Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS."— Utskrift av presentasjonen:

1 Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon
Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS og Språkmiljø med hovedvekt på Språkforståelse og Språklig bevissthet ? Å jobbe for et godt og variert språkmiljø er viktig da språk, begrepsforståelse og evne til kommunikasjon med andre er en forutsetning for å kunne delta aktivt i et sosialt og kulturelt miljø. Et godt språkmiljø gir barn grunnlag for å utvikle matematiskforståelse og lese- og skriveferdigheter. Det har derfor en stor betydning for barnet her og nå, men også viktig for veien videre på skole. Systematisk arbeid med kartleggings verktøyet TRAS vil gi en kompetanse heving, felles forståelse av språkmiljø, observasjoner og forebyggende tiltak blant personalet. Rammeplanen sier: Tidlig og god språkstimulering er en viktig del av barnehagens innhold. Kommunikasjon foregår i vekselspill mellom å motta og tolke budskap, og å selv være avsender av et budskap. Både den nonverbale og verbale kommunikasjonen er viktig for å utvikle et godt muntlig språk. Å samtale om opplevelser, tanker og følelser er nødvendig for utvikling av et rikt språk. Viktige sider ved kulturoverføringer er knyttet til kommunikasjon, språk og tekst. Mål for perioden: Økt kompetanse blant personalet, erfaringsdeling. Voksen er gode språkmodeller. Voksne er bevisste og legger til rette for språklig praksis og smågrupper i hverdagen Voksne observer i naturlig samspill. Barna skal få erfaringer med rim, regler og rytmer i språket. Også tulle rimord. Vi skal oppleve nye ord med så mange sanser som mulig (dataprogrammer, flanellografer, språkposer, bilder mm) Alle barn skal bli lest for og med Vi skal bruke språket bevisst når vi spiller spill sammen Voksne skal utvide barnas ord, lyder og setninger for økt erfaring med setnings oppbygning/grammatikk, lyder/uttale Det å lære noe nytt skal være noe som er gøy og utfordre barn (og voksne) og skal gi opplevelsen av å få til og lykkes –JEG KAN! Noen aktiviteter: Samtaler og begrepssetting i hverdagssituasjoner som måltid, stell, av- og påkledning. Voksne som er tilsted og tar seg tid til barnets her og nå innspill. Sette ord på det vi ser, hører og gjør sammen. Tankekart og PLAGG Magiske språkposer; eventyr-, sang- og begrepsposer… Smågrupper Undrende, Utforskende og Utviklende samtaler mellom barn og voksne der vi får innblikk i andres tanker og oppfattelser. Hjelp barna å sette ord på abstrakte fenomen som følelser, hendelser. Boksamtaler. Lese mye og variert sammen med alle barn. Spille spill sammen med språklig fokus (Memory, Lotto, Uno, Alias jr, Kortstokk/krig, Gjett hvem, Se hvem jeg kan, Villkatten…)


Laste ned ppt "Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google