggende lese- og skriveopplæring på norsk Hovedkomponenten.
Kvikkbilde 1 Kommutativ egenskap A – Forarbeid
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Gjør greie for nasjonalromantiske trekk
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Oppgavestreng 4 · 256 A – Forarbeid
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er vanlige tekstbokser. Du kan endre skrifttype, størrelse, flytte dem rundt og kopiere dem hvis du vil. Skrifttypene.
Utskrift av presentasjonen:

Studieverkstedet v/ Grethe Moen Johansen Hvordan drøfte? Her skal jeg vise et eksempel på hvordan man kan drøfte. Jeg vil noen ganger be deg om å stoppe videoen for å lese eller å gjøre en oppgave. Du får mer ut av videoen hvis du gjør øvelsene som jeg ber deg om å gjøre. Finn gjerne frem noe å skrive med og på. Studieverkstedet v/ Grethe Moen Johansen

Hva er drøfting i denne teksten? En mulig metodisk svakhet kan være at undersøkelsen er foretatt med et lite utvalg. Kvale (1997) hevder at intervjuundersøkelser ofte tar utgangspunkt i for få personer til at de kan tolkes systematisk og forsvarlig. På en annen side sier Brinkmann & Tanggaard (2012) at ved å velge et lite utvalg blir det mulig å foreta grundigere tolkninger. De hevder også at det gjør studien mer håndterlig. Med utgangspunkt i størrelsen på utvalget i denne studien var ikke formålet å sannsynliggjøre at resultatene skal generaliseres til en bredere befolkning. De kan heller ikke overføres direkte til andre kontekster eller tidspunkt enn det som var utgangspunkt for studien. Resultatene kan imidlertid sies å ha en viss overføringsverdi i form av naturalistisk generalisering. Det vil si at andre mennesker i tilsvarende situasjoner kan oppleve resultatene som betydningsfulle og nyttige (Kvale & Brinkmann, 2015; Lincoln & Guba, 1985). Denne teksten er et utdrag fra diskusjonskapittelet i en bacheloroppgave i vernepleie. Les denne teksten og noter deg hva du synes er drøfting. Stopp videoen nå og les.

Hva er drøfting i denne teksten? En mulig metodisk svakhet kan være at undersøkelsen er foretatt med et lite utvalg. Kvale (1997) hevder at intervjuundersøkelser ofte tar utgangspunkt i for få personer til at de kan tolkes systematisk og forsvarlig. På en annen side sier Brinkmann & Tanggaard (2012) at ved å velge et lite utvalg blir det mulig å foreta grundigere tolkninger. De hevder også at det gjør studien mer håndterlig. Med utgangspunkt i størrelsen på utvalget i denne studien var ikke formålet å sannsynliggjøre at resultatene skal generaliseres til en bredere befolkning. De kan heller ikke overføres direkte til andre kontekster eller tidspunkt enn det som var utgangspunkt for studien. Resultatene kan imidlertid sies å ha en viss overføringsverdi i form av naturalistisk generalisering. Det vil si at andre mennesker i tilsvarende situasjoner kan oppleve resultatene som betydningsfulle og nyttige (Kvale & Brinkmann, 2015; Lincoln & Guba, 1985). Den første setningen viser meg kjapt hva temaet for avsnittet er: Studenten tenker at undersøkelsens lille utvalget kan bli kritisert. Han bruker faglitteratur (Kvale) til å konkretisere kritikken (tolkes faglig og forsvarlig). Men så bruker studenten annen faglitteratur til å argumentere mot Kvale og trekker frem fordeler med et lite utvalg (grundigere tolkninger, mer håndterlig). Videre skriver studentene at formålet ikke er å generalisere og viser at han vet om begrensningene som et lite utvalg medfører. (de kan heller ikke …) Men så hevder studenten allikevel at undersøkelsen kan ha overføringsverdi. Legg merke til det lille ordet ‘imidlertid’ som snur på tanken i forrige setning. Det elegante er at studenten bruker et fagbegrep for å argumentere for sin påstand– naturalistisk generalisering, som han forklarer litt mer i neste setning. Jeg vil tro at studenten ble fornøyd da han leste metodelitteraturen og fant dette fagbegrepet og at han dermed kunne tenke nytt om sin egen undersøkelse.

Hvilke ord og uttrykk indikerer drøfting? En mulig metodisk svakhet kan være at undersøkelsen er foretatt med et lite utvalg. Kvale (1997) hevder at intervjuundersøkelser ofte tar utgangspunkt i for få personer til at de kan tolkes systematisk og forsvarlig. På en annen side sier Brinkmann & Tanggaard (2012) at ved å velge et lite utvalg blir det mulig å foreta grundigere tolkninger. De hevder også at det gjør studien mer håndterlig. Med utgangspunkt i størrelsen på utvalget i denne studien var ikke formålet å sannsynliggjøre at resultatene skal generaliseres til en bredere befolkning. De kan heller ikke overføres direkte til andre kontekster eller tidspunkt enn det som var utgangspunkt for studien. Resultatene kan imidlertid sies å ha en viss overføringsverdi i form av naturalistisk generalisering. Det vil si at andre mennesker i tilsvarende situasjoner kan oppleve resultatene som betydningsfulle og nyttige (Kvale & Brinkmann, 2015; Lincoln & Guba, 1985). Har du lagt merke til at noen ord og uttrykk hjelper leseren til å se at du drøfter? Finner du slike ord og uttrykk i denne teksten? Stopp videoen nå og skriv ned ord og uttrykk som viser at det drøftes.

Ord og uttrykk som indikerer drøfting En mulig metodisk svakhet kan være at undersøkelsen er foretatt med et lite utvalg. Kvale (1997) hevder at intervjuundersøkelser ofte tar utgangspunkt i for få personer til at de kan tolkes systematisk og forsvarlig. På en annen side sier Brinkmann & Tanggaard (2012) at ved å velge et lite utvalg blir det mulig å foreta grundigere tolkninger. De hevder også at det gjør studien mer håndterlig. Med utgangspunkt i størrelsen på utvalget i denne studien var ikke formålet å sannsynliggjøre at resultatene skal generaliseres til en bredere befolkning. De kan heller ikke overføres direkte til andre kontekster eller tidspunkt enn det som var utgangspunkt for studien. Resultatene kan imidlertid sies å ha en viss overføringsverdi i form av naturalistisk generalisering. Det vil si at andre mennesker i tilsvarende situasjoner kan oppleve resultatene som betydningsfulle og nyttige (Kvale & Brinkmann, 2015; Lincoln & Guba, 1985). Her har jeg markert i blått det jeg mener er ord og uttrykk som hjelper leseren til å forstå at du drøfter. Drøfting handler bl.a. om å se saken fra forskjellige vinkler, for eksempel styrker og svakheter ved det du tar for deg. Å hevde noe er å påstå noe og når du i tillegg problematiserer påstanden ved å skrive ‘på en annen side’ sier andre fagpersoner noe annet, er det tydelig drøfting. Jeg har allerede nevnt det lille ordet imidlertid som viser at du problematiserer noe som har vært skrevet om tidligere i teksten. Du setter noe i kontrast og belyser således saken fra en annen vinkel.

Ønsker du skriveveiledning eller skrivekurs? Kontakt studieverkstedet@hioa.no For mer informasjon https://student.hioa.no/studieverkstedet Følg oss på https://www.facebook.com/Studieverkstedet Jeg håper du har hatt nytte av denne videoen. .Har du spørsmål eller lurer på mer om skriving? Ta kontakt med Studieverkstedet! Lykke til med skrivingen!

Rettigheter Om ikke annet er oppgitt er illustrasjoner i denne presentasjonen hentet fra https://pixabay.com og lisensiert under «Creative Commons» (CCO). Tekstutdraget er tatt fra bacheloroppgaven til André Søreide, skrivementor ved Studieverkstedet.