Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Sosial kompetanse Follo Hanne Jahnsen.
-ikke bare for zippylæreren…
Foreldremøte i Aremark barnehage 22. Mai 2013 Sissel Marthinsen
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
Et opplegg for å bygge livskompetanse og samhold
Tanker om barnehagens læringsmiljø
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
-ikke bare for zippylæreren…
"God bagasje på livets reise."
UTDANNING MODUL 1 Utdanningssystemet i Norge Barnehagen Verdigrunnlag
HelART i Ulåsen barnehage
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
ROGNAN BARNEHAGE GRØNN GUL BLÅ RØD ROSA.
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
Lek og Læring i barnehagen
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Velkommen til et nytt skoleår!
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
”Vi vet at vennskap er viktig for både barn og voksne”
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Ute hele dagen 3. mars 2016 Lek, trivsel og fellesskap i uterommet, muligheter og utfordringer Kathrine Bjørgen, høgskolelektor/stipendiat ved DMMH og.
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS september 2015 Velkommen til nytt barnehageår! Dette månedsbrevet kommer seint, men som man sier: Bedre seint enn aldri Først av.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
Foreldremøte 7. September 2016 OPPVEKST | Søm barnehage.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Sosial kompetanse. Ferdigheter og villighet til å løse en konkret oppgave En kompetanse vi trenger for å fungere godt sammen med andre –Kompetansen viser.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
Velkommen til foreldremøte Brunes naturbarnehage 24.september 2015 «Trivelig og annerledes - En herlig barndom»
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS OKTOBER 2016
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Velkommen til foreldremøte
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Siste året i barnehagen
Fagnettverk NMT Kl. 12:30 Arbeid i fagnettverk for fagnettverksgruppene (på Trudvang) Presentasjon av arbeidsgruppa for fagnettverket, ny nettside 10 min.
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Danning og voksenrollen i barnehagen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Periodeplan for Minsten Uke 42-52 Sosial kompetanse Definisjon av sosial kompetanse (Nordahl 2001): «Et sett av ferdigheter, kunnskaper og holdninger som trengs for å mestre ulike sosiale miljøer, som gjør det mulig å etablere og vedlikeholde relasjoner, og som bidrar til at trivsel økes og utvikling fremmes». Sommerly barnehages satsningsområde 2015/2016: sosial kompetanse. «Barnehagen skal arbeide kontinuerlig med å støtte og fremme enkeltbarns og barnegruppens sosiale ferdigheter.» Rammeplan   Vi tar utgangspunkt i definisjoner og modeller fra kurs og kompendiet til Pål Roland for en felles forståelse av begrepet. Her er sosial kompetanse delt inn i 6 hovedområder/-ferdigheter; empati, samarbeid, ansvar, selvhevdelse, selvkontroll og lek, gled og humor. Dette er viktige ferdigheter for at barna skal oppleve mestring, få et positivt selvbilde i samspill med andre og oppleve vennskap. Sosial kompetente barn gjør det bedre på skolen(både faglig og sosialt), Sosialt kompetente barn får flere venner, Sosial kompetanse er forebyggende mot problematferd. De med høyest sosial kompetanse klarer seg best i livet. Vi ønsker å gi barna redskaper de kan ta med seg her og nå i barnehagen og på veien videre på skole og livet…

Periodeplan for Minsten Uke 42 - 52 2015: Vennskap og empati Hva er viktig for oss på Minsten når vi skal bygge vennskap og lære barn empati? I år har vi sosial kompetanse som fokusområde. Dette er et stort tema, der det er mange ting som henger sammen. Vi på Minsten har valgt å ta utgangspunkt i, i den første perioden, vennskap og empati. Dette er en stor del av sosial kompetanse, og vi ser på dette som veldig viktig. Å ha en venn i barnehagen kan være det som gjør at du trives og er glad! For oss i Sommerly barnehage er dette det viktigste! Barn viser empati når de klarer å sette seg inn i andres situasjon og handle ut fra det. Empati er ikke det samme som å trøste. Empati er å forstå at andre reagerer eller tenker annerledes enn en selv, men likevel kunne leve seg inn i det, anerkjenne det og handle ut fra det. Vi kan se at barn har empati når de viser omtanke for andre barn, er inkluderende eller ønsker å gjøre det godt igjen når de har krenket andre. Hvis barn skal kunne få denne kompetansen er det viktig at de voksne selv viser empati for andre. Setter ord på følelser, snakker om følelser og hjelper barn med å sette ord på følelser. Vi er nødt til å være inkluderende og vise omtanke, og hjelpe barn som trenger hjelp til å gjøre det godt igjen når det har såret et annet barn. Sammen med barna ønsker vi å fokusere på å være snille med hverandre, gi klemmer og dele på leker. Vi ønsker å vise at man kan være sint, lei seg eller glad, ved å vise bilder, lese bøker og snakke om det i hverdagen vår. Dette er følelser som ofte kommer i løpet av en dag på Minsten, og vil derfor være godt synlig  Rammeplanen sier: Barnehagen skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for felleskap og vennskap. Tidlige erfaringer med jevnaldrende har stor betydning for barns samspills- ferdigheter og gjør barnehagen til en viktig arena for sosial utvikling, læring og etablering av vennskap. Mål for perioden: Barna skal få erfaring med ulike følelser Barna skal få oppleve å få en klem og gi en klem Barna skal få tilknytning til hverandre Barna skal få opplevelse av fellesskap Barna skal få holde hverandre i hendene Barna skal få erfaringer med å dele med hverandre Felles aktiviteter: På tur skal vi gå sammen og holde hverandre i hendene Vi skal gi hverandre klemmer Snakke om følelser Leke med de samme lekene, der vi må dele Ha barna i smågrupper