Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Analysere nyheter 28.12.2018.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Analysere nyheter 28.12.2018."— Utskrift av presentasjonen:

1 Analysere nyheter

2 Analysere nyheter Hva skal man tenke på når man leser eller ser nyheter – enten det er analogt eller digitalt? Ta utgangspunkt i en nyhet og vurder den opp mot punktene i denne presentasjonen Ideelt sett skal nyheter vise en sak fra flere sider og ikke innta en bestemt holdning, men det syndes tidvis mot dette – i presentasjonen går vi ut i fra at nyheter er objektive

3 Ulike typer nyheter Nyhet - fakta som folket trenger å vite
Nyhetsanalyse - tolke tema og hendelser objektivt og upersonlig Spesialrapport - dyptgående gjennomgang av et tema eller hendelse Undersøkende journalistikk - finne data, dokumenter og vitnesbyrd Spørreundersøkelse - spørre folket om temaer og hendelser (poll) Direktesending - dekke hendelser mens de skjer

4 Nyheter versus meninger
Nyheter informerer, meninger leder deg i en retning. Nyheter er basert på ulike synspunkter, meninger er basert på ett ståsted (syn) Nyheter tror at fakta taler for seg selv, meninger tror på argumentasjon. Nyheter er objektive og upersonlige, meninger er subjektive og personlige.

5 De første inntrykkene Var historien innsiktsfull/ velbegrunnet/ettertenksom? Var den informativ - lærte du noe nytt? Er teksten god - er den klar, konsis, overbevisende? Ville du anbefalt andre å lese denne historien? Hvorfor? Har du tillit til publikasjonen, er de som står bak troverdige? Hvorfor mener du dette er god journalistikk?

6 Fakta eller opinion? Er historien basert på fakta eller opinion?
Gir den faktainformasjon som støtter innholdet? Høres det ut som noens personlige mening?

7 Å presentere fakta er det viktigste og basisgrunnlag for god journalistikk. Nyhetshistorier som baserer seg på nøyaktige, verifiserbare opplysninger gir oss velinformerte innbyggere og et sterkt demokrati. Nyheter som baserer seg på meninger blir polariserte og gir ingen sunn debatt.

8 Rettferdig eller partisk?
Vurder om nyheten blir presentert rettferdig? partisk? Forteller man alle sider av historien eller velger man side?

9 Det er en journalists ansvar å se alle sider i en kontroversiell sak, men det betyr ikke at alle sider skal belyses i samme grad i historien. Alle nøkkelpersoner må få en sjanse til å komme med sine kjerneargumenter, eller velge å ikke kommentere - hvis ikke blir ikke historien rettferdig. Det er ikke journalistens jobb å bestemme hva som er rett og galt, men å presentere alle sider slik at vi kan trekke våre egne konklusjoner.

10 Kilder Er innholdet i teksten underbygd?
Viser den til nok kilder slik at man kan verifisere hovedpunktene? Er kildene tydelig identifisert?

11 Tell antall kilder som blir sitert, en god nyhetshistorie inneholder flere kilder med uavhengige synspunkter - både offisielle og uoffisielle. Er kildene anonyme så forklar hvorfor, noen historier ville ikke ha samme betydning uten anonyme kilder - men de må bli identifisert på en måte som gjør at leseren forstår hvorfor de blir sitert.


Laste ned ppt "Analysere nyheter 28.12.2018."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google