Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan skriver vi så folk forstår?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan skriver vi så folk forstår?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan skriver vi så folk forstår?
Seniorrådgiver, jurist og trekkhund Bjørnar Stavenes

2 Mattilsynet skriver mye om mangt
Statens tilsyn for planter, dyr, næringsmidler, dyrehelsepersonell og kosmetikk matloven, dyrevelferdsloven og 3 andre lover Inspektørene fører tilsynet. 700 inspektører - 31 lokale avdelinger - 5 regioner mer enn tilsynsbrev i året Hovedkontoret utvikler regelverket. 328 forskrifter gjennomfører store deler av EØS-avtalen

3 Mattilsynet skal skrive klarspråk
Klarspråk = vanlig, god, moderne og korrekt norsk En tekst er klar når folk finner det de søker forstår og gjerne aksepterer det de finner kan bruke det til å gjøre det de skal Klarspråkprosjektet Språkprofil og videre arbeid Mål: Klarspråksprisen 2020

4 Hvorfor skriver byråkrater så uklart?
Stammespråk og kultur Individuelle ferdigheter og innøvd stil Vanskelige saker faglig, juridisk, politisk eller sosialt Maler og saksbehandlingssystemer Dårlig tid Uklart regelverk Andre grunner?

5 Klart språk er bedre enn uklart språk
Klart språk er effektivt og nødvendig for å gjøre en god jobb. Et vanskelig innhold krever et klart og enklest mulig språk. Det er jussen som skal tolkes, ikke språket.

6 Vi undersøkte språkstatusen i 2015
Fikk vurdert 70 ulike brev og tekster Råd 1: Gjør tekstene mer relevante for leserne fra deres perspektiv. Råd 2: Pass på at tonen ikke skaper for stor avstand. Råd 3: Prioriter tilsynsbrev og veiledningstekster. Råd 4: Fiks saksbehandlingssystemet så det hjelper saksbehandlerne å skrive klart. Spurte ansatte om språket vårt 30 % får mange spørsmål pga. at brukerne ikke forstår. Spurte brukerne om språket vårt % har behov for hjelp til å forstå.

7 Hva mer fikk klarspråkprosjektet gjort?
Prioriterte mellomlederne, inspektørene og juristene Lærte opp ansatte i klarspråk Arrangerte språkverksteder for å forbedre tekster Forbedret saksbehandlingssystemet Informerte via egen klarspråkside på intranett Motiverte med sang, video, plakat, svadagenerator og quizer Utviklet en språkprofil med 8 prinsipper Ga organisasjonen mange råd for det videre arbeidet

8 Språkprofilen: Forbered skrivingen
1. Tenk gjennom hvem du skriver til, hvorfor, og hva leseren trenger

9 Heller andre enn tredje person om mottakeren
«I og med at Ragna Rokkan nå er kommet i samme situasjon på nytt har hun ikke lært noe av det som skjedde for 2 år siden. Ragna Rokkan har heller ikke spurt om hjelp for å få rettet opp fôringa.» I og med at du nå er kommet i samme situasjon på nytt har du ikke lært noe av det som skjedde for 2 år siden. Du har heller ikke spurt om hjelp for å få rettet opp fôringa.

10 Språkprofilen: Gi leseren god oversikt
2. Ta det viktigste først 3. Bruk informative overskrifter og mellomtitler 4. Kutt når du kan

11 Regelens innhold før referansen
«I henhold til Dyrevelferdloven § 24 b skal dyr beskyttes mot skade, sjukdom, parasitter og andre farer.» Dyreholderen skal beskytte dyrene sine mot skade, sjukdom, parasitter og andre farer. Dette står i dyrevelferdsloven § 24 første ledd bokstav b.

12 Heller informative enn nøytrale overskrifter
«TILSYNSRAPPORT MED VARSEL OM VEDTAK – ETTER TILSYN MED SAUEHOLD» Mattilsynet forhåndsvarsler vedtak Mattilsynet forhåndsvarsler vedtak om at brannvarslingsanlegg skal installeres i sauefjøset

13 Del opp lange setninger…
«Denne avvikshåndteringen gjelder å finne årsak til påvisningen, få en oversikt over omfang og videre disponering av varene som er innbefattet av avviket, beskrivelse av tiltak, sørge for ivaretakelse av varslingsplikten, samt sette i verk nødvendige tiltak for å hindre fremtidig forurensning av spiseklare produkt.»

14 … i kortere setninger Denne avvikshåndteringen gjelder å finne årsak til påvisningen. Dere må få en oversikt over omfang og videre disponering av varene som er innbefattet av avviket. Dere må også foreta en beskrivelse av tiltak, sørge for ivaretakelse av varslingsplikten, og sette i verk nødvendige tiltak for å hindre fremtidig forurensning av spiseklare produkt.

15 Språkprofilen: Skriv klart og oppdatert norsk
5. Bruk et moderne og tydelig språk 6. Vær bevisst på hvordan du bruker fagbegreper 7. Legg vekt på verb og gjør dem aktive når du kan

16 Heller verb enn substantiver
Dere må også foreta en beskrivelse av tiltak, sørge for ivaretakelse av varslingsplikten, og sette i verk nødvendige tiltak for å hindre fremtidig forurensning av spiseklare produkt. Dere må også beskrive tiltak, ivareta plikten til å varsle og gjøre det som er nødvendig for å hindre at spiseklare produkter blir forurenset i framtiden.

17 Heller velkledde enn nakne substantiver
«Mattilsynets prøveuttak viste påvisning av LM i pinbonemaskin mot vegg, i skinnemaskin og i sluk på filetavdeling, og i sluk på røykeavdeling. Se vedlagt analyserapport.» Mattilsynets prøveuttak viste en påvisning av LM i pinbonemaskinen mot veggen, i skinnemaskinen og i sluket på filetavdelingen, og i sluket på røykeavdelingen. Se den vedlagte analyserapporten.

18 Språkprofilen: Ta en siste sjekk
8. Ta en siste sjekk til slutt – helst med hjelp fra andre

19 «Jeg kan skrive så du forstår det»
Syng, byråkrater! «Jeg kan skrive så du forstår det»


Laste ned ppt "Hvordan skriver vi så folk forstår?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google