Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Siste året i barnehagen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Siste året i barnehagen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Siste året i barnehagen

2 Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver
Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og eventuelt skolefritidsordning. De eldste barna skal få mulighet til å glede seg til å begynne på skolen og oppleve at det er en sammenheng mellom barnehagen og skolen. Barnehagen skal legge til rette for at de eldste barna har med seg erfaringer, kunnskaper og ferdigheter som kan gi dem et godt grunnlag og motivasjon for å begynne på skolen.

3 Fra barnehagen til skolen
Barnehage og skole har ulike oppdrag, men fagområdene er i stor grad de samme som barn senere møter som fag i skolen. Både rammeplan og læreplan peker på betydningen av språklig, sosial og kulturell kompetanse.

4 Mål i barnehage og skole
Barnehage - prosessmål: barnehagen skal bidra til å gi barna ulike opplevelser og erfaringer, rammeplanen inneholder ikke mål for hva det enkelte barn skal mestre eller kunne. Skole - kompetansemål: Læreplaner for fag inneholder kompetansemål som angir hva det enkelte barn skal kunne etter endt opplæring på ulike trinn.

5 Læring gjennom lek Lek er viktig for tilegnelse av kunnskap og språk samt utvikling av sosial og emosjonell kompetanse Lek og læring i ulike former preger barns liv Den frie leken har en særstilling i barnehagen Det er likevel ikke slik at leken hører til i barnehagen og læring hører til i skolen

6 Vennskap og felleskap Barnehagen bidrar til at barna er inkludert i lek og samspill med jevnaldrende. Utvikling av sosial kompetanse og selvregulering vektlegges. Barnehagens systematiske arbeid med lek og vennskap bidrar til å fremme inkludering og forebygge mobbing.

7 Hva kjennetegner førskolebarn?
Det siste året i barnehage er fylt av forventning og spenning i forhold til skolestart. Det er en følelsesmessig utfordrende periode for barna og kan beskrives som å «gruglede» seg. Førskolebarn søker kunnskap, de er nysgjerrige, vitebegjærlige filosoferer over stort og smått. Venner er viktig for førskolebarn, og de posisjonerer seg i forhold til hverandre, de både inkluderer og ekskluderer hverandre i samspill og lek.

8 I skolen har barn behov for:
En viss grad av selvstendighet Konsentrasjon og oppmerksomhet Kunne samhandle med andre på en positiv måte

9 Barnehagens samarbeid med skolen og rutiner ved overgang.


Laste ned ppt "Siste året i barnehagen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google