Erik Larsen Professor emeritus Spesialist i klinisk psykologi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Hvordan kan vi forstå menighetsutvikling i norsk folkekirke? Harald Hegstad Bergen 2. februar 2010.
Førsteamanuensis/Psykologspesialist Leif Edward Ottesen Kennair
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Nordisk tilsynskonferanse
Coaching – en frigjøring av menneskelige ressurser
Norsk Sentrumsforum(NSF) • NSF berømmer arbeidet som er gjort for å utvikle, vitalisere og markedsføre norske byer og tettsteder. • De fleste sentrumsorganisasjoner.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
Effekivisering Kubr. Kap 5. Rådgivning og kultur •Kultur er den kollektive programmering av den menneskelige bevissthet som skiller en menneskegruppe.
Språk og sosialisering
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Fosterbarn, minoritetsbarn, barnevernsbarn, eller barn?
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Myrsæter bo- og rehabiliteringssenter
Rolighetsmoen barnehage
11. Legitimitet og makt Påstandene:
(Demokratisk) terapeutisk samfunn (E. Fog) Sosial terapeut (jf.L/S..miljøets psykologiske, sosiale og materielle betingelser…) – bryter med den medisinske.
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Mangfold og fellesskap
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Utviklingspsykologi Status og framtid
Definere og velge hovedmål og delmål
En randomisert kontrollert studie av langtids kombinasjonsbehandling for pasienter med personlighetsforstyrrelser. Oppfølging etter 3 år. Hovedveileder:
Etikk i pedagogisk arbeid
Er jeg min kropp. Er jeg mine tanker. Er jeg mine følelser
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
(Demokratisk) terapeutisk samfunn (E. Fog) Artikkelens tre deler: 1) Maxwell Jones 2) Miljøterapi i Norden 3) Miljøterapi vs hverdagsvirkeligheten Sosial.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
BARNAS BARNEVERN 2020.
Personlighetspsykologi - PSY 2600
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
(Demokratisk) terapeutisk samfunn (E. Fog) Sosial terapeut (jf.L/S..miljøets psykologiske, sosiale og materielle betingelser…) – bryter med den medisinske.
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Didaktikk: teori om undervisning og evt. anvisning for undervisning
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
SPRÅK En kort presentasjon av språkutvikling og språkmiljø i vår barnehage. Tale Språkproduksjon Språkforståelse - Verbal - Ikke verbal Underliggende evner.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Avfallshåndtering Som et eksempel på begrepet bærekraftig utvikling Ekskursjonsted og læringsarenaer.
Tilknytningsorientert miljøterapi som behandlingsform ved komplekse traumer hos barn og unge. Institusjonskonferansen
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.
Handlekraft Handlekraft: Implementering av traumesensitiv praksis – erfaringer og resultater i Bufetat region Vest Fredrik Melander Prosjektleder Bufetat.
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Erik Larsen Professor emeritus Spesialist i klinisk psykologi
Psykisk helse.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Tverrfaglige tema.
Norsk Forening for Kognitiv Terapi
Norsk institutt for kognitiv terapi Ferdighetstrening
Erik Larsen Professor emeritus Spesialist i klinisk psykologi
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Erik Larsen Professor emeritus Spesialist i klinisk psykologi

Foredraget vil ta utgangspunkt i at miljøterapi er en form for psykoterapeutisk arbeid. Det er et tilbud til barn og unge som trenger et tilbud fra barnevernet for å kunne arbeide med sin personlighetsutvikling og sin mentale helse. Videre vil det bli en presentasjon av hvem disse barn og unge er, og hva som skal til for at innsatsen skal gi resultater. Den miljøterapeutiske organisasjonen vil også bli gitt bred plass i foredraget. INTRODUKSJON

MILJØ-TERAPI ORGANISERING UTVIKLING/FORANDRING Miljøterapi er et tosidig begrep

INTEGRERTE, DESINTEGRERTE OG DÅRLIG INTEGRERTE UNGDOMMER INTEGRERTE UNGDOMMER De kan forstå sammenhengen mellom følelser, tanker og atferd DESINTEGRERTE UNGDOMMER De har forbigående mistet evnen til å se denne sammenhengen Dette på grunn av dramatiske og traumatiserende opplevelser som død, ulykker etc. DÅRLIG INTEGRERTE UNGDOMMER Disse ungdommene forstår ikke sammenhengen mellom følelser, tanker og handlinger Disse ungdommene pendler mellom lengselen etter tilknytning og kontakt og angsten for tilknytning og kontakt De mangler begreper for sitt indre (liv) De har et uklart selvbilde De har uklare grenser mellom fantasi og «virkelighet» De har fastlåste «virkelighetsbilder», som de ikke har kapasitet til å undersøke De strever grunnleggende sett med et overlevelsestema

Personalens upplevelse av inflytande, stöd och krav i den psykosociala arbetsmiljön visade ett systematiskt samband med det genonsnittliga utfallet för patienterna på enheten. Slutsatsen av studien är att vård på behandlingshem kan ha effekt på patienternas förändring, men effekten är beroende av vilka man väljer att behandla, vilken behandling som erbjuds och vilken vårdkultur som finns på behandlingshemmet. (Armelius, 2002)

Organisasjonskulturen i behandligsorganisasjonen I den miljøterapeutiske behandlingsorganisationen utgør også kulturen (i bred forstand) en væsentlig påvirkningsfaktor, som derfor bør inddrages i den bevidste tilrettelæggelse af det terapeutiske miljø. Kulturen omfatter de «værdier», der dominerer institutionen, og som viser sig i regelsæt, konflikthåndtering, etik, omgangstone, prioritering af arbejdsopgaver,

Organisasjonskultur fortsetter ledelsesform, personalpolitik, samarbejdsformer osv. Det er karakteristisk, at disse betydningsfulde kulturelle faktorer i mange institusjoner er implicitte i den forstand, at de ikke er formulerede og kun sjælden drøftes, undtagen når der opstår helt konkrete problemstillinger, f.eks. af etisk art omkring en beboer. (Schjødt og Heinskou, 2016)

Organisasjonskultur fortsetter Schjødt og Heinskou (2016) konkluderer slik: Kulturen i det terapeutiske miljøet har med andre ord afgørende betydning for, om emotionelt korrigerende erfaringer kan oppnås, og sunde, udviklende tilknytningsforhold kan etableres. En kultur præget af åbenhed, nyssgerighed og vedvarende bestræbelser på at forstå, hvad der foregår, er det bedste – og formentlig det eneste – brugbare redskab til at imødegå

Organisasjonskultur fortsetter de destruktive psykologiske processer, som ellers risikere at svække eller helt ødelægge mulighederne for udvikling og forandring hos institutionens brugere.

DET MILJØTERAPEUTISKE HUS Overordnede modeller. teorier og begreper Rom for undersøkelse og refleksjon Konferanser og møter Veiledning Kollegial dialog Rom for undersøkelse og refleksjon Konferanser og møter Veiledning Kollegial dialog Den miljøterapeutiske hverdagen Det miljøterapeutiske kraftfeltet Den miljøterapeutiske hverdagen Det miljøterapeutiske kraftfeltet

DET GJENSIDIGE FORHOLDET MELLOM OPPGAVEN, ORGANISERINGEN OG FAGSYNET DEN MILJØTERAPEUTISKE ORGANISASJONEN DEN PRIMÆRE MILJØTERAPEUTISKE OPPGAVEN ET FAGSYN SOM MULIGGJØR LØSNING AV OPPGAVEN

RESSURSER I ARBEIDET MED DEN PRIMÆRE MILJØTERAPEUTISKE OPPGAVEN Den primære miljøterapeut ise oppgaven Det miljøterapeutiske territoriet Den miljøterapeutiske tiden Tilgjengeligheten i rollen som miljøterapeut

Den formelle organisasjonen Den dynamiske organisasjonen Den miljøterapeutiske organisasjonen

MILJØTERAPI FORSTÅTT I ET SYSTEMORIENTERT PERSPEKTIV Den miljøterapeutiske organisasjonen Personalsystemet Klientsystemet Systemet av barn og unge Miljøterapeuter Miljøterapeutisk ledelse

Rolleforståelse i miljøterapeutisk arbeid De formelle rollene De dynamiske rollene

DEN INTEGRERTE MILJØTERAPEUTROLLEN En integrert miljøterapeutrolle Formelle kvalifikasjoner Formell utdanning Utviklingspsykologi Organisasjonsforståelse Familieforståelse Kunnskap om aktiviteter Uformelle kvalifikasjoner «Livets skole» Egen opprinnelses familie Egen familie Yrkeserfaringer Interesser og hobbyer Formelle erfaringer Egen terapi Veiledning Kollegial dialog/kollegiale refleksjoner

 FIGHT  FLIGHT  FREEZE

TILLIT (Andersen 2014) Hva er tillit? Tillit er menneskets følelse av at andres godhet, ærlighet og dyktighet er til å stole på Hva gjør tillit? Tillit medfører en overføring av makt til en person eller et system, makt til å handle på den/de andres vegne til denne/deres beste

TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN